Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologi talvisesta kuukausiennusteesta: ”Kevään tulo viivästyy”…
Kuukausiennuste |

Meteorologi talvisesta kuukausiennusteesta: ”Kevään tulo viivästyy” – katso ennuste huhtikuun loppupuolelle asti

Talvinen maaliskuun päivä Raippaluodon sillan kupeessa.
Maaliskuun loppuun on luvassa lumisia maisemia, myös eteläiseen Suomeen. Kuva: Matti Hietala, 23.3.2023

Sää on tuoreen kuukausiennusteen mukaan maalis–huhtikuun vaihteen viikolla Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää. Sateita tulee 27. maaliskuuta alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosassa keskimääräistä enemmän – ja sateet ovat enimmäkseen lunta. Huhtikuulle ennuste näyttää hieman keskimääräistä kylmempää tai keskimääräisiä lämpötiloja.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 23. maaliskuuta.

– Kuukausiennusteen mukaan näyttää siltä, että kevään tulo viivästyy. Maaliskuun 27. päivä alkava viikko on varsin talvinen – ennusteen mukaan sää on Suomessa koko maassa tavanomaista kylmempää ja etenkin etelässä myös tavanomaista sateisempaa. Huhtikuussa voi olla edessä vähän tavanomaista kuivempaa säätä, jos korkeapaine viipyy pidempään Suomen yllä tai lähistöllä, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa maan eteläosassa keskimäärin näihin aikoihin maaliskuun loppupuoliskolla, pohjoisessa Lapissa puolestaan huhtikuun lopussa. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvämmin nollan asteen yläpuolella.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 23.3.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
27.3.–2.4.Sää on keskimääräistä kylmempää. Sademäärien osalta ennuste on epävarma, mutta maan eteläpuoliskolla voi sataa keskimääräistä enemmän. (Viikko 13)Kohtalainen
3.–9.4.Säätyyppi muuttuu vähäsateisempaan suuntaan. Maan eteläpuoliskolla on keskimääräistä kylmempää. (Viikko 14)Kohtalainen
10.–16.4.Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai hieman tavanomaista alempi. Sateet jäävät etelässä keskimääräistä vähäisemmiksi. (Viikko 15)Heikko
17.–23.4.Maan keskivaiheilla voi edelleen olla vähän keskimääräistä kylmempää. Sademäärissä ei ole merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta. (Viikko 16)Heikko

Maaliskuun 27. päivä alkava viikko: Viikon keskilämpötila 1–6 astetta tavanomaista kylmempi

Kuukausiennusteen mukaan sää on 27. maaliskuuta alkavalla viikolla koko maassa tavanomaista kylmempää. Suuressa osassa maata poikkeama keskimääräistä kylmempään suuntaan on 1–3 astetta. Maan länsiosassa ja Länsi- ja Pohjois-Lapissa viikon keskilämpötila on jopa 3–6 astetta keskimääräistä alhaisempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateita tulee kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä enemmän maan etelä- ja keskiosassa.

– Viikon mittaan matalapaineita kulkee Atlantilta Euroopan keskiosan yli itään. Viime päivien keskipitkien ennusteiden valossa matalapaineita voi saapua myös Suomeen ja viikko on varsin sateinen. Kylmän ilman myötä suuri osa sateista tulee lumena ja paikoin lunta voi kertyä runsaastikin. Ennusteessa on kuitenkin reilusti epävarmuutta, Joonas Koskela sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Pohjoisen korkeapaine heikkenee näillä näkymin alkuviikon jälkeen, jolloin myös kireimmät pakkaset hellittävät.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan etelä- ja länsiosassa 2–6 astetta, idässä laajalti 2–4 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen −2 ja 4 asteen välillä.

– Muualla Euroopassa kylmää ilmaa valuu 27. maaliskuuta alkavalla viikolla pitkälle etelään, Keski- ja Itä-Eurooppaan asti. Läntisessä Euroopassa, etenkin Espanjan seudulla on tavanomaista lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tavanomaista sateisemman sään alue ulottuu Britteinsaarilta Keski-Euroopan yli itään.

Huhtikuun 3. päivä alkava viikko: Osassa maata hieman tavanomaista kylmempää – sateita tavanomaista vähemmän

Huhtikuun 3. päivä alkavalla viikolla sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan Suomessa etenkin maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista kylmempänä. Lapissa ei näy enää merkittävää poikkeamaa ajankohdan tavanomaisesta.

– Ennusteen perusteella korkeapaine vahvistuu Fennoskandian ylle ja sää olisi hieman keskimääräistä vähäsateisempaa. Suureen osaan maata voisi olla tiedossa ihan mukavaa kevätsäätä, vaikka vähän keskimääräistä kylmempää onkin, Joonas Koskela sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muualla Euroopassa lämpötilajakauma on hyvin edellisen viikon kaltainen, mutta signaalit ovat hieman heikompia.

– Euroopan keskiosissa sekä Italian ja Balkanin seudulla on edelleen keskimääräistä kylmempää. Kaakkois-Euroopassa voi sadella tavanomaista enemmän.

Huhtikuun 10. päivä alkava viikko: Ennusteen signaalit heikkenevät

Huhtikuun 10. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa jo lähellä ajankohdan tavanomaista tai vähän tavanomaista kylmempi.

– Maan eteläpuoliskolla sademäärä voi jäädä normaalia pienemmäksi, kun korkeapaineen alue ulottuu Pohjois-Atlantilta Fennoskandiaan, Joonas Koskela kertoo.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Myös muualla Euroopassa merkittävien poikkeamien signaalit heikkenevät huomattavasti. Välimeren länsiosassa voi sataa vähän tavanomaista enemmän.

Huhtikuun 17. päivä alkava viikko: Miltä näyttää huhtikuun loppupuolisko?

Huhtikuun 17. päivä alkavalle viikolle kuukausiennusteessa ei näy viikon keskilämpötilassa Euroopan alueella kovin merkittäviä poikkeamia tavanomaisesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Välimeren seudulla on vähän keskimääräistä lämpimämpää ja Pohjois-Euroopassa, lähinnä Suomessa ja Ruotsissa paikoin vähän tavanomaista kylmemmän sään mahdollisuus. Ilmanpaineen ja sademäärän osalta ennuste on lähellä keskimääräistä koko Euroopan alueella, lähinnä Euroopan itäosassa voi sataa paikoin vähän enemmän kuin keskimäärin, Joonas Koskela toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 24.3.2023 klo 17.50

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat