Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Hurrikaani Teddy lähestyy Kanadaa – voimakkaat tuulet etenevät jopa…
Uutiset |

Hurrikaani Teddy lähestyy Kanadaa – voimakkaat tuulet etenevät jopa Grönlantiin asti

Hurrikaani Teddy kulkee kohti Kanadaa.
Hurrikaani Teddy kulkee Atlantilla pohjoiseen. Kuva: Foreca

Hurrikaani Teddy etenee Atlantilla kohti Kanadaa. Atlantin hurrikaanikausi on tänä vuonna ollut erittäin vilkas.

Teddy-hurrikaani on voimistunut Atlantilla ajoittain jopa nelosluokan hurrikaaniksi, tällä hetkellä se on kakkosluokan hurrikaani viisiportaisella asteikolla. Hurrikaani ohitti Bermudan saaren itäpuolelta ja etenee kohti Kanadaa. Tämän hetken ennusteen mukaan Teddy heikkenee juuri ennen iskeytymistään Kanadaan ja putoaa pois hurrikaaniluokasta.

– Myrsky kulkee Kanadan Nova Scotian ja Newfoundlandin yli. Rantautuminen Nova Scotiaan on Suomen aikaa keskiviikkona iltapäivällä ja paikallista aikaa keskiviikkoaamuna, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kanadan lähellä merivesi on selvästi kylmempää kuin myrskyn aiemmalla reitillä, joten kun Teddy saapuu kylmemmälle alueelle, se alkaa heiketä. Hurrikaanit ammentavat voimaansa lämpimästä merivedestä.

– Myös Teddyn rakenne alkaa Kanadan lähellä vähitellen muuttua trooppisesta matalapaineesta kohti tavallista keskileveysasteiden matalapainetta, eli sellaista matalapainetta, joita Euroopassakin liikkuu. Tuulet kuitenkin pysyvät voimakkaina. Tänään merellä puuskat ovat vielä jopa yli 60 m/s. Nova Scotian kaakkoisrannikolla puuskat ovat myrskyn saapuessa yli 30 m/s, toteaa Anna Latvala.

Katso videolta, miten Teddy etenee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kanadan viranomaiset varoittavat alueella paikallista aikaa tiistain aikana muodostuvista 7–9 metrin aalloista, paikallisesti aallot voivat olla vieläkin korkeampia. Newfoundlandin kohdalla tuuli on jo heikompaa, vaikka edelleen myrskyää.

Sademäärät ovat ennusteen mukaan Nova Scotiassa sekä Newfounlandin eteläosassa laajalti 50–100 mm hieman yli vuorokauden aikana.

Matalapaine jatkaa matkaansa pohjoiseen ja yhdistyy toiseen Kanadan arktisella alueella olevaan matalapaineeseen.

– Tuloksena oleva laaja matalapaineen alue pystyy kuitenkin edelleen voimistamaan tuulia myrskyksi merellä Grönlannin eteläkärjen edustalla, ennustaa Anna Latvala.

Tyypillisemmin hurrikaanien reitit kulkevat hieman etelämpänä kuin Teddyn reitti nyt, mutta ajoittain hurrikaaneja kulkee myös kohti Kanadaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Hurrikaanien ja niiden jäänteiden reitti kulkee silloin tällöin Kanadan itäosan luota, mutta kylmä merivesi vaikuttaa jo niihin. Trooppiset myrskyt muuttuvat melko nopeasti tavallisiksi matalapaineiksi, vaikka tuuli voi säilyä voimakkaana, toteaa Anna Latvala.

Atlantilla vilkas hurrikaanikausi – myrskyjen nimet loppuivat jo kesken

Atlantin hurrikaanikausi on ollut erittäin vilkas. Viime viikolla jouduttiin turvautumaan harvoin käytettyyn keinoon, kun etukäteen nimettyjen myrskyjen listalta loppuivat nimet. Nyt käytössä ovat kreikkalaiset aakkoset. Tältä listalta on nimetty jo kaksi myrskyä, Alpha ja Beta.

Lue myös: Supervilkas hurrikaanikausi Atlantilla: Myrskyjen nimet loppuivat – mikä avuksi?

Teddyn lisäksi Atlantilla on tällä hetkellä pitkään hengissä säilynyt trooppinen myrsky Paulette, joka kulkee Madeiran pohjoispuolitse ja heikkenee vähitellen. Meksikonlahdella Yhdysvaltojen rannikolla on trooppinen myrsky Beta. Keskellä Atlanttia on trooppiseksi matalapaineeksi heikentynyt Wilfred.

Tyynellämerellä Japania lähestyy trooppinen myrsky Dolphin, joka ei näillä näkymin ole voimistumassa taifuuniksi. Sen reitti kulkee kuitenkin tämän hetken ennusteessa kohti Tokiota. Meksikon länsipuolella merellä poispäin rannikosta etenee trooppinen myrsky Lowell.

Lue myös: Hurrikaani – mikä se on ja missä niitä esiintyy?

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 22.9.2020 klo 13.31

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat