Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste tuo toivoa kevättä odottaville: “Sään lämpeneminen…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste tuo toivoa kevättä odottaville: “Sään lämpeneminen pääsee kunnolla vauhtiin” – katso pääsiäisen yli ulottuva ennuste

Pajunkissoja.
Sää on tällä viikolla vaihtelevaa. Ensin kylmenee, mutta viikonlopun mittaan lämpenee. Arkistokuva: Pixabay

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan keväisempi sää on vähitellen valtaamassa alaa, vaikkakin säässä nähdään edelleen vaihtelua. Tällä viikolla mitataan vielä reilujakin pakkasia, mutta viikonlopun päätteeksi sää on lämpenemässä. Ensi viikosta sekä pääsiäisen ympärillä olevista viikoista ennakoidaan tavanomaista lämpimämpiä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen perusteella näkyvissä saattaa lähiviikkoina olla lämmittäviä föhn-tuulia.

– Pohjois-Euroopan ylle muodostuu korkeapaine, joka liikkuu vähitellen lähiviikkojen aikana Keski-Euroopan ylle. Korkeapaine työntää ilmavirtauksen puhaltamaan meille suoraan lännestä tai luoteesta, mikä mahdollistaa lämpimien föhn-tuulitilanteiden syntymisen. Kuukausiennuste ei suoraan näytä föhn-tuulen tilanteita, vaan kertoo niiden esiintymiselle suosiollisista olosuhteista, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Lue myös: Näin föhn-tuuli syntyy

Tämän viikon sää vaihtelevaa – kylmenemisen jälkeen lämpenee

Tällä viikolla viikon keskilämpötilat ovat kuukausiennusteen mukaan Suomessa lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia, osassa Suomea on hieman tavanomaista kylmempää, idässä ja pohjoisessa on paikoin vähän tavanomaista lämpimämpää. Viikon sää on vaihtelevaa. Alkuviikon jälkeen sää kylmenee hetkeksi, mutta lauhtuu viikonlopun mittaan.

– Meille virtaa viikon edetessä pohjoisesta arktista, kylmää ilmamassaa. Vasta viikonlopun lopulla Norjan vuoriston yli puhaltava föhn-tuuli lämmittää säätä. Viikon sisäiset, lämpimät ja kylmät tilanteet tasapainottavat toisiaan niin, että viikon keskilämpötila eroaa vuodenajan keskiarvosta vain asteen verran tai vähemmän. Kevät lähestyy – ilmavirtauksen kääntyessä pohjoisesta länteen viikon lopulla lumien sulaminen ja sään lämpeneminen pääsevät kunnolla vauhtiin, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sateiden osalta viikko kallistuu Suomessa laajalti hieman tavanomaista kuivempaan suuntaan.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Muun Euroopan osalta sää on tällä viikolla suuressa osassa Eurooppaa vuodenaikaan nähden kylmää. Sateita tulee tavanomaista enemmän paikoin keskisessä ja kaakkoisessa Euroopassa.

Föhn-tuuli puhaltaa ensi viikolla – pääsiäisen ympäristössä tavanomaista lämpimämpää

Ensi viikon eli 22. maaliskuuta alkavan viikon kuukausiennustekartta näyttää meteorologin mukaan tyypilliseltä föhn-tuulien kartalta.

– Lämpötilat ovat Pohjois-Euroopassa selvästi vuodenajan keskiarvon yläpuolella, Suomessa eroa keskiarvoon on 2–3 astetta. Etelä-Euroopassa puolestaan on ajankohtaan nähden viileää. Sadekartalla sateita tulee runsaasti Norjan vuoriston tuulen puolella, mutta suojan puolella, myös Suomessa, sademäärät pysyvät vuodenajan keskiarvon tasolla tai jopa sen alapuolella. Korkeapainealueen alla Keski-Euroopassa on ensi viikolla kuivempaa kuin tähän vuodenaikaan yleensä, Joanna Rinne toteaa.

Sama tilanne jatkuu Pohjois-Euroopassa kuukausiennusteen lämpötilakartoilla kaksi seuraavaakin viikkoa. Pääsiäistä juhlistetaan tänä vuonna huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Pääsiäisen molemmin puolin oleville viikoille Suomeen ennustetaan tavanomaista lämpimämpää säätä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sadekartoilla puolestaan näkyy vähemmän väriä kuin aiemmin, mikä viittaa siihen, että ennuste on muuttunut epävarmemmaksi.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maalis–huhtikuun vaihteessa maan eteläosassa +2…+6 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen +2…+4 astetta ja pohjoisessa laajalti −2…+2 astetta.

Terminen kevät alkaa etelässä tilastojen mukaan keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskiosassa huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa kevät, kesä, syksy tai talvi?

Miltä näyttää polaaripyörteen tilanne?

Talven aikana säähän on vaikuttanut napa-aluetta kiertävä polaaripyörre. Polaaripyörteen ennustetaan heikkenevän selvästi huhtikuun kuluessa.

– Toisin kuin talvella, tämä ei liity lähestyvään kylmään säähän, vaan on normaali osa vuoden kiertoa. Polaaripyörre muodostuu ja voimistuu aina talvisen pallonpuoliskon napa-alueen ympärille syksyn ja alkutalven aikaan ja heikkenee kevään tullen. Auringonsäteilyn lisääntyessä tropiikin ja napa-alueiden väliset lämpötilaerot pienentyvät talviaikaan verrattuna, ja tämä aiheuttaa polaaripyörteen heikkenemisen. Samalla eteläisen pallonpuoliskon napa-alueen yllä oleva polaaripyörre alkaa vahvistua, sanoo Joanna Rinne.

Lue myös: Miten pitkän ajan sääennuste syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tutkimus: Ilman siitepölypitoisuudella on yhteys koronan tartuntatiheyteen – koivun kukinta tänä vuonna mahdollisesti viime vuotta runsaampaa

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 17.3.2021 klo 09.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat