Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Huhtikuun kuukausiennuste: Näin mennään kohti pääsiäistä ja kevättä!
Kuukausiennuste |

Huhtikuun kuukausiennuste: Näin mennään kohti pääsiäistä ja kevättä!

Pajunkissoja maaliskuun auringossa.
Pääsiäisen alla sää on lämpenemässä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 21.3.2023

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan huhtikuun viikkojen keskilämpötilat ovat Suomessa hieman keskimääräistä kylmempiä tai lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia. Huhtikuun alkupuoliskolle ennakoidaan tavanomaista vähäsateisempaa säätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut uuden kuukausiennusteen 30. maaliskuuta.

– Ainakin huhtikuun alkupuolisko mennään Suomessa näillä näkymin keskimääräistä viileämmässä ja kuivemmassa säässä. Lähiviikkoina osa päivistä on siis aurinkoisia ja poutaisia kevätpäiviä. Lumet sulavat sellaisina päivinä hitaasti, mutta mahdolliset vesisateet muuttavat tilanteen. Täysin sateetonta Suomessa ei kuitenkaan ole, sateita tulee sekä lumena että vetenä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Maaliskuun loppu toi Suomeen kylmää säätä ja lumisateita.

– Terminen kevät on saattanut kuitenkin alkaa jo paikoin etelä- ja lounaisrannikolla, mutta laajemmin maan etelä- ja länsiosassa mennään nyt keskimääräisestä aikataulusta jäljessä. Tällä hetkellä ei voida vielä arvioida, milloin terminen kevät alkaa missäkin päin Suomea. Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa kuitenkin keskimäärin huhtikuun aikana lähes koko maassa, Anna Latvala kertoo.

Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvämmin nollan asteen yläpuolelle. Terminen kevät alkaa tilastojen mukaan maan eteläosassa ja laajalti lännessä keskimäärin maaliskuun loppupuolella, kun taas Lapin pohjoisosassa huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 30.3.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
3.–9.4.Pohjoisessa viikon keskilämpötila on ajankohtaan nähden tavanomainen, maan etelä- ja keskiosassa puolestaan 0–2 astetta tavanomaista kylmempi. Sademäärä on monin paikoin tavanomaista pienempi.Hyvä
10.–16.4.Viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti vähän ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Sademäärä on tavanomaista pienempi.Kohtalainen/Heikko
17.–23.4.Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai vähän sitä kylmempi. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko
24.–30.4.Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista, mahdollisesti paikoin tavanomaista kylmempi. Sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa.Heikko

Huhtikuun 3. päivä alkava viikko: Sää lämpenee pääsiäistä kohti

Kuukausiennusteen mukaan 3. huhtikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat pohjoisessa Suomessa lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia, mutta maan etelä- ja keskiosassa on 0–2 astetta keskimääräistä kylmempää. Suurin poikkeama on etelässä ja lännessä.

Kuukausiennusteen perusteella viikon sademäärät ovat monin paikoin keskimääräisiä huhtikuun alun sademääriä pienempiä.

Päivittäisennusteen mukaan korkeapaine näyttää vahvistuvan Suomeen.

– Sateet jäävät vähiin. Välillä taivaalla liikkuu pilvilauttaa, varsinkin pohjoisessa, mutta aurinkoisia kevätpäiviä on monin paikoin edessä, Anna Latvala ennustaa.

Sää lämpenee viikon aikana.

– Lämpötila nousee nollan yläpuolelle Pohjois-Lappia myöten. Viikon puolivälin jälkeen on laajalti 4–10 astetta lämmintä päivisin. Paras mahdollisuus vähän yli 10 asteelle on maan etelä- ja länsiosassa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen perusteella 3. huhtikuuta alkava viikko on Euroopassa laajalti tavanomaista viileämpi. Espanjassa, Portugalissa, Irlannissa, Islannissa sekä paikoin Isossa-Britanniassa olisi kuitenkin keskimääräistä lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Viikon alussa yöpakkasia on monin paikoin Keski-Euroopassa ja Euroopan eteläosassakin ainakin vuoristoisilla alueilla ja ylänköalueilla, Anna Latvala kertoo.

Huhtikuun 10. päivä alkava viikko: Sateita tulee Suomessa tavanomaista vähemmän

Tämän kuukausiennusteen mukaan Pohjois-Euroopassa jatkuu 10. huhtikuuta alkavalla viikolla korkeapainevoittoinen sää. Suomessa vallitsee pohjoisvirtaus.

– Sää on ennusteen perusteella Suomessa ajankohtaan nähden tavanomaista vähäsateisempaa ja hieman tavanomaista kylmempää. Ennusteen epävarmuus alkaa kuitenkin jo lisääntyä. Jos korkeapaine siirtyy vähän idemmäksi, lämmintä ilmaa voi päästä leviämään Suomeen asti, Anna Latvala pohtii.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Ennusteen mukaan Eurooppa jakautuu 10. huhtikuuta alkavalla viikolla tavanomaista viileämpään itään ja lämpimämpään länteen.

Huhtikuun 17. ja 24. päivä alkavat viikot: Miltä näyttää huhtikuun loppupuolisko?

Signaalit kuukausiennusteen kartoilla heikkenevät huhtikuun loppupuoliskolle mentäessä.

– Ennuste on jo hyvin epävarma huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla. Huhtikuun 17. päivä alkavan viikon aikana matalapainesää voi painottua Euroopassa Euroopan eteläosaan. Sademäärässä ei ole Suomessa enää selvää poikkeamaa, mutta lämpötila saattaa kallistua viileän puolelle, Anna Latvala toteaa.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Huhtikuun 24. päivä alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on ennusteen perusteella Suomessa ajankohdalle tavanomainen tai mahdollisesti hieman keskimääräistä viileämpi. Sademäärässä ei ole selvää eroa tavanomaiseen.

Mitä tilastot sanovat keskimääräisestä huhtikuun säästä?

Pitkän ajan säätilastojen mukaan huhtikuun aikana kevät pääsee yleensä etenemään kunnolla.

– Maalis–huhtikuun vaihteessa päivisin on keskimäärin pakkasta enää Pohjois-Lapissa, etelässä ja lounaassa ollaan tilastojen mukaan jo 5 plusasteen tienoilla. Öisin on vielä tyypillisesti pakkasta koko maassa, Anna Latvala kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Suomen sää huhtikuussa tilastojen mukaan

– Huhti–toukokuun vaihteessa puolestaan maan etelä- ja keskiosassa ollaan päivisin keskimäärin jo laajalti 10 asteen tienoilla tai sen yläpuolella, Lapissakin enimmäkseen 4–10 plusasteessa. Lumiraja menee tilastojen perusteella keskimääräisenä vuonna huhti–toukokuun vaihteessa Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso – vaisu viesti Suomeen

3.4.2023: Päivitetty 3. huhtikuuta alkaneen viikon päivittäisennustetta.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 3.4.2023 klo 10.31

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat