Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Juhannuksena yhä hellettä ja ukkoskuuroja – “Juhannuksen jälkeinen viikko on mielenkiintoinen”! Katso ennuste
  Uutiset |

  Juhannuksena yhä hellettä ja ukkoskuuroja – “Juhannuksen jälkeinen viikko on mielenkiintoinen”! Katso ennuste

  Kesäpäivä Virroilla.
  Kesäkuu on ollut tänä vuonna lämmin. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 10.6.2021

  Juhannuksen aikaa vietetään tänä vuonna laajalti lämpimässä säässä. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa mittaillaan jopa hellelukemia. Liikkeellä on kuitenkin myös sade- ja ukkoskuuroja. Entä miltä näyttää sään jatko juhannuksen jälkeen?

  Juhannusviikko on ollut kuuma, paikoin on ollut jopa yli 33 asteen lämpötiloja. Lisäksi eri puolilla maata on koettu voimakkaita rajuilmoja.

  Kovin kuumuus väistyy juhannukseksi, mutta sää on edelleen laajalti lämmintä.

  – Hellettä on juhannuksen tienoilla pitkin maan etelä- ja keskiosaa, yleisemmin idässä – ja juhannuspäivänä myös paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Sää on kuitenkin epävakaista sade- ja ukkoskuuroineen. Juhannuksen jälkeinen viikko on mielenkiintoinen, kun korkeapaine voi vallata jälleen hetkeksi Suomen sään. Helle siis jatkuu ja kovat helteet voivat tulla takaisin, jälleen laajemmalla alueella, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Juhannusaaton 25.6. ja juhannuspäivän 26.6. ennusteet.
  Juhannusaaton 25.6. ja juhannuspäivän 26.6. ennusteet.

  Torstain menoliikenteessä laajalti poutaa – varaudu kuitenkin paikallisiin sade- ja ukkoskuuroihin

  Torstain aikana pilvisyys vähenee päivän mittaan. Juhannuksen menoliikenteessä ajetaan enimmäkseen poutaisessa säässä, mutta paikallisia sadekuuroja tulee etelässä sekä maan keskiosassakin. Myös Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin yltävällä alueella satelee paikoin. Torstain sateissa on mukana paikoin myös ukkosia.

  Perjantain vastainen yö on lämmin. Itä-Suomen suurten järvien luona lämpötila voi jäädä paikallisesti lähelle 20 asteen lukemia.

  Juhannusaattona osassa maata hellettä – sateita ja ukkosiakin liikkeellä

  Perjantaina eli juhannusaattona heikko matalapaine lähestyy Suomea etelästä. Maan etelä- ja keskiosaan leviää vähitellen sateita.

  – Suuri osa sateista tulee kuitenkin kuurosateina yhtenäisemmän sadealueen sijaan ja mukana on myös ukkosta. Pilvisyys vaihtelee ja lisääntyy sateiden lähestyessä. Paikallisesti rankat kuurot ovat mahdollisia, kuten yleensäkin epävakaisessa säässä lämpimänä ja kosteana päivänä. Vettä siis voi kertyä hetkessä tielle, näkyvyys heikentyä ja puuskat voivat olla kovia. Alkuviikon rajuilmojen kaltaiset tilanteet eivät ole kuitenkaan todennäköisiä, Anna Latvala sanoo.

  Meteorologi muistuttaa, että sadetutkaa ja salamahavaintoja kannattaa seurata –varsinkin silloin, jos on liikkeellä vesillä.

  Katso myös: Forecan veneilysää

  Vyörypilvi edelsi ukonilmaa Porvoossa.
  Juhannusviikolla on nähty vaikuttavia vyörypilviä ukkosten edellä. Kuva: Reetta Rönkkö, Porvoo, 23.6.2021

  Lämpötilat kipuavat juhannusaattona osassa maata hellelukemiin.

  – Etelässä on juhannusaattona enimmäkseen 24–27 astetta, lämpimintä on kaakossa. Lännessä on 22–26 ja idässä 24–27 astetta. Lisääntyvä pilvisyys ja sateet laskevat lämpötilaa. Lappiin leviää juhannusaattona luoteesta kylmempää ilmaa, pilviä ja sateita, mikä jakaa seudun sään kahtia: Lapin eteläosassa aurinkoisilla alueilla on yli 20 astetta, mutta pohjoisempana sateessa ja sen jäljessä paikoin jopa alle 15 astetta.

  Juhannuspäivän vastaisena yönä on laajalti 15–20 astetta, Pohjanmaan rannikolta Koillismaalle 12–16 astetta ja Lapissa enimmäkseen 5–10 astetta.

  Lue myös: Helle lämmitti järviä, mutta uidaanko vielä juhannuksenakin lämpimässä vedessä?

  Juhannuspäivänä lämpöä ja epävakaista

  Lauantaina eli juhannuspäivänä epävakainen sää ei katoa ennustekartoilta.

  – Kuurosateita tulee maan etelä- ja keskiosassa ja jälleen on paikoin ukkostakin seassa. Lapista enimmät sateet väistyvät itään ja laajemmin pohjoisessa tulee paikallisia sadekuuroja. Pilvisyys vaihtelee, mutta myös vähitellen vähenee suuressa osassa maata. Lapin pohjoisosassa pilvisyys pysyy kuitenkin runsaana, Anna Latvala ennustaa.

  Lämpötila on juhannuspäivänä maan etelä- ja keskiosan pilvisimmillä ja sateisilla alueilla 22–25 astetta, aurinkoisemmilla alueilla 24–27 astetta, länsirannikolla pohjoistuulessa on alempiakin lämpötiloja. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on 20–25 astetta, Lapin eteläosassa aurinkoisilla alueilla ollaan 20 asteen vaiheilla ja pohjoisessa pilvisillä alueilla 15 asteen tienoilla.

  Kesäinen päivä
  Vesille lähtöä suunnitellessa kannattaa tarkistaa sadetutka ja salamahavainnot. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 2.6.2021

  Varaudu paluuliikenteessä paikoin rankkoihin sateisiin

  Sunnuntaina päivällä on edelleen paikoin hellettä: lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 23–28 astetta, lämpimintä on idän aurinkoisilla alueilla. Pohjoisessa lämpötilat vaihtelevat aurinkoisten alueiden 20–25 asteesta pilvisten alueiden ja Pohjois-Lapin paikoin 15 asteen tienoille.

  – Kuurosateita ukkosineen tulee sunnuntaina etelästä maan pohjoisosaan asti, mutta tämänhetkisen ennusteen mukaan ne väistyvät sunnuntain kuluessa hiljalleen itään, jolloin sää muuttuu lännestä alkaen selkeämpään suuntaan. Lapin sää kuitenkin poikkeaa tästä niin, että sen länsi- ja pohjoisosan ylle leviää jälleen kapea sadealue ja runsaampaa pilvisyyttä.

  Juhannuksen paluuliikenteessä sunnuntaina kannattaa siis varautua ajoittain sadekuuroissa heikentyneeseen näkyvyyteen, tielle kertyneeseen veteen ja tuulenpuuskiin.

  – Paikallisesti kuuroihin voi liittyä rankkaa sadetta ja kovia puuskia. Tämänhetkisen ennusteen mukaan kuurot painottuvat illalla maan itäpuoliskolle, Anna Latvala kertoo.

  Lue myös: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!

  Miltä näyttää juhannuksen jälkeinen lomasää?

  Moni aloittaa kesälomansa juhannuksesta. Millainen on tämän hetken ennusteen mukaan sään jatko juhannuksen jälkeisellä viikolla?

  – Viikon vaihtuessa sekä ensi viikon alussa matalapaineita kulkee Suomen pohjoispuolitse, mutta niiden vaikutus ulottuu lähinnä Pohjois-Suomeen ajoittain runsaampana pilvisyytenä ja paikallisina sateina. Maan etelä- ja keskiosassa tulee jokunen sadekuuro, mutta ne jäävät vähiin, kun lännestä alkaa levitä korkeapaine. Samalla myös lämmintä ilmaa virtaa Suomeen. Se tuskin jää pitkäkestoiseksi tilanteeksi, mutta sää voi muuttua ensi viikolla vähitellen pohjoista myöten aurinkoiseksi, poutaiseksi ja helteiseksi, ennustaa Anna Latvala.

  Lue seuraavaksi: Sydänkesän kuukausiennuste: Jatkuuko lämpö? Tältä näyttää heinäkuun puolivälin yli ulottuva lomaennuste

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 24.6. klo 16.05

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa