Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uuden kuukausiennusteen mukaan lähiviikot ovat vaihtelevia – maaliskuun…
Kuukausiennuste |

Uuden kuukausiennusteen mukaan lähiviikot ovat vaihtelevia – maaliskuun puolella näkyvissä kylmempi signaali

Auringonpaistetta ja tuoretta lunta Helsingissä.
Auringonpaistetta ja tuoretta lunta Helsingissä. Kuva: Markku Kuisma, Helsinki, 11.2.2023

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n maanantaina 20. helmikuuta tekemän kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa tulevina viikkoina vaihtelevaa. Odotettavissa on niin heikkotuulista pakkassäätä kuin länsivirtausten myötä selvästi suojan puolelle kohoavia lämpötilojakin.

Viime aikojen lauhat säät ovat ainakin hetkeksi vaihtuneet pakkasiin ja lumisateisiin. Ainakin kuluva viikko eli eteläsuomalaisten talvilomaviikko menee varsin talvisessa säässä.

Helmikuun viimeiset päivät sekä maaliskuun alku voivat olla jälleen lauhoja, mutta kuukausiennusteessa on näkyvissä selvä kylmempi signaali maaliskuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 20.2.2023)

ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
20.–26.2.Suuressa osassa maata on hieman keskimääräistä kylmempää ja sateita tulee melko tavanomainen määrä.Hyvä
27.2–5.3.Sää on koko maassa keskimääräistä lauhempaa. Sateet jäävät tavanomaista vähäisemmiksi Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.Kohtalainen
6.–12.3.Sää muuttuu selvästi keskimääräistä kylmemmäksi. Sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamaa tavanomaisesta.Heikko
13.–19.3.Viikon keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai vähän alhaisempi. Etelässä voi sataa vähän keskimääräistä enemmän.Heikko

Kuluva viikko, eli 20.-26.2: Vähän keskimääräistä kylmempää

Kuluva viikko on Suomessa kuukausiennusteen sekä päivittäisennusteen valossa hieman keskimääräistä kylmempi. Vain Käsivarren Lapissa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan hieman tavanomaista korkeampi.

Korkeapaine liikkuu vähitellen maan yli etelään tiistain ja keskiviikon aikana. Sää on heikkotuulista ja osin selkeää, mikä näkyy kiristyvinä pakkasina myös maan eteläosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Torstaina lumisadealue liikkuu maan yli itään ja tuuli voimistuu. Lämpötila pysyy kuitenkin koko maassa pakkasen puolella. Viikonloppuna seuraava korkeapaineen selänne liikkuu maan yli ja sää on osin selkeää sekä etenkin öisin kylmää.

Sademäärältään viikko on torstain runsaammista lumisateista huolimatta lähellä keskimääräistä tai vähän keskimääräistä kuivempi.

Euroopassa kuluva viikko on laajalti keskimääräistä lämpimämpi, läntisimmässä osassa on kuitenkin hieman tavanomaista viileämpää tai ollaan lähellä keskimääräisiä lukemia.

Katso kuukausiennuste lämpötiloista!

 

27. helmikuuta alkava viikko: Ainakin alkuviikko on lauha

Helmi–maaliskuun vaihteessa sää muuttuu lauhemmaksi. Ensi viikon alussa voimakas korkeapaine on muodostumassa tämän hetken ennusteen mukaan Britteinsaarille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tämän korkeapaineen ja pohjoisessa liikkuvien matalapaineiden myötä puhaltavat Fennoskandiassa lauhat läntiset tuulet. Alkuviikolla föhn-tuuli voi jälleen nostaa lämpötilat parinakin päivänä +5 asteen vaiheille ainakin maan länsiosassa.

Kuukausiennusteen mukaan suurin lämpötilan poikkeama löytyy juurikin Pohjois-Euroopasta. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on laajalti jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Sää on myös todennäköisesti keskimääräistä vähäsateisempaa, kun valtaosa kosteudesta jää Norjan vuoristoon.

Myös muualla Euroopassa näkyy laajan korkeapaineen vaikutus keskimääräistä kuivempana säänä, vain Välimeren länsiosassa on vähän keskimääräistä sateisempaa.

Lämpötilan osalta signaali Euroopassa on jo heikompi, eli laajalti ollaan lähellä tavanomaista. Espanjan seutu ja sieltä Länsi-Ranskan kautta Britteinsaarten eteläosaan ulottuva alue erottuu hieman keskimääräistä kylmempänä.

6. maaliskuuta alkava viikko: Sää muuttuu keskimääräistä kylmemmäksi

Ennusteen kolmannella viikolla sää muuttuu keskimääräistä kylmemmäksi. Korkeapaineen alue siirtyy pohjoisemmaksi Grönlannin lähettyville, ja koko Euroooppa kuuluu keskimääräistä matalamman ilmanpaineen alueeseen.

Katso kuukausiennuste sateista!

Keskimääräistä kylmemmän sään alue ulottuu Pohjois-Euroopasta Britteinsaarille ja Keski-Euroopan pohjoisosaan. Suurin poikkeama löytyy Norjasta ja Ruotsista, missä voi olla jopa 3–6 astetta kylmempää kuin keskimäärin.

Suomessa poikkeama on 1–3 astetta kylmän suuntaan. Espanjan seudulta Pohjois-Italiaan ja siitä koilliseen ulottuu kapea kaistale, jossa ei näy merkittävää poikkeamaa tavanomaisesta. Kaakkois-Euroopassa on vähän keskimääräistä lämpimämpää.

Suuressa osassa Eurooppaa on ennusteen mukaan myös keskimääräistä sateisempaa, mutta Suomen kohdalla ei näy juurikaan poikkeamaa tavanomaisesta.

13. maaliskuuta alkava viikko: Säätyypissä ei juuri muutosta

Säätyyppi pysyy ennusteen mukaan pääpiirteissään edellisviikon kaltaisena. Kylmemmän sään signaali kuitenkin heikkenee ja painottuu Pohjois-Eurooppaan. Etelä-Euroopassa voi olla jo vähän keskimääräistä lämpimämpää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Matalapainevoittoinen säätyyppi kuitenkin jatkuu ja monin paikoin on vähän keskimääräistä sateisempaa. Suomessa sateita voisi tulla vähän tavanomaista enemmän maan länsiosassa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Viikkokeskiarvot voivat toteutua monella eri tavalla. Etenkin talvella lämpötilan muutokset päivien välillä ovat joskus suuria, ja viikon sisällä voi olla sekä kireää pakkasta että suojasäätä. 

Joonas Koskela
meteorologi

Päivitetty 22.2.2023 klo 08.54

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat