Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi Euroopan ennätys: Italiassa havaittiin halkaisijaltaan 19-senttinen…
Uutiset |

Uusi Euroopan ennätys: Italiassa havaittiin halkaisijaltaan 19-senttinen jättirae

Italian ukkoset
Poikkeuksellisen ankarat rajuilmat ovat piinanneet Pohjois-Italiaa ja Sloveniaa heinäkuun loppupuolella. Arkistokuva: Pixabay

Euroopan rajuilmoja tutkiva keskus ESSL on vahvistanut, että Pohjois-Italiassa on pudonnut myöhään maanantai-iltana suurin koskaan Euroopassa havaittu rae. Sen halkaisija oli huimat 19 cm.

Voimakkaat rajuilmat ovat piinanneet toistuvasti Välimeren pohjoisia osia heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla. Erityisesti Pohjois-Italia, Slovenia ja Balkanin maat ovat ottaneet osumaa, eikä kuolonuhreiltakaan ole vältytty.

Kuluvan kesän voimakkain myräkkä iski Pohjois-Italiaan maanantai-iltana, jolloin usealla paikkakunnalla havaittiin jättirakeita ja voimakkaita syöksyvirtauksia. Massiivisimmat jäämöykyt putosivat Venetsian koillispuolella sijaitsevaan Azzano Decimo -nimiseen kylään, missä suurimman havaitun rakeen halkaisijaksi mitattiin 19 cm. Näin suurten rakeiden putoamisnopeus voi olla jopa yli 160 km/h.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tapauksessa on meteorologisesti kaksi erikoista yksityiskohtaa. Jättirae havaittiin myöhään illalla kello yhdentoista aikaa, kun tyypillisesti suurimmat rakeet satavat iltapäivisin. Toinen erikoisuus on, että vain viisi päivää aiemmin, heinäkuun 19. päivänä, Pohjois-Italian Carmignano di Brentassa rekisteröitiin halkaisijaltaan 16-senttinen rae, joka rikkoi aiemman Euroopan ennätyksen. Euroopan rae-ennätys rikkoutui siis viikon sisään kahdesti.

Maapallon tiettävästi suurin rae on havaittu Yhdysvaltojen Etelä-Dakotassa Vivianissa 23. heinäkuuta vuonna 2010. Rakeen halkaisija oli 20,3 cm. Suomen suurimmat rakeet ovat halkaisijaltaan 9-senttisiä. Ne satoivat Helena-rajuilman yhteydessä Suomussalmella 31. heinäkuuta vuonna 2014.

Havainnot jättirakeista ovat kasvaneet Euroopassa 2000-luvun edetessä. Edellinen ennätys on vuodelta 2021, mutta jää nähtäväksi, rikkooko tämä vuosi jälleen ennätyksiä.

Lue myös: Miten rakeet syntyvät ja miksi ne ovat vaarallisia?

Otolliset olosuhteet rajuilmoille

Etelä- ja Keski-Euroopan rajamaastossa Välimeren pohjoisosissa olosuhteet toistuville rajuilmoille ovat viime aikoina olleet otolliset. Alueella on kulkenut yläilmakehässä voimakas suihkuvirtaus, joka on jakanut Pohjois-Euroopan viileän ilmamassan Etelä-Euroopan huippuhelteistä.

Kun Välimeren kostea helleilma ja Pohjois-Euroopan viileä ja kuiva ilmamassa törmäsivät Alppien ympäristössä voimakkaan suihkuvirtauksen alla, syntyi alueelle voimakkaita ukkosmyräköitä. Maanantai-iltana ja tiistaiyönä rajuilmaparametrit olivat Euroopan mittapuulla Pohjois-Italiassa ja Sloveniassa hälyttävän korkealla. Näin korkeita arvoja mitataan tyypillisesti vain Yhdysvaltojen Keskilännessä ja sielläkin vain satunnaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Huomionarvoista on myös, että Välimeri on tällä hetkellä ennätyksellisen lämmin. Välimeren pintaveden keskilämpötila oli maanantaina 24. heinäkuuta 28,4 astetta, joka on uusi ennätys. Hyvin lämmin merialue voi voimistaa rajuilmoja sopivissa olosuhteissa varsinkin vuoristoisilla alueilla. Syksyn saapuessa lämpimät merivedet lisäävät rankkasateiden ja äkkitulvien todennäköisyyttä.

Jättirakeiden määrä on kasvussa

Eurooppalaisia rajuilmoja tutkivan ESSL:n tutkimusaineiston mukaan raehavainnot ovat kasvaneet Euroopassa viime vuosikymmeninä merkittävästi. Erityisen voimakasta kasvu on ollut Pohjois-Italiassa, missä jättirakeita (halkaisijaltaan yli 5 cm) on havaittu vuosina 2012–2021 keskimäärin 200% enemmän kuin 1900-luvun puolivälissä.

Jättirakeiden todennäköisyys kasvaa vuosikymmenten edetessä suuressa osassa Eurooppaa, sillä kesät pitkittyvät ja samalla myös potentiaalinen raekausi pitenee. Ilmakehän suurempi kosteussisältö ja kohoavat lämpötilat voivat mahdollistaa jättirakeet yhä korkeammilla leveysasteilla.

Lue seuraavaksi: Kreikan maastopaloja uhkaa ikävä käänne, Italiassa koettiin "apokalyptinen" rajuilma ja 48,2 asteen hellepiikki

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 25.7.2023 klo 23.02

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat