Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Onko edessä helteetön kesä? Tässä selitys, miksi helle pysyy kaukana…
Blogi |

Onko edessä helteetön kesä? Tässä selitys, miksi helle pysyy kaukana Suomesta ja milloin tilanne voi purkautua

Kolean näköistä kesämaisemaa.
Sää näyttää olevan Suomessa kesäkuun puolivälin jälkeen ainakin vielä hetken aikaa koleaa ja epävakaista. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 15.6.2022

Kun etelämpänä Euroopassa kärvistellään jo kuluneen vuoden kolmannessa merkittävässä helleaallossa, Suomessa helleraja on toistaiseksi ylittynyt vain yhtenä päivänä. Hellettä eli yli 25 asteen lukemia on meillä ollut vuodenaikaan nähden harvinaisen vähän. Jatkuuko sään räikeä kahtiajako Euroopassa vastaisuudessakin, vai murtuuko vankka asetelma pian?

Etelä- ja Pohjois-Euroopan välillä on ollut huimia lämpötilaeroja, ja sama kahtiajako säässä näyttäisi jatkuvan vielä tovin. Kun mantereemme eteläkolkassa Espanjassa kärvistellään parhaillaan yli 40 asteen helteissä, ovat päivälämpötilat Suomessa monin paikoin jääneet alle 10 asteen.

Etelä-Euroopan helle on vähitellen leviämässä pohjoisemmas. Välimereltä virtaa kohti keskistä Eurooppaa viikonlopun kuluessa erittäin kuumaa ilmaa, ja tämän myötä sekä Iberian niemimaalla että Ranskassa päivälämpötilan odotetaan kohoavan paikoin yli 40 asteeseen, jopa lähelle 45 astetta.

Auringonlasku Espanjassa
Välimeren läntisissä osissa ja Ranskassa helle korventaa paikoin yli 40 asteen voimin. Rantaviivalla yölämpötila ei välttämättä laske alle 25 asteen, joten ilma tuntuu tukalalta. Kuva: Dénia, Espanja

Meneillään on järjestyksessään jo kuluneen vuoden kolmas helleaalto, jonka aikana Euroopassa koetaan 40 asteen ylityksiä – ja vastahan on kesäkuun puoliväli!

Kuumimmat ajat osuvat tilastollisesti Etelä-Euroopassa vasta elokuun alkuun, joten jos sama meno jatkuu, niin pahoin pelkään, että keskikesällä kolkutellaan jo 50 asteen rajaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Välimeri on jo paikoitellen yhtä lämmin kuin keskimäärin heinäkuussa, ja se tulee mahdollistamaan entistäkin korkeammat lämpötilat Etelä-Euroopassa kesän edetessä. Kuiva maasto on toinen tekijä, joka edesauttaa lämpötilojen kohoamista, sillä lämpöenergiaa ei juurikaan kulu kosteuden haihduttamiseen.

Kolean pohjolan ja kuuman Etelä-Euroopan välissä kulkee nyt jääräpäinen, paikoilleen jähmettynyt suihkuvirtaus, joka pitää koleat ja epävakaiset ilmat Pohjois-Euroopassa, kun taas suihkuvirtauksen eteläpuolella kuumuus korventaa.

Lue lisää: Mikä on suihkuvirtaus ja miten se syntyy?

Suomi kuuluu lähiaikoina yläilmakehän suihkuvirtauksen koleammalle puolelle. Kesäkuun puolivälin jälkeen Välimereltä virtaa suihkuvirtauksen eteläpuolella erittäin kuumaa ilmaa kohti Keski-Eurooppaa, mutta Suomeen lämpö ei pääse. Joskus samankaltainen säätilanne voi jatkua jopa kuukausitolkulla, jos suihkuvirtaukset
Suomi kuuluu lähiaikoina yläilmakehän suihkuvirtauksen koleammalle puolelle. Kesäkuun puolivälin jälkeen Välimereltä virtaa suihkuvirtauksen eteläpuolella erittäin kuumaa ilmaa kohti Keski-Eurooppaa, mutta Suomeen lämpö ei yllä. Joskus samankaltainen säätilanne voi jatkua jopa kuukausitolkulla, jos suihkuvirtaukset "lukkiutuvat" paikoilleen.

Voiko Suomen kesä jäädä helteettömäksi?

Tähän mennessä helteen ystävät ovat saaneet olla kärsivällisiä, koska kuluneen vuoden aikana helleraja on ylittynyt Suomessa vain kertaalleen. Näin tapahtui Oulussa toukokuun 25. päivänä, kun lämpötila kohosi 25,4 asteeseen.

Aiemmin yhtä vähähelteinen kesän aloitus koettiin vuonna 2015, jolloin hellettä ei kesäkuun puoliväliin mennessä mitattu yhtenäkään päivänä. Vuonna 2015 ensimmäinen hellepäivä oli vasta kesäkuun 29. päivänä Varkaudessa.

Tilastot paljastavat, että hellepäiviä on Suomen kesässä keskimäärin yhteensä 36–37 kappaletta. Tämä tarkoittaa, että jossain päin Suomea helleraja ylittyy kesäkauden aikana 36–37 päivänä. Yleensä vuoden helteisin kuukausi on heinäkuu, kakkossijaa pitää elokuu ja kesäkuu tulee kolmantena.

Hellepäiviä jossain päin Suomea eri kuukausina keskimäärin
KuukausiHellepäivien lukumäärä (kpl)
Toukokuu3
Kesäkuu8
Heinäkuu16
Elokuu9
Syyskuu<1

Toukokuun helteet:

Hellepäivien keskimääräinen määrä toukokuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.
Hellepäivien keskimääräinen määrä toukokuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Kuva: Foreca

Kesäkuun helteet:

Hellepäivien keskimääräinen määrä kesäkuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.
Hellepäivien keskimääräinen määrä kesäkuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Kuva: Foreca

Heinäkuun helteet:

Hellepäivien keskimääräinen määrä heinäkuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.
Hellepäivien keskimääräinen määrä heinäkuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Kuva: Foreca

Elokuun helteet:

Hellepäivien keskimääräinen määrä elokuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.
Hellepäivien keskimääräinen määrä elokuun aikana vertailukaudella 1991–2020. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Kuva: Foreca

Digitoidun, vuodesta 1961 alkaneen mittaushistoriamme aikana, ei ole käynyt kertaakaan niin, että Suomen kesä olisi jäänyt täysin helteettömäksi. Digitoidun mittaushistoriamme vähähelteisin kesä koettiin vuonna 1962, jolloin hellepäiviä kertyi vain kolme kappaletta. Eniten niitä kertyi vuonna 2002, jolloin helleraja ylittyi jossain päin Suomea peräti 65 päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

"Digitoidun, vuodesta 1961 alkaneen mittaushistoriamme aikana, ei ole käynyt kertaakaan niin, että Suomen kesä olisi jäänyt täysin helteettömäksi."

Vähähelteinen tai helteetön alkukesä ei tarkoita, että kesä jatkuisi helteettömänä. Tilanne voi kääntyä päälaelleen missä vaiheessa tahansa. Pidän erittäin epätodennäköisenä sellaista skenaariota, että kuluvan kesän hellesaldo jäisi vain yhteen päivään. Varsinkin, kun huomioidaan se, että tilastollisesti vuoden helteisimmät ajat ovat vasta edessäpäin.

Hellepäivien lukumäärä vuosittain Suomessa. Punaisella katkoviivalla on mallinnettu hellepäivien lukumäärän keskimääräistä kehityssuuntaa vuosikymmenittäin. Lähde: Ilmatieteen laitos
Hellepäivien lukumäärä vuosittain Suomessa. Punaisella katkoviivalla on mallinnettu hellepäivien lukumäärän keskimääräistä kehityssuuntaa vuosikymmenittäin. Helleaineiston lähteenä on Ilmatieteen laitos. Kuva: Foreca

Helteen ystävien pitää siis vielä odottaa kärsivällisesti. Tällä hetkellä näyttää, että Euroopassa vallitseva lämpötilojen kahtiajakautuneisuus pitää toistaiseksi pintansa: Etelä- ja Keski-Eurooppa ovat tukalan kuumia, kun taas pohjoinen Eurooppa viileä ja epävakainen.

Tilanne voi kuitenkin lähteä purkautumaan kesäkuun loppupuolella. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen, ECMWF:n, mukaan korkeapaineen alueen todennäköisyys kasvaa Skandinaviassa juhannuksen jälkipuolella. Tämä puolestaan voi tarkoittaa säätyypin äkkijyrkkää käännettä. Tilanne on kuitenkin vielä epävarma ja vaatii seurantaa.

ECMWF:n parviennusteessa on merkkejä siitä, että kesäkuun loppupuolella Skandinaviaan on vahvistumassa sulkukorkeapaine. Tämä lisää myös negatiivisen NAO-indeksin todennäköisyyttä, ja näiden myötä helteiden todennäköisyys kasvaa.
ECMWF:n pitkän ajan parviennusteessa on merkkejä siitä, että kesäkuun loppupuolella Skandinaviaan on vahvistumassa sulkukorkeapaine (punainen palkki). Tämä lisää myös negatiivisen NAO-indeksin todennäköisyyttä (vihreä palkki), ja näiden myötä helteiden todennäköisyys kasvaa. Negatiivisen NAO-vaiheen aikana ilmanpaine keskimäärin nousee Islannin edustalla ja laskee Azoreiden seudulla. Kuva: ECMWF

Lomalle Välimerelle? Varmista ilmastointi ja muista nesteytys, vältä keskipäivän aurinkoa

Etelämpänä Euroopassa tilanne kääntyy kesäkuun puolivälin jälkeen kriittiseksi. Jo kolmatta kertaa tänä vuonna läntisellä Välimerellä mitataan yli 40 asteen lämpötiloja, viikonlopun kuluessa hätyytellään jopa 45 asteen hirmuhelteitä. Vastaavat lukemat ovat mahdollisia myös Ranskassa.

Paahtava helle käväisee myös osassa Saksaa ja muuallakin keskisessä Euroopassa, missä ylimmät lukemat kohoavat viikonlopun kuluessa 35 asteen vaiheille.

Sardinian Algheron maisema
Kesäkuun alussa kuumuus koetteli Italiaa. Sardinian Algherossa mitattiin kesäkuun uusi lämpöennätys, kun lämpötila kohosi kuun 4. päivänä 40,4 asteeseen. Kuva: Foreca, Alghero, Sardinia, Italia, kesäkuu 2022

Pitkäkestoisen helteen seurauksena läntinen Välimeri on tällä hetkellä lämmennyt jo laajalti 22–26-asteiseksi, ja nämä lukemat vastaavat tyypillisiä pintaveden lämpötiloja heinäkuussa. Erityisesti Välimeren läntinen osa on nyt paikoin jopa viisi astetta normaalia lämpimämpi.

"Jos Välimerelle on suuntaamassa lomanviettoon, kannattaa varmistaa, että majoituksesta löytyy toimiva ilmastointi. Riittävästä nesteytyksestä on myös syytä huolehtia ja keskipäivän aurinkoa tulee välttää."

Kuumalla Välimerellä on helteen tukaluutta pahentava vaikutus: lämmin pintavesi pitää myös yölämpötilat tukalan korkeina varsinkin rannikkojen suosituissa lomakohteissa. Jos Välimerelle on suuntaamassa lomanviettoon, kannattaa varmistaa, että majoituksesta löytyy toimiva ilmastointi. Riittävästä nesteytyksestä on myös syytä huolehtia ja keskipäivän aurinkoa tulee välttää.

Laaja-alaisten maastopalojen riskiäkään ei voi poissulkea. Väärässä paikassa väärään aikaan maastoon päätynyt pienikin kipinä voi laukaista nopeasti etenevän katastrofin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maastopalojen seurauksena kärähtäneitä puita.
Maastopalojen seurauksena kärähtäneitä puita. Kuva: Torrevieja, Espanja

Lue seuraavaksi: Helle ei jätä ketään kylmäksi – onko helle alueellasi harvinaisuus vai peruskauraa?

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat