Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kilpisjärvellä mitattiin jo yli metri lunta: Rajapyykki ylittyi ”etuajassa”…
Uutiset |

Kilpisjärvellä mitattiin jo yli metri lunta: Rajapyykki ylittyi ”etuajassa” – ”Voi olla, että tulevaisuuden talvina Lapissa nähdään ennätyskorkeita hankia”

Talvipäivä Kilpisjärvellä
Kilpisjärvi sijaitsee Enontekiöllä Käsivarren päässä. Saanatunturi on 1029 metriä korkea. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Kilpisjärvi

Kilpisjärvellä on mitattu jo yli metrin lumensyvyys tänä talvena. Kilpisjärven säähavaintoasema pitää hallussaan Suomen lumensyvyysennätystä, joka on 190 senttimetriä vuodelta 1997.

Kilpisjärvellä on mitattu Suomen tämän talven ensimmäinen metrin ylitys lumensyvyydessä. Tilastoihin päätyvät aamuisin talviaikana kello 8 tehtävät havainnot, joissa maanantaiaamuna 17. tammikuuta Kilpisjärvellä oli lunta 103 senttimetriä. Lisäksi havainnot kertovat, että Kilpisjärvellä lunta on hetkellisesti mitattu sunnuntaina 16. tammikuuta enimmillään 110 senttimetriä. Nyt lumi on jo painunut kasaan, torstaina lunta on ollut kello 14.40 mennessä enimmillään 98 senttimetriä.

Lumensyvyysmittauksissa lunta voi joskus esimerkiksi kinostua tai lumi on ilmavaa pakkaslunta, jolloin lumi voi helposti myös painua kasaan sää lauhtuessa. Säähavaintoasemia ja säätilastoja Suomessa pitävän Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelun mukaan Kilpisjärven havaintoaseman metrin tienoilla olevat havainnot vaikuttavat kuitenkin luotettavilta.

Kilpisjärvi lumensyvyysennätysten kärjessä – miksi Kilpisjärvellä tulee niin paljon lunta?

Suomessa tammikuun lumensyvyysennätys on 176 senttimetriä. Se on mitattu juurikin Kilpisjärvellä 18. tammikuuta 1992.

– Sinällään se ei yllätä, että Kilpisjärvellä on tälläkin kertaa paljon lunta. Kilpisjärvihän edustaa ilmastollisesti Suomen kylmintä aluetta. Mittausasema sijaitsee siellä selvästi merenpintatason yläpuolella, missä ilmasto on jo jonkin verran kylmempi. Lisäksi Jäämereltä yltää alueelle usein sakeita lumikuuroja, jotka tyssäävät Kilpisjärven kohdalle ja antavat reippaasti lunta, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Lumikinoksia Kilpisjärvellä tammikuussa 2022.
Kuva: Fintraffic, Kilpisjärvi, 19.1.2022

Lumipeitekausi kestää Kilpisjärvellä verrattain pitkään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kilpisjärven lumipeitekausi on varmaankin Suomen pisin tai pisimpiä. Talvisateista valtaosa pysyy siellä lumena, joten sulaminen on aika vähäistä ennen kevättä. Lumipeite saadaan usein jo lokakuussa ja se häviää vasta toukokuussa. Joskus Kilpisjärvellä hiihdellään vielä juhannuksenakin, Markus Mäntykannas sanoo.

Suomen kesäkuunkin lumensyvyysennätys on mitattu Kilpisjärvellä. Kesäkuun 1. päivä 1997 siellä oli lunta peräti 85 senttimetriä.

Saanatunturilla Kilpisjärvellä oli vielä muutamia lumisia kohtia 8. kesäkuuta 2020.
Saanatunturilla Kilpisjärvellä oli vielä muutamia lumisia kohtia 8. kesäkuuta 2020. Kuva: Traffic Management Finland, 8.6.2020

Kilpisjärvellä onkin totuttu lumisiin tilanteisiin.

– Kilpisjärvi on tilastollisesti Suomen lumisin havaintoasema. Onhan siellä mitattu Suomen lumensyvyyden ennätyskin, 190 senttimetriä 19. huhtikuuta 1997. Koko maan kuukausittaisista lumensyvyyden ennätyksistä suurin osa on mitattu Kilpisjärvellä, toteaa meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta.

Kilpisjärvi pitää hallussaan Suomen kuukausittaisia lumensyvyysennätyksiä joulukuusta kesäkuulle. Ennätykset helmikuusta kesäkuuhun on mitattu vuonna 1997.

– Kilpisjärvellä metrin raja lumensyvyydessä ylitetään keskimäärin vajaana kahtena talvena kolmesta, 25 kertaa edellisen 40 vuoden aikana. Silloin, kun metrin raja ylitetään, se tapahtuu keskimäärin ehkä helmi–maaliskuun aikana, mutta hajonta on suurta. Tähän aikaan tammikuusta metrin raja on ylitetty Kilpisjärvellä noin kerran kymmenessä vuodessa, neljä kertaa 40 viime vuoden aikana, joten siinä mielessä tänä talvena ollaan etuajassa, Hannu Valta kertoo.

Katso lumitilanne Forecan sivuilta!

– Jos tarkastellaan koko Suomea, niin metrin lumensyvyyden raja ylittyy lähes joka vuosi. Edellisen kerran, kun metrin rajaa ei ole koko Suomessa ylitetty, oli talvella 2000–2001. Silloin talven suurin lumensyvyys, 96 senttimetriä, mitattiin Rovaniemen lentoasemalla huhtikuun 19. päivä. Koko Suomen osalta metrin raja ylitetään keskimäärin ehkä helmikuun aikana, Hannu Valta toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Revontulitaivas Kilpisjärvellä.
Revontulitaivas Kilpisjärvellä. Arkistokuva: Markus Mäntykannas

– Tosiaan Suomen lumensyvyysennätys Kilpisjärvellä on mitattu vasta huhtikuussa, joten tässä on tänä vuonna vielä monta kuukautta aikaa, että hanki kasvaa siellä, Markus Mäntykannas sanoo.

Mitä tapahtuu tulevaisuudessa lumimäärille Lapissa?

Ilmastonmuutoksen takia sademäärät voivat tulevaisuudessa lisääntyä talvisin.

– Voi olla, että tulevaisuuden talvina Lapissa nähdään ennätyskorkeita hankia, vaikka lumipeitekausi onkin lyhenemässä ilmastonmuutoksen takia sekä syksyltä että keväältä. Kuitenkin talvien sademäärä on kasvamassa korkeilla leveysasteilla selvästi. Lapissa sateet tulevat vastaisuudessakin sydäntalvella pääosin lumena, kun keskilämpötila pysyy nollan alapuolella. Tämä voi johtaa yhä useammin tilanteisiin, että varsinkin Lapissa lunta voi olla ajoittain jopa ennätyksellisen paljon, Markus Mäntykannas toteaa.

Lue seuraavaksi: Myrskyennuste paheni viime tingassa – edessä voi olla yli 10-metrisiä aaltoja, hirmumyrskypuuskia ja karseaa ajokeliä

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat