Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore syystalven kuukausiennuste: Lämpötilakartoilla samansuuntainen…
Kuukausiennuste |

Tuore syystalven kuukausiennuste: Lämpötilakartoilla samansuuntainen viesti koko ennusteen ajan

Marraskuu tuo usein harmaita päiviä.
Marraskuu tuo ajoittain harmaita päiviä. Kuva: Keijo Väänänen, Kalanti, 8.11.2022

Uuden kuukausiennusteen mukaan marraskuu etenee Suomessa loppuun asti viikkojen keskilämpötiloiltaan keskimääräistä marraskuuta lauhemmassa säässä. Tällä viikolla useita sadealueita kulkee Suomen yli, osassa maata sateita tulee myös lumena. Loppuviikolla Suomeen virtaa ajankohtaan nähden erittäin lauhaa ilmaa. Ensi viikolla voi olla edessä käännös kuivempaan suuntaan.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 7. marraskuuta julkaiseman kuukausiennusteen perusteella Suomeen on tulossa keskimääräistä lämpimämpää marraskuun säätä.

– Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista lauhempana Suomessa ja Skandinavian alueella seuraavan neljän viikon ajan. Sademäärät ovat meillä enimmäkseen lähellä tavanomaisia tai vähän tavanomaista pienempiä, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Tällä viikolla etenkin pohjoiseen on tulossa ajoittain lumisateita, paikoin myös maan keskiosassa osa sateista on lunta ja räntää.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 7.11.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
7.–13.11.Sää on koko maassa keskimääräistä lämpimämpää. Sademäärä on enimmäkseen melko tavanomainen, mutta etenkin etelässä ja idässä voi sataa vähän keskimääräistä enemmän.Hyvä
14.–20.11.Sää muuttuu kuivemmaksi ja jatkuu koko maassa tavanomaista lämpimämpänä.Kohtalainen
21.–27.11.Edelleen on keskimääräistä lämpimämpää, sademäärässä ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta.Heikko
28.11.–4.12.Keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu yhä koko maassa. Sademäärien osalta viikko on lähellä tavanomaista.Heikko

Marraskuun 7. päivä alkanut viikko: Jopa 4–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan sää on kuluvalla viikolla koko Suomessa selvästi keskimääräistä lämpimämpää. Viikon keskilämpötila on maan eteläosassa jopa 4–5 astetta keskimääräistä korkeampi ja Pohjois-Lapissa 3–4 astetta keskimääräistä korkeampi. Muualla poikkeama on noin 2–3 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikon sademäärä on melko lähellä tavanomaista, joskin etelässä ja idässä voi sataa vähän keskimääräistä enemmän, pohjoisessa paikoin hieman normaalia vähemmän. Kuluvalla viikolla Suomen yli liikkuu matalapaineita sateineen ja ilmavirtauksen suunta vaihtelee. Varsinkin tiistain sateet idässä ja pohjoisessa sekä perjantain sateet pohjoisessa ovat kuitenkin runsaita. Kainuussa ja Lapissa lumipeite kasvaa reilusti viikon aikana, Joonas Koskela sanoo.

Myös maan keskiosassa osa viikon sateista on lunta tai räntää.

Pakkaslukemia mitataan tällä viikolla Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta Lappiin ulottuvalla alueella. Kylmimmät lämpötilat ovat kuitenkin enimmäkseen vain −5 asteen molemmin puolin.

Loppuviikolla etelän ja lännen välinen tuuli näyttää voimistuvan ja tuovan lauhaa ilmaa suureen osaan maata. Tiistaina 8. marraskuuta tehdyn ennusteen mukaan lämpötilat voivat kivuta loppuviikolla paikoin jopa 12–14 plusasteen lukemiin.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Euroopassa vallitsee 7. marraskuuta alkaneella viikolla laaja korkeapaineen alue. Laaja matalapaine pysyttelee puolestaan Atlantin yllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sää jatkuu Euroopassa laajalti selvästi keskimääräistä lämpimämpänä. Suurin poikkeama tavanomaisesta on Etelä-Ruotsissa ja Etelä-Norjassa, missä on jopa kuusi astetta tavanomaista lämpimämpää. Baltian maissa poikkeama on viisi astetta, kun taas yleisesti Euroopan alueella on 2–4 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Laaja korkeapaineen alue pitää sään tällä viikolla suuressa osassa Eurooppaa keskimääräistä kuivempana.

Marraskuun 14. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista lauhempaa

Marraskuun 14. päivä alkavalla viikolla korkeamman ilmanpaineen alue ulottuu etelästä Suomen ylle.

Kuukausiennusteen mukaan koko maassa on edelleen keskimääräistä lämpimämpää. Viikon keskilämpötila on enimmäkseen 3–4 astetta keskimääräistä korkeampi, etelässä ja idässä 2–3 astetta keskimääräistä korkeampi.

Viikon sademäärä näyttää suuressa osassa maata tavanomaista pienemmältä.

– Tämän hetken ennusteen mukaan Suomen yllä on alkuviikosta korkeapaine, joka kuitenkin väistyy maan kaakkoispuolelle viikon edetessä, Joonas Koskela ennustaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat marraskuun puolivälissä etelä- ja lounaisrannikolla 4–6 astetta, muualla maan eteläosassa 2–4 astetta ja maan keskiosassa −2 ja 4 asteen välillä. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla päivän ylin lämpötila on tilastojen mukaan keskimäärin laajalti −2 ja 2 asteen välillä, Lapissa enimmäkseen −4 ja 0 asteen välillä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Keski- ja Länsi-Euroopassa keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu edelleen 14. marraskuuta alkavalla viikolla.

– Euroopan itäosaan virtaa puolestaan Venäjältä kylmempää ilmaa ja viikon keskilämpötila jää paikoin vähän keskimääräistä alemmaksi. Itä- ja Pohjois-Euroopassa viikon sademäärä on korkeapaineen takia keskimääräistä pienempi. Britteinsaarille, Espanjan seudulle sekä Ranskaan on puolestaan odotettavissa vähän tavanomaista enemmän sateita.

Marraskuun 21. ja 28. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää jatko?

Marraskuun 21. ja 28. päivä alkavilla viikoilla sademäärien poikkeamat hälvenevät kuukausiennusteen kartoilta Suomesta. Sen sijaan lämpötilakartoilla näkyy yhä merkkejä tavanomaista marraskuun loppua ja marras–joulukuun vaihdetta lauhemmasta säästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ilmanpaineen osalta molemmilla viikoilla on Suomen yllä pieni tavanomaista korkeamman ilmanpaineen signaali, mutta selkein korkeapaineen alue näyttäisi muodostuvan 28. marraskuuta alkavalla viikolla Britteinsaarilta Etelä-Skandinaviaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Tämä voisi aiheuttaa meille lännestä saapuvia matalapaineita ja läntisiä ilmavirtauksia. Tätä tukee myös 21. ja 28. marraskuuta alkavilla viikoilla ennusteessa näkyvä keskimääräistä lämpimämmän sään signaali. Eli kovin kylmää jaksoa ei ainakaan tuoreimman kuukausiennusteen mukaan ole odotettavissa, Joonas Koskela toteaa.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Muun Euroopan osalta lämpötilojen poikkeamassa ei 21. marraskuuta alkavalla viikolla tapahdu edelliseen viikkoon verrattuna suurta muutosta.

– Läntisessä Euroopassa on yhä keskimääräistä lämpimämpää ja itäisessä Euroopassa paikoin keskimääräistä kylmempää. Marras–joulukuun vaihteen viikolla ei Euroopassa enää näy merkittäviä poikkeamia keskimääräisestä lämpötilasta pohjoisen tavanomaista lämpimämpää aluetta lukuun ottamatta, Joonas Koskela sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat 21. ja 28. marraskuuta alkavilla viikoilla Euroopassa paikoin hieman tavanomaista pienempiä, mutta suurimmassa osassa Eurooppaa ei näy merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Katso talven pitkä ennuste: Suomessa erityisen voimakas signaali – tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 10.11.2022 klo 10.13

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat