Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Alkuun voimakas viesti Suomeen – näin edetään…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Alkuun voimakas viesti Suomeen – näin edetään kohti helmikuuta

Liukasta Etelä-Helsingissä.
Lauhtuvan sään ja vesisateiden takia lumipeite hupenee tällä viikolla osassa maata, mutta ajoittain voi tulla lisää märkää lunta. Myös liukkauteen kannattaa varautua. Tämän hetken ennusteen perusteella vain Keski- ja Pohjois-Lapissa sateet pysyvät koko viikon lumena. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Helsinki

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa tammikuussa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää. Sateita tulee ennusteen perusteella tällä ja ensi viikolla tavanomaista enemmän.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 9. tammikuuta.

Ennusteen alussa on voimakas signaali keskimääräistä lämpimämmästä säästä Suomeen. Tammikuun 9. päivä alkaneen viikon keskilämpötila on jopa 4–6 astetta keskimääräistä korkeampi. Tammikuun 16. päivä alkavalla viikolla poikkeama tavanomaista lämpimämpään suuntaan on ennusteen mukaan nelisen astetta.

– Sää jatkuu tuoreen kuukausiennusteen valossa lauhana ja sateisena ainakin kuluvalla viikolla sekä ensi viikolla, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 9.1.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
9.–15.1.Sää on selvästi tavanomaista lauhempaa ja sateisempaa.Hyvä
16.–22.1.Sää voi jatkua tavanomaista lämpimämpänä. Sateita saattaa tulla hieman keskimääräistä enemmän.Kohtalainen
23.–29.1.Sää on ennusteen mukaan yhä laajalti vähän keskimääräistä lauhempaa. Sademäärässä ei näy suuria poikkeamia tavanomaisesta.Heikko
30.1.–5.2.Edelleen voi olla hieman keskimääräistä lauhempaa, sademäärät ovat lähellä tavanomaisia.Heikko

Tammikuun 9. päivä alkanut viikko: Jopa 4–6 astetta keskimääräistä lauhempaa

Kuukausiennusteen mukaan 9. tammikuuta alkaneen viikon keskilämpötila on lähes koko maassa 4–5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa on paikoin jopa kuusi astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikko on myös tavanomaista sateisempi Suomen länsipuolella sijaitsevan laajan matalapaineen alueen vaikutuksesta.

– Ilmavirtaus käy Suomessa kuluvalla viikolla pääosin etelästä. Meille virtaa sen myötä varsin lauhaa ilmaa. Myös sateita tulee eri puolilla maata päivittäin vaihtelevissa olomuodoissa, vain Keski- ja Pohjois-Lapissa sateet pysyvät koko viikon lumena, Joonas Koskela ennustaa.

Lämpötila alkaa nousta plussan puolelle etelästä alkaen.

– Etelässä lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle jo tiistai-illan aikana. Torstaina päivällä nollan vaiheille mennään Itä- ja Pohjois-Lappia myöten. Ylimmillään lämpötila nousee viikon puolivälin tienoilla lounaissaaristossa ja maan länsiosassa 4–5 plusasteeseen.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli kahdeksan pakkasastetta.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Myös muualla Euroopassa sää on selvästi keskimääräistä lauhempaa 9. tammikuuta alkaneella viikolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Poikkeama tavanomaisesta on yleisesti 3–5 astetta, läntisessä Euroopassa 2–4 astetta. Sää on myös laajalti keskimääräistä sateisempaa. Lähinnä läntisellä Välimerellä sekä Iberian niemimaalla sataa keskimääräistä vähemmän. Kuivempana alueena erottuu myös Norjan vuoristo, Joonas Koskela sanoo.

Tammikuun 16. päivä alkava viikko: Yhä keskimääräistä lämpimämpää

Tammikuun 16. päivä alkavalla viikolla suurin poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan on siirtynyt kuukausiennusteessa Pohjois-Euroopan yltä Suomen itäpuolelle.

– Suomessa olisi kuitenkin edelleen keskimääräistä lauhempaa. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on nelisen astetta keskimääräistä korkeampi. Sateita näyttäisi tulevan vielä vähän keskimääräistä enemmän Suomessa ja Euroopan keskivaiheilla, paikoin myös eteläisessä Euroopassa, Joonas Koskela sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

– Matalamman ilmanpaineen alue siirtyy ennusteen mukaan Suomen länsipuolella hieman idemmäksi eteläisen Skandinavian ylle. Signaali on vähän edellisviikkoa heikompi, mikä indikoi ennusteen epävarmuuden kasvua, Joonas Koskela sanoo.

Euroopan itäosaan ennakoidaan 4–5 astetta tavanomaista lämpimämpää viikkoa.

– Länsi- ja Keski-Euroopassa voi olla vielä 1–2 astetta keskimääräistä lauhempaa, mutta Britteinsaarille, Islantiin ja Norjan eteläosaan voi jo virrata keskimääräistä kylmempää ilmaa. Kuivempina alueina erottuvat edelleen Norjan vuoristo, Espanjan länsiosat sekä Portugali.

Tammikuun 23. päivä alkava viikko: Sademäärät lähellä tavanomaisia

Tammikuun 23. päivä alkavalla viikolla ilmanpaineen signaali Pohjois-Euroopan yllä muuttuu matalapaineesta korkeapaineeksi.

Kuukausiennusteen mukaan Suomessa viikon keskilämpötilat ovat hieman keskimääräistä korkeampia tai keskimääräisiä. Sademäärässä ei näy juurikaan poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

– Sää näyttäisi edelleen jatkuvan keskimääräistä lämpimämpänä suurimmassa osassa Eurooppaa poikkeaman ollessa enimmäkseen 1–2 astetta, itäisessä Euroopassa paikoin kolme astetta. Viikon sademäärissä ei näy Euroopassa suuria poikkeamia tavanomaisesta, lähinnä Euroopan länsirannikolla voi paikoin tulla vähän enemmän sateita, Joonas Koskela kertoo.

Tammikuun 30. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kuunvaihde?

Tammikuun 30. päivä alkavalla viikolla sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan lähes koko Euroopassa hieman tavanomaista lauhempana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suomeenkin kuukausiennuste näyttää hieman keskimääräistä lämpimämpää tai ajankohdalle tyypillisiä lämpötiloja, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa jo selvästi. Sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamaa keskimääräisestä.

– Ilmanpaineen ja sateiden osalta signaalit heikkenevät selvästi, mutta Atlantilta löytyy vähän keskimääräistä alemman ilmanpaineen signaali, mikä näkyy myös vähän keskimääräistä sateisempana säänä Britteinsaarten ympäristössä, Joonas Koskela toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Lopputalven ja alkukevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso – yksi kuukausi erottuu joukosta!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 10.1.2023 klo 15.03

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat