Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologi Joanna Rinne talvilomille ulottuvasta kuukausiennusteesta:…
Kuukausiennuste |

Meteorologi Joanna Rinne talvilomille ulottuvasta kuukausiennusteesta: ”Ennusteen sanoma on selkeä ja suoraviivainen”

Hiihtäjiä helmikuun hangilla.
Koululaisten talvilomia vietetään porrastetusti helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 2.2.2022

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa helmikuussa ja maaliskuun alussa ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää. Ajoittaiset lauhat föhn-tuulitilanteet ovat mahdollisia tulevina viikkoina. Vaihtelut viikkojen sisällä ovat kuitenkin edelleen todennäköisiä, joten odotettavissa on välillä myös kylmempiä hetkiä.

Suomen helmikuun pakkasennätys täyttää lauantaina 5. helmikuuta 110 vuotta. Sodankylässä mitattiin 5. helmikuuta vuonna 1912 peräti −49,0 astetta. Tämän talven kylmin lukema tähän mennessä on 8. tammikuuta Enontekiöllä mitattu −35,7 astetta.

Helmikuun ensimmäiseksi viikonlopuksi Suomeen on odotettavissa jälleen uusia, runsaita lumisateita. Samalla sää lauhtuu.

Lue myös: Näin Suomi hautautuu lumeen viikonloppuna: Hanki paisuu paikoin yli 30 senttimetriä ja ajokeli on erittäin huono, katso tuore ennuste!

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 3. helmikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa koko helmikuun ajan sekä pitkälle maaliskuuhun viikkojen tasolla keskimääräistä lämpimämpää.

– Kuukausiennusteen sanoma on selkeä ja suoraviivainen: Viikot ovat Suomessa lämpötilakeskiarvoltaan ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpiä koko kuukausiennustejakson ajan. Vaikka viikot kokonaisuutena ovat keskimääräistä lämpimämpiä, se ei välttämättä tarkoita, että sää olisi koko ajan vuodenaikaan nähden lämmintä. Todennäköisemmin se tarkoittaa, että kylmät ja lauhat jaksot vuorottelevat niin, että viikon kuluessa vuodenaikaan nähden lauhaa säätä mahtuu viikkoon enemmän kuin kylmää, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sankka sumu nousemassa tielle helmikuisena päivänä.
Vuosi on alkanut vaihtelevissa säissä. Kuva: Tommi Kujala, Utajärvi, 3.2.2022

Kuukausiennuste näyttää suuntaviivoja jo koululaisten talvilomaviikoille 21. helmikuuta eteenpäin.

– Tämän kuukausiennusteen perusteella talvilomalaisille ei ole tiedossa pitkiä, kireitä pakkasjaksoja, vaan suureen osaan Suomea lunta ja mukavia talviulkoilulämpötiloja. Etelässä ja lounaassa on suurin loska- ja jääkelien riski, Joanna Rinne sanoo.

Näyttää siltä, että koko helmikuun sekä maaliskuun alun ajan Länsi- ja Keski-Euroopassa on voimakas korkeapaine, Pohjois-Euroopassa puolestaan enemmänkin matalapainesäätä.

– Tämän asetelman seurauksena Atlantilta puskee Suomeen matalapaineita ja sateita. Tuulilla on usein mahdollisuus tulla meille Norjan vuoriston yli, eli olosuhteet voivat olla suotuisat jopa lämmittävien föhn-tuulitilanteiden syntymiselle, Joanna Rinne ennakoi.

Föhn-tuulen tilanteiden mahdollisuutta tukee se, että kuukausiennusteessa sateet ovat Norjan vuoristossa runsaita.

– Föhn-tuulitilanteissa tuuli puhaltaa Atlantilta Norjan vuoristoa kohti. Kun tuuli kohtaa vuoriston ja kipuaa rinnettä ylös, ilmassa oleva kosteus putoaa sateena alas rinteille. Vuoriston ylityksen jälkeen ilma laskee rinnettä alas ja lämpenee samalla. Tämä lämmin puhallus lauhduttaa säätä myös meillä. Norjan vuoriston sateet saattavat kuitenkin olla runsaita sellaisessakin lännenpuoleisessa virtauksessa, joka ei tuo meille föhn-tuulta, eli kuukausiennusteen Norjan sateet eivät kuitenkaan ole tae föhn-tuulesta, Joanna Rinne pohtii.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 3.2.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
7.–13.2.Viikon keskilämpötila on Suomessa 2–4 astetta keskiarvoa lämpimämpi, sademäärät ovat ajankohdalle tavanomaisia.Hyvä
14.–20.2.Viikko on vuodenaikaan nähden lämmin, sademäärät ovat keskimääräisiä.Kohtalainen
21.–27.2.Koululaisten ensimmäinen talvilomaviikko on keskimääräistä lämpimämpi, sateita tulee ajankohtaan nähden tavanomainen määrä.Heikko
28.2.–6.3.Sää jatkuu keskimääräistä lämpimämpänä, sademäärät ovat edelleen keskimääräisiä.Heikko

Helmikuun 7. päivä alkava viikko: Suomessa 2–4 astetta keskimääräistä lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan helmikuun 7. päivä alkavalla viikolla sää on käytännössä koko Euroopassa vuodenaikaan nähden lämmintä. Suomessa viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 3–4 astetta keskimääräistä korkeampi, pohjoisessa 2–3 astetta keskimääräistä korkeampi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sateita tulee Suomessa suunnilleen vuodenajalle tavanomainen määrä. Norjan vuoristossa on hieman keskimääräistä sateisempaa, Länsi- ja Etelä-Euroopassa keskimääräistä kuivempaa, Joanna Rinne kertoo.

Näyttää siltä, että Suomen yli liikkuu 7. helmikuuta alkavalla viikolla lännestä vuoroin lauhempaa, vuoroin kylmempää ilmaa. Sateita kulkee Suomen yli ajoittain.

– Sateet tulevat enimmäkseen lumena, etelässä ja lounaassa ajoittain myös vetenä. Pilvisyys vaihtelee viikon mittaan, mutta päivät painottuvat pilviseen. Sää on viikon aikana usein myös tuulista.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

– Lämpötilat pysyvät 7. helmikuuta alkavalla viikolla enimmäkseen pakkasella, mutta joinakin päivinä etelässä ja lounaassa saatetaan käväistä plussalla. Yleisesti suuressa osassa maata pakkaslukemat ovat pääsääntöisesti yksinumeroisia. Lapissa ei ole näkyvissä pitkiä kireän pakkasen jaksoja, mutta yksittäisinä öinä pakkanen voi siellä paikallisesti kiristyä. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä yleisemmin 10–20 pakkasasteen jaksoja esiintyy, Joanna Rinne ennustaa.

Lue myös: Mitä tarkoittaa kireä pakkanen?

Helmikuun 14. päivä alkava viikko: Yhä tavanomaista lauhempaa

Kuukausiennusteen perusteella 14. helmikuuta alkavalla viikolla tilanne ei juurikaan muutu Suomen osalta edelliseen viikkoon verrattuna.

– Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltian maissa on selvästi vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää. Muualla Euroopassa tilanne vaihtelee Kreikan ja Turkin seudun jopa vuodenaikaan nähden kylmästä säästä muun Euroopan vuodenajan keskiarvojen tasoiseen tai hieman sitä lämpimämpään säähän, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan sateita tulee Suomessa tässä vaiheessa ajankohdalle tavanomaisesti. 

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Suuressa osassa Eurooppaa on 14. helmikuuta alkavalla viikolla vuodenaikaan nähden kuivaa, tosin Norjan vuoristossa on edelleen ajankohtaan nähden sateista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Helmikuun 21. ja 28. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää talvilomien tilanne?

Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa 21.2.–13.3.

Uuden kuukausiennusteen mukaan sekä 21. että 28. helmikuuta alkavien viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeampia, kuten kokonaisuudessaan suuressa osassa Pohjois-Eurooppaa.

Sademäärät ovat Suomessa ennusteen perusteella edelleen keskimääräisellä tasolla.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräinen päivän ylin lämpötila on helmi–maaliskuun vaihteessa maan lounaisimmassa osassa 0–2 plusastetta ja maan eteläosassa sekä lännessä −2 ja +2 asteen välillä. Maan keskiosassa ja idässä keskimääräinen päivän ylin lämpötila on 0–4 pakkasastetta ja maan pohjoisosassa laajalti 2–6 pakkasastetta, Pohjois-Lapissa on hieman kylmempääkin.

Muualla Euroopassa on helmikuun lopussa signaaleja keskimääräisistä tai hieman tavanomaista korkeammista lämpötiloista. Sademäärät ovat Euroopassa laajalti keskimääräisiä tai keskimääräistä pienempiä, Norjassa olisi kuitenkin edelleen tavanomaista sateisempaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen pitemmälle ulottuvilla kartoilla on merkkejä tavanomaista lämpimämmästä säästä Suomeen myös koululaisten viimeiselle talvilomaviikolle 7. maaliskuuta alkaen.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tällainen on helmikuun tyypillinen sää Pekingin olympialaisten kisamaisemissa – kilpailijoilla edessään haasteita

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 4.2.2022 klo 18.10

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat