Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Kesäkuu alkaa koleana, mutta juhannusviikko tuo muutoksen
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste: Kesäkuu alkaa koleana, mutta juhannusviikko tuo muutoksen

Hellettä esiintyi siellä täällä juhannuspäivänä.
Juhannusviikolla sää muuttuu kuukausiennusteen mukaan. Arkistokuva: Sirpa Jyske, Ähtäri

Kuukausiennusteen kanta ajankohtaan nähden viileästä säästä pitää pintansa, ja viileä jakso ulottuu uusimmassa ennusteessa aiempaa ennustetta pidemmälle. Juhannusviikko tuo kuitenkin ennusteeseen käänteen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden laitos ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 29. toukokuuta.

Ennusteen mukaan viikkojen keskilämpötilat pysyvät Suomessa viileinä niin tällä kuin kahdella seuraavallakin viikolla. Juhannusviikolla viileä jakso taittuu.

Ennusteen muuttuminen kylmemmäksi johtuu siitä, että Pohjois-Euroopan ylle ennustettu korkeapaine on viimeisten viikkojen aikana vaihtanut paikkaa ennustettua lännemmäksi. Sen yhteydessä oleva lämmin ilmamassa jää läntisen Euroopan ylle ja Suomi lämpimän aallon ulkopuolelle.

Sen sijaan, että meille virtaisi lämmintä ilmaa etelän puolelta, kuten aiemmin kuukausiennuste näytti, meille virtaakin korkeapaineen vierellä viileää ilmaa pohjoisen puolelta. Tämä näkyy kuukausiennusteen muuttumisena meillä lämpimästä viileäksi.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 29.5.2023)

ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
29.5.–4.6.Viikon keskilämpötila on 3–4 astetta tavanomaista viileämpi. Sateita tulee vähemmän kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta.Hyvä
5.–11.6.Sää jatkuu tavanomaista viileämpänä ja vähäsateisena.Kohtalainen
12.–18.6.Sää on yhä tavanomaista viileämpää. Sateisiin ennuste ei juuri enää ota kantaa.Heikko
19.–25.6.Viikko on tavanomaista lämpimämpi tai lähellä tavanomaista. Ennusteessa on viitteitä pikemmin vähäsateiseen kuin sateiseen suuntaan.Heikko

Ennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuutta erityisesti ensi viikosta alkaen; mikäli läntisen Euroopan korkeapaine muuttuisi nyt ennustettua vahvemmaksi, lämmin ilma saattaisi ulottua Suomeenkin asti. Korkeapaineen tarkka koko ja muoto ennustuvat sitä huonommin, mitä pidemmälle ennustetta laaditaan, joten epävarmuus Suomen sään kehittymisen suhteen kasvaa ajan mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Toukokuun 29. päivä alkanut viikko: Sää on tavanomaista viileämpää

Kuukausiennusteen mukaan 29. toukokuuta alkaneen viikon keskilämpötila on 3–4 astetta tavanomaista viileämpi. Sateita tulee suurimmassa osassa maata tavanomaista vähemmän, pohjoisimmassa Lapissa paikoin tavanomaista runsaammin.

Myös päivittäisennusteen mukaan sää on tällä viikolla pilvisyydeltään vaihtelevaa, ja Suomen yli liikkuu hajanaisia sadealueita. Hajanaisista sateista huolimatta sää on kuitenkin voittopuolisesti poutaista. 

Torstai ja perjantai ovat viikon koleimmat päivät, silloin lämpötila nousee maan etelä- ja keskiosassa vain paikoin 10 asteen yläpuolelle ja pohjoisessa 10 asteen lukema saavutetaan korkeintaan hyvin paikallisesti. Torstaiaamuna Pohjois-Lapissa, ehkä myös Keski-Lapissa, sataa laajalla alueella räntää tai lunta. Veden seassa voi sataa hetkellisesti räntää paikallisesti jopa maan keskiosassa.

Koulujen valmistujaisviikonloppuna sää on Suomessa pääosin pilvistä. Lauantaina maan itäosassa tulee jokunen sadekuuro, sunnuntaina sadekuuroja tulee yleisemminkin. Lämpötilat ovat suuressa osassa maata 8–14 asteessa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Suuressa osassa Eurooppaa viikko on keskilämpötilaltaan tavanomaista kylmempi. Lämmin ilmamassa jää Euroopan länsipuolelle, joihinkin Länsi-Euroopan maihin sekä toisaalta Venäjän puolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Eteläisessä Euroopassa sateita tulee jonkin verran tavanomaista runsaammin, mutta lähes kaikkialla muualla Euroopassa sateita tulee vähemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

Kesäkuun 5. päivä alkava viikko: Tavanomaista viileämpi sää jatkuu

Kesäkuun 5. päivä alkavalla viikolla kylmä ilmamassa pysyttelee yhä lämpötilan viikkokeskiarvoissa Suomen yllä, ja kattaa myös suuren osan Eurooppaa.

Sään suuren mittakaavan asetelmat säilyvät vastaavina kuin ennusteen ensimmäisellä viikolla: Lämmin ilma reunustaa Eurooppaa lännessä ja idässä, ja osaan Keski-Euroopan maista pääsee tavanomaista lämpimämpää ilmaa. Muualla sää jatkuu viikkokeskiarvoiltaan viileänä. Sateet painottuvat eteläiseen Eurooppaan, kun taas muualla Euroopassa sateita tulee keskimääräistä vähemmän.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen perusteella Suomessa on odotettavissa edelleen pilvisyydeltään vaihtelevaa säätä, ja hajanaisia sateita ajoittain siellä täällä. Lämpötilat pysyvät todennäköisesti useina päivinä jonkin verran ajankohdan keskiarvoja viileämpinä, vaikka viikon sisällä tapahtuviin lämpötilavaihteluihin kuukausiennuste ei otakaan kantaa.

Kesäkuun 12. päivä alkava viikko: Tavanomaista viileämpi sää ei väisty Suomesta vieläkään

Toukokuun 25. päivä julkaistussa kuukausiennusteessa kesäkuun 12. päivä alkava viikko näyttäytyi jo tavanomaista lämpimämpänä, mutta 29. toukokuuta ilmestyneessä kuukausiennusteessa viikko on muuttunut Suomessa tavanomaista koleammaksi. Ennusteen mukaan korkeapaine, jonka yhteydessä lämmin ilmamassa olisi Suomeen tullut, pysyttelee yhä liian lännessä tuodakseen meille lämmintä ilmaa. Sen sijaan meillä vallitsee viileä, pohjoinen ilmavirtaus. Sateisiin ennuste ei Suomeen ota enää juuri kantaa.

Yleisesti Euroopassa kuukausiennusteen "värit" alkavat jo heiketä ennusteen epävarmuuden lisääntyessä, mutta Eurooppaa reunustavat lämpimät ilmamassat ja Euroopan yllä näkyvä voittopuolisesti viileä ilmamassa näyttäisivät pitävän yhä pintansa.

Sateita tulee Välimeren suunnalla yhä tavanomaista enemmän, muualla sää näyttää jo muuttuneen huonommin ennustettavaksi, ja poikkeamien signaalit ovat pitkälti kadonneet kartoilta.

Kaunis kesäpäivä
Juhannusviikko näyttää kuukausiennusteessa kokonaisuutena lämpimältä. Kuva: Joanna Rinne

Kesäkuun 19. päivä alkava viikko: Juhannusviikko on Suomessa tavanomaista lämpimämpi

Kesäkuun 19. päivä alkava viikko on ennusteen mukaan sekä Suomessa että laajalti Pohjois-Euroopassa tavanomaista lämpimämpi. Sateitakin tulee ehkä tavanomaista vähemmän, ja ennuste väläyttää varovasti korkeapaineen vahvistumisen mahdollisuutta Fennoskandian suunnalla.

Näyttäisi siltä, että pitkään kestävä viileä jakso päättyisi ennen juhannusviikkoa. Kuukausiennuste on kuitenkin viime viikkoina muuttanut linjaansa Suomen suhteen useita kertoja, joten juhannusviikon ennustetta kannattaa pitää vielä hyvinkin epävarmana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Koko kesän pitkä ennuste: ”Näyttää sellaiselta kesäsäältä, jota moni kaipaa, mutta osa taas ei” – katso kesä–elokuun ennuste!

Joanna Rinne
meteorologi

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 31.5.2023 klo 12.43

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat