Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteessa radikaali muutos – ovatko kylmimmät hetket väistymässä…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennusteessa radikaali muutos – ovatko kylmimmät hetket väistymässä tämän viikon jälkeen?

Plussakelin liukkautta.
Mikäli uusi kuukausiennuste toteutuu, plusasteet ovat paikoin mahdollisia myös tammikuun edetessä. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tammikuun ensimmäinen täysi kalenteriviikko on Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Tammikuun jatkoon ennuste näyttää keskimääräistä lämpimämpää tai keskimääräisiä lämpötiloja.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 3. tammikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan edessä on käännös tavanomaista kylmemmästä säästä tavanomaista lämpimämpään säähän.

– Näyttää siltä, että lauhempaan suuntaan ollaan vähitellen menossa tammikuun edetessä, vaikka loppuviikolla sää vielä kylmeneekin hetkeksi. Jos ennuste toteutuu, niin plusasteitakin olisi ajoittain tiedossa tulevina viikkoina. Lähiviikkoina Suomi on matalapaineiden radalla. Sää on paikoin tavanomaista sateisempaa. Sateiden olomuoto riippuu siitä, ollaanko lämpimässä vai kylmemmässä ilmamassassa, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Länsivirtaukset korkealla ilmakehässä ovat tällä hetkellä voimakkaita.

– Tämä kielii siitä, että pitkäkestoisia kylmiä asetelmia ei pääsisi syntymään samalle alueelle. Kylmän asetelman pitäisi siis jossain vaiheessa purkautua. Tämän kuukausiennusteen perusteella talven kylmimmät hetket näyttävät päättyvän. Vaikka epävarmuutta onkin, niin näyttäisi siltä, että paukkupakkaset loppuvat viikonlopun jälkeen. Eli säätyyppi lauhtuu pysyvästi, mutta lauhtumisen suuruus on vielä epävarmaa, Markus Mäntykannas sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 3.1.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
3.–9.1.Sää on koko maassa selvästi tavanomaista kylmempää, poikkeama on suurin Lapissa.Hyvä
10.–16.1.Säätyyppi vaihtuu tavanomaista lämpimämmäksi, Lapissa on myös tavanomaista sateisempaa.Kohtalainen
17.–23.1.Poikkeamia ei juuri näy lämpötiloissa, ennusteen epävarmuus kasvaa.Heikko
24.–30.1.Poikkeamia ei näy lämpötiloissa eikä sademäärissä. Ennusteen epävarmuus on jo suuri.Heikko

Tammikuun 3. päivä alkanut viikko: Ajoittain lauhaa, ajoittain kireitä pakkasia – lumipyryt heikentävät ajokeliä

Tammikuun 3. päivä alkaneella viikolla Suomi on matalapaineiden vyöhykkeellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat etelässä ja lännessä 1–3 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä, maan keskivaiheilla ja idässä 3–6 astetta ja pohjoisessa laajalti 6–10 astetta keskimääräistä kylmempiä.

Lämpötilojen vaihtelu on viikon mittaan suurta. Alkuviikolla etelässä ja lännessä ollaan paikoin nollan vaiheilla tai plussalla, mutta ennen viikonloppua käydään 10–20 asteen pakkasissa. Pohjoisessa mittaillaan viikon aikana jopa 30 asteen pakkasia, mahdollisesti paikoin maan keskiosassakin.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen mukaan viikon sademäärät ovat maan etelä- ja keskiosassa ajankohtaan nähden tavanomaista suurempia. Sateet tulevat pääosin lumena, mutta etenkin lounaassa ja etelässä ajoittain myös vetenä. Maan pohjoisosassa viikko on kuukausiennusteen mukaan hieman tavanomaista vähäsateisempi.

– Viikon mittaan liikkeellä on useampia pieniä matalapaineita. Lumipeite vahvistuu varsinkin maan etelä- ja keskiosassa, Markus Mäntykannas ennustaa.

Tammikuun 10. päivä alkava viikko: Dramaattinen muutos ilmanpaineasetelmassa

Kuukausiennusteen mukaan 10. tammikuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ensi viikolla on näkyvissä aika dramaattinen käänne ilmanpaineasetelmassa. Britteinsaarille tulisi korkeapaine, matalapaineiden reitti olisi puolestaan pohjoisempana Atlantilla Islannin tienoilla ja siitä pohjoiseen päin. Tämä antaisi ainakin kuukausiennusteen valossa osviittaa, että tulossa olisi kunnon länsivirtaustilanne, joka näkyy myös lämpötilapoikkeamassa, Markus Mäntykannas sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Ensi viikolla sateet ovat tämän hetken ennusteen mukaan pääasiassa lunta.

– Ennustettavuus ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, sillä päivittäisennusteet ovat vielä vaihdelleet runsaasti. Tässä on selvästi vielä vaihtelua suuntaan jos toiseen. Kaikki riippuu nyt siitä, mihin kohtaan Britteinsaaria korkeapaine asettuu. Jos korkeapaine on enemmän Manner-Euroopan puolella, lauhat ilmavirtaukset pääsisivät meille. Jos korkeapaine puolestaan asettuu lännemmäs Britteinsaarten länsipuolelle, lauhat virtaukset eivät toteutuisi meillä. Silloin pääosin kylmä säätyyppi jatkuisi, vaikka yksittäisinä päivinä lauhaa ilmaa voisi päästä pullahtamaan meille lännestä, Markus Mäntykannas pohtii.

Havis Amanda lumimyrskyssä
Viime vuoden tammikuussa Toini-pyry riepotteli Helsinkiä. Arkistokuva: Joanna Rinne, Helsinki, 12.1.2021

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tammikuun puolivälissä Ahvenanmaalla, etelä- ja lounaisrannikolla sekä paikoin länsirannikolla 0–2 plusastetta. Maan eteläosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammikuun puolivälissä laajalti 0–4 pakkasastetta, maan keskiosassa 0–6 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa Lapissa paikoin yli 8 pakkasastetta.

Tammikuun 17. ja 24. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää tammikuun loppu?

Kuukausiennusteen perusteella 17. tammikuuta alkavalla viikolla korkeapaineen painopiste vetäytyy enemmän kohti Azoreita Atlantilla. Pohjois-Euroopassa näyttää olevan matalapainetta.

Kuukausiennusteen kartoilla ei näy Suomessa enää tammikuun loppupuoliskolla juurikaan poikkeamia suuntaan eikä toiseen, ei lämpötiloissa eikä sademäärissä. Ennusteen epävarmuus kasvaakin selvästi tässä vaiheessa. Tammikuun 24. päivä alkavalla viikolla Suomen ympäristössä näkyy joitain signaaleja tavanomaista lämpimämmästä säästä.

– Jos tämä kuukausiennuste toteutuu, niin kylmimmät hetket olisivat pian takana tammikuun ensimmäisen viikon jälkeen ja palattaisiin tavanomaiseen tai tavanomaista lämpimämpään säähän. Britteinsaarten lähistöllä olevan korkeapaineen sijainti on se, joka tulee määrittämään, ollaanko Suomessa lämpimässä ilmamassassa vai kylmemmässä ilmamassassa, Markus Mäntykannas sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Lumipyryt sotkevat liikennettä, sää kylmenee rajusti viikon edetessä – ”Harvoin sään ennustaminen on yhtä haastavaa kuin nyt”

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 4.1.2022 klo 18.51

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat