Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pakkaset palasivat eteläänkin – katso, mikä on Suomen lumitilanne…
Uutiset |

Pakkaset palasivat eteläänkin – katso, mikä on Suomen lumitilanne keskiarvotalveen verrattuna!

Toini-pyry toi lumisateita Helsinkiin tammikuussa 2021.
Toini-pyry toi lumisateita Helsinkiin tammikuussa 2021. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 12.1.2021

Etelässä lauha jakso sulatti lumia, kun taas maan keski- ja pohjoisosassa sää on ollut pakkasvoittoista. Sateita on viime päivinä tullut koko maassa, ja lumipeite on monin paikoin kasvanut.

Suomen sisällä on vaihtelua lumipeitteen paksuudessa: toisaalla sitä on ajankohdan keskiarvoa vähemmän, toisaalla enemmän. Keskiarvoon vertailtaessa on hyvä muistaa, että vertailujakso 1981–2010 sisältää 80-luvun erittäin kylmät ja lumiset vuodet, jotka kääntävät tilastoja kylmempään ja lumisempaan suuntaan kuin nykyilmasto.

Etelässä lunta on toisaalla vähemmän kuin yleensä, toisaalla enemmän

Lumensyvyyksiä Etelä-Suomessa 21.–28.1.
Lumensyvyyksiä Etelä-Suomessa 21.–28.1. Kuva: Foreca

Vielä viikko sitten Toini-myräkän ja pakkasjakson vaikutukset näkyivät etelärannikollakin. Kuvassa näkyy mitattu lumensyvyys viimeisen viikon aikana joka päivä klo 8 aamulla viidellä säähavaintoasemalla. 

Helsingin Kaisaniemen asemalla, aivan etelärannikolla, lunta oli enimmillään jopa yli 30 senttimetriä eli yli 10 senttimetriä enemmän kuin vertailujaksona 1981–2010 keskimäärin, mutta lumipeite on huvennut lauhan jakson aikana lähes 15 sentillä. Helsinki-Vantaalla tilanne näyttää toiselta: lumi on vähentynyt, mutta sitä on silti ollut tällä viikolla enemmän kuin vertailujakson aikana. Lumimäärä on siellä edelleen yli 30 senttiä.

Turussa lunta on suurin piirtein vertailujakson keskiarvon verran, noin 20 senttiä. Lunta on viikon aikana sekä tullut että mennyt. Ahvenanmaan Jomalan havaintoasemalla yli 10 sentin lumimäärä katosi parissa päivässä, kun lämpötila nousi yli viiteen asteeseen. Sittemmin viime päivien aikana lumimäärä on kasvanut lähelle 20 senttiä, reilusti vuodenajan keskiarvon yläpuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lappeenrannassa lunta on lähes 20 senttiä vähemmän kuin vertailujakson keskiarvo. Lumipeitteen paksuus on siellä 20 sentin luokkaa, suuria muutoksia ei viikon mittaan ole tapahtunut.

Maan keskiosassa lumimäärä on kasvanut useina päivinä

Lumensyvyyksiä Keski-Suomessa 21.–28.1.
Lumensyvyyksiä Keski-Suomessa 21.–28.1. Kuva: Foreca

Maan keskiosasta keskiarvotietoja ei kaikilta valituilta paikoilta ollut saatavilla. Porissa lunta on hieman enemmän kuin vertailujakson 1981–2010 aikana keskimäärin, mutta lauhan jakson aikana lumensyvyys on pudonnut reilusta 20 sentistä 15 sentin tuntumaan.

Vaasassa, Tampereella ja Jyväskylässä lunta on viime päivien aikana tullut lisää, Kuopiossakin lumipeite on viikon aikana kasvanut noin kymmenellä sentillä. Kuopiossa lunta on vajaat kymmenen senttiä vähemmän kuin vertailujakson keskiarvo.

Maan pohjoisosassa lunta on laajalti vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta keskimäärin

Lumensyvyyksiä Pohjois-Suomessa 21.–28.1.
Lumensyvyyksiä Pohjois-Suomessa 21.–28.1. Kuva: Foreca

Lapissa lumensyvyydet jäävät kaikilla tarkastelluilla havaintoasemilla vuodenajan keskiarvon alapuolelle. Oulunsalon Pellonpään asemalla lumimäärät ovat hieman ajankohdan keskiarvon yläpuolella eli lunta on reilut 40 senttiä. Suurimmalla osalla pohjoisen tarkastelluista havaintoasemista lumimäärä on lisääntynyt viimeisen viikon aikana, mutta Kilpisjärvellä lumipeite on painunut kasaan. Puolangan Paljakalla, joka on Suomessa usein yksi lumisimpia paikkoja, lunta on kertynyt tänä talvena tähän mennessä yli 60 senttiä. Paljakan keskiarvotiedot eivät olleet saatavilla.

Eniten Suomessa lunta on tällä hetkellä Enontekiön Näkkälässä, jossa lumipeitteen paksuus on 72 senttiä.

Katso täältä uusin lumensyvyyskartta

Mistä poikkeamat keskiarvoihin nähden johtuvat?

Eteläiseen Suomeen lumi tuli lähes kertarysäyksellä Toini-pyryn yhteydessä. Lumipeitteen paksuus kasvoi monin paikoin nollasta vuodenajan keskiarvon yläpuolelle, ja lumi pysyi maassa pakkasten jatkuessa. Tällä viikolla lumet ovat lauhan sään takia osin vähentyneet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Maan keskiosassa on tällä viikolla monin paikoin tullut uutta lunta. Jyväskylässä ja Kuopiossa ollaan ajankohdan keskiarvojen alapuolella lumimäärässä, mutta lumimäärät ovat nousussa. Porissa lauha ilma vaikuttaa. Toinin jäljiltä lunta on runsaasti, mutta viimeisen viikon aikana lumimäärä on vähentynyt.

Pohjoisessa lumipeitteet ovat niin ikään kasvaneet, mutta lumimäärät jäävät Lapissa ajankohdan keskiarvon alapuolelle. Yksi syy tähän lienee polaaripyörteen heikkeneminen, joka on johtanut kylmän ja kuivan pohjoisen ilman pääsyn Suomeen. Lumisateita ei ole juuri tullut, toisin kuin erittäin runsaslumisena viime vuonna, jolloin vahva polaaripyörre vaikutti siihen, että Atlantilta tulevat matalapaineet ja lumisateet pyyhkivät usein Suomen yli. Lapin sateet tulivat lumena, joten lunta tuli runsaasti, kun taas maan etelä- ja keskiosassa lauhoja jaksoja oli paljon, joten lumipeite jäi niukaksi tai jopa puuttumaan.

Tuleeko lunta lisää tulevan viikon aikana?

Pietarin lumitykki 2010
Näin suuria lumisademääriä ei nyt ole ennusteissa näkyvissä. Arkistokuva: Joanna Rinne

Ennusteiden mukaan lämpötilat pysyvät pakkasen puolella koko maassa vähintään seuraavan viikon ajan. Lunta tulee päivittäin osassa maata. Perjantaina yli viiden sentin lumikertymiä odotetaan lähinnä maan keskiosaan, Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Itä- ja Pohjois-Lappiin. Lauantaina yli 5 senttiä lunta tulee maan länsi- ja pohjoisosassa. Siitä eteenpäin ennustetut lumimäärät ovat enimmillään parin sentin luokkaa per päivä.

Lue myös: Lumisateet pyörivät Suomen päällä loppuviikolla – pakkaset palaavat koko maahan! Katso yli sadan paikkakunnan ennuste

Joanna Rinne

Päivitetty 29.1.2021 klo 12.47

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat