Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Sää tuntuu syksyiseltä – voiko talvi pian jo…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Sää tuntuu syksyiseltä – voiko talvi pian jo alkaa pohjoisimmassa Suomessa?

Pakkasyö toi kuuran maahan.
Öisin lämpötila putoaa jo välillä paikallisesti pakkaselle. Kuva: Pertti Karjalainen, Paltamo, 25.9.2022

Ruskan värejä nähdään osassa puita ja pensaita jo ympäri Suomen, ja sää tuntuu syksyiseltä koko maassa. Näkyykö talven merkkejä jo kuukausiennusteessa? Keskimääräisenä vuonna terminen talvi alkaa laajalti Pohjois-Lapissa jo ennen 17.10.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden laitoksen ECMWF:n 27. syyskuuta julkaiseman kuukausiennusteen perusteella syyskuun loppu ja lokakuu etenevät sateen ja lämpötilan viikkokeskiarvojen osalta Suomessa melko tavanomaiseen tapaan.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 27.9.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
26.9.–2.10.

Itä- ja Pohjois-Lapissa viikko on asteen verran ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi, muuten keskilämpötilaltaan melko keskiarvoinen. Sademäärä on etelässä hieman keskiarvoa suurempi, Pohjois-Lapissa vähäisempi; välissä keskiarvoinen.

Hyvä
3.–9.10.

Viikko on keskilämpötilaltaan hieman keskiarvoista viileämpi tai keskiarvoinen. Sateita odotetaan ajankohdalle melko keskiarvoinen määrä, idässä hieman keskiarvoja runsaammin.

Kohtalainen
10.–16.10.

Ajankohdan keskiarvoja kylmempää, sateisiin ennuste ei enää ota voimakasta kantaa.

Heikko
17.–23.10.

Sää ennustuu jo huonosti, ennuste ei juuri ota kantaa Suomen säähän.

Heikko

Syyskuun 26. päivä alkanut viikko: Laaja matalapaine pitää sään vaihtelevana

Eurooppa kuuluu laajaan matalapaineen alueeseen. Korkeapaineen alueet Azoreilla sekä pohjoisella Venäjällä pakottavat Atlantilta saapuvan matalapainetoiminnan Keski-Eurooppaan, ja sää on viikkokeskiarvoiltaan suuressa osassa Eurooppaa viileää ja sateista.

Suomi sijaitsee viileän ja sateisen alueen laitamilla, ja suuressa osassa maata sekä viikkokeskilämpötila että viikon sademäärä on lähellä ajankohdan keskiarvoa. Etelässä viikkokeskilämpötilan ennustetaan olevan puoli astetta ajankohdan keskiarvoa viileämpi ja sateita on hieman tavanomaista runsaammin, mutta ero keskiarvoihin nähden on niin pieni, että käytännössä voidaan puhua tavanomaisesta syyssäästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Venäjän korkeapaineen vaikutus ulottuu osin Itä- ja Pohjois-Lappiin, ja siellä viikko onkin keskilämpötilaltaan asteen verran ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi ja vähäsateinen. 

Päivittäissääennusteissa tällä viikolla Euroopan yllä vaikuttaa erittäin laaja matalapaine, jonka yhteydessä sää on vaihtelevaa ja epävakaista. Meille Suomeen ei ole ennustettu runsaan sateen alueita, mutta pilvisyys on vaihtelevaa, ja hajanaisia sateita liikkuu päivittäin eri puolilla Suomea.

Päivälämpötilat ovat viileänpuoleisia – lämpimimmilläänkin etelässä ja lännessä lämpötilat nousevat 10 ja 13 asteen välille vain osana päivistä, toisina jäädään lähes koko maan eteläosassakin 10 asteen alapuolelle. Idässä pysytään keskiviikosta alkaen yleisesti 10 asteen alapuolella ja Lapissa päivälämpötilat putoavat alkuviikon 5–9 asteesta viikonlopun laajalti alle 5 asteen lukemiin. Talvisia lukemia ei Pohjois-Lapissakaan lämpötiloissa vielä näy.

Lokakuun 3. päivä alkava viikko: Viileää ja melko vähäsateista

Ensi viikolla Azorien korkeapaine alkaa liikkua idemmäksi Länsi-Euroopan ylle, ja koska itäinen Venäjän korkeapaine pitää pintansa, Euroopan matalapainepainotteinen alue pusertuu niiden välissä ulottumaan vain Itä-Euroopan ylle.

Euroopan itäpuoliskolla, osin Keski-Euroopassakin, on ajankohtaan nähden viileää, läntisimmässä Euroopassa puolestaan ajankohtaan nähden lämmintä. Suomessa viikon keskilämpötila kallistuu hitusen keskiarvon viileälle puolelle, mutta ero keskiarvoon on suurimmillaankin vain vajaan asteen luokkaa, joten melko keskiarvoisesta viikosta puhutaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020.
Termisen syksyn keskimääräinen alkamisaika tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Länsi-Euroopan korkeapainepainotteisuuden takia myös viikon sademäärä jää siellä ajankohtaan nähden vähäiseksi. Suomen itä- ja eteläpuolella puolestaan sateita tulee tavanomaista enemmän, ja myös Suomessa sateita tulee maan etelä- ja itäosassa hieman tavanomaista enemmän, muualla keskiarvoinen määrä.    

Päivittäisennusteissa alkuviikko näyttää samankaltaiselta kuin tämäkin viikko – pilvisyydeltään ja sateisuudeltaan vaihtelevalta ja päivälämpötiloiltaan viileältä. Pohjoisessakin Lapissa päivälämpötilat pysyvät vielä vahvasti plussan puolella ja suurin osa sateista tulee vetenä.

Lokakuun 10. ja 17. päivä alkavat viikot: Miten syksy etenee?

Korkeapaine, joka kuukausiennusteen alussa oli Azoreilla ja sitten liikkui ennusteen toiseksi viikoksi Länsi-Euroopan suuntaan, näyttäisi leviävän eteläisen Euroopan ylle. Suomessa sää on ennusteen mukaan pikemmin matala- kuin korkeapainepainotteista ja ennusteen kolmannella viikolla ajankohtaan nähden viileää.

Neljänteen viikkoon mennessä sään ennustettavuus heikkenee jo niin, ettei ennuste juuri ota kantaa Suomen keskilämpötilaan. Sateisiin ennuste ei meillä ota voimakasta kantaa kummallakaan viikolla; kolmannella viikolla ennuste kallistuu hieman kuivempaan ja neljällä sateisempaan päin.

Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen talven keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Keskiarvojen mukaan suuressa osassa Pohjois-Lappia talvi alkaa ennen 17.10. Talven mahdollinen alkaminen ei näy suoraan kuukausiennustekartoilta, mutta ennusteiden mukaan 10. päivä lokakuuta alkava viikko olisi koko maassa ajankohdan keskiarvoja viileämpi, joten ainakin talvisen sään eli lumiolomuotoisten sateiden ja pakkaslämpötilojen esiintymistodennäköisyys kasvaa viikkojen edetessä. Varsinaisesta paikallissäästä näillä viikoilla ei vielä tiedetä, sitä päästään tarkastelemaan vasta lokakuun puolella.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää loka–joulukuun pitkä ennuste! Katso myös ensisilmäys pidemmälle talveen

Joanna Rinne
meteorologi

Päivitetty 27.9.2022 klo 20.21

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat