Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Toppatakit esiin! Vapun ennusteissa välkkyvät nyt hyytävät yöpakkaset ja lumipyry: "Kylmempää kuin jouluaattona"
  Uutiset |

  Toppatakit esiin! Vapun ennusteissa välkkyvät nyt hyytävät yöpakkaset ja lumipyry: "Kylmempää kuin jouluaattona"

  Lunta vappuaattona 2017 Vaasassa.
  Vappuaattona 2017 satoi lunta Vaasassa. Myös tulevan vapun sää on kolea. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 30.4.2017

  Tuoreimmat säämallit ennakoivat koleaa vappua. Pakkanen voi vappuyönä kiristyä maan pohjoisosassa paikoin yli 10 asteen ja lumisateitakin näkyy vappuviikonlopun ennusteissa. Viileä säätyyppi näyttää jatkuvan vapun yli.

  Jos vappua viettää tänä vuonna taivasalla vaikkapa mökkimaisemissa, kannattaa mukaan napata lämmintä vaatetusta. Toppatakki voi tulla tarpeeseen auringonlaskun jälkeen.

  Vappuyönä pakkasta on lähestulkoon koko maassa ja Lapin yli on liikkeellä lumipyry.

  Lue myös: Minkälainen on tyypillinen vappusää Suomessa?

  Kylmiä öitä, hitaasti lämpeneviä päiviä

  Suursäätyyppi näyttää Pohjois-Euroopassa jatkuvan kylmänä vielä pitkälle toukokuun puolelle uuden kuukausiennusteen mukaan. Vuorokauden keskilämpötiloja painavat nyt alaspäin erityisesti kylmät pakkasyöt.

  Tilastollisesti päivän ylimmän lämpötilan kuuluisi huhti–toukokuun vaihteessa olla maan etelä- ja keskiosassa 10–14 astetta ja pohjoisessa viiden asteen molemmin puolin. Yön alin lämpötila käy tähän vuodenaikaan pakkasen puolella vielä Jyväskylän pohjoispuolella, mutta Etelä-Suomessa on tyypillisesti jo öisinkin lämpöasteita.

  Lähipäivinä lämpötilat jäävät kautta maan tilastollisten keskiarvojen alapuolelle. Tyytyminen onkin raikkaaseen kevätsäähän.

  Torstain vastaisena yönä pakkasta on jälleen suuressa osassa maata: maan eteläosassa muutama aste, keskisessä Suomessa viiden pakkasasteen molemmin puolin ja Lapissa paikoin reilut kymmenen. Lumikuurojakin on paikoin liikkeellä.

  Torstai-iltapäivän lämpötiloissa näkyy kuitenkin jo pieni nouseva trendi. Etelässä hätyytellään pitkästä aikaa 10 asteen lämpötilaa ja muuallakin maassa lämpenee hitusen. Kuurosateita on kuitenkin liikkeellä eri puolilla maata ja niiden olomuoto totuttuun tapaan vaihtelee.

  Nyt kuurosateet voivat tulla lumena, vaikka ilman lämpötila olisikin selvästi plussan puolella. Tämä on tuttu ilmiö kylminä kevätpäivinä, kun ilma on kuivaa.

  Perjantain vastaisena yönä on jälleen pakkasta. Itäinen Lappi, Kainuu ja Koillismaa voivat saada useamman sentin uutta lunta.

  Auringonpaiste ja kuurosateet vuorottelevat lähipäivinä. Öisin on pakkasta suuressa osassa Suomea.
  Auringonpaiste ja kuurosateet vuorottelevat lähipäivinä. Öisin on pakkasta suuressa osassa Suomea. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 27.4.2021

  Vapun sää jää viileäksi, pukeudu lämpimästi

  Jäämeren tuulet painavat vapun lämpötiloja alaspäin. Vappuaattona auringonpaiste ja kuurosateet vuorottelevat, etelässä on poutaisinta.

  Erityisen kylmää ilmamassaa on vapun ajan maan pohjoisosassa: osassa Lappia päivälämpötilatkin jäävät pakkasen puolelle. Etelässä koleus hellittää iltapäivisin, kun lämpötila kohoaa 10 asteen vaiheille edellyttäen, että aurinko pääsee lämmittämään.

  Mutta öisin hytistään: vappuyönä sää on paikoin kylmempää kuin viime jouluaattona. Jäämereltä voi saapua Lappiin ja myöhemmin myös Kainuun ja Koillismaan suunnalle pieni mutta hyvin ärhäkkä matalapaine lumipyryineen.

  "Vappuyönä sää on paikoin kylmempää kuin viime jouluaattona."

  Talvisia elementtejä on myös muualla maassa, sillä vappuyönä pakkasta on laajalti etelän muutamasta asteesta Länsi-Lapin reiluun kymmeneen.

  Vappuyö on kylmä.
  Vappuyönä suuressa osassa Suomea on pakkasta, Lapissa paikoin 10 astetta. Kylmää ilmamassaa leviää viikonlopun aikana kohti Keski-Eurooppaa.

  Vappupäivänä lauantaina aurinko kyllä näyttäytyy ja lämmittää, mutta sää jäänee vappuaattoa koleammaksi varsinkin etelässä. Toisaalta myös kuurosateet jäävät vähäisemmiksi ja Lappiin saapunut lumipyrykin heikkenee.

  Sunnuntaiksi kuurosateet näyttävät taas yleistyvän. Aurinkoisen aamun päätteeksi pilvisyys lisääntyy ja taivaalle kohoaa kuuropilviä eri puolilla Suomea. 

  Meteorologin ohjeistus vappuviikonloppuun on lämmin pukeutuminen. Erityisesti etelässä aamupäivän lupaavan lämmin auringonpaiste voi iltapäivän aikana nopeasti vaihtua pilvisempään ja koleaan säähän, myös kuurosateet kannattaa pitää mielessä ja seurata aktiivisesti sadetutkaa. Jos taivasalla on tarve olla auringonlaskun jälkeenkin, toppatakki voi tulla tarpeeseen.

  Ajokeliä haittaavat tänään sekä kuuraliukkaus että lumisateet.
  Lappi on saamassa tänä vuonna hyvin talvisen vapun. Ajokelikin muuttuu paikoin huonoksi. Kuva: Pixabay, arkistokuva

  Ihmeitä ei tapahdu ensi viikollakaan

  Äkkiloikkaa lämpimämpään säätyyppiin ei kannata odottaa vapun jälkeiselläkään viikolla.

  Nyt kun totuttelee ja asennoituu oikealla tavalla raikkaaseen kevätsäähän, eikä odota ihmeitä tapahtuvan, välttyy pettymyksiltä.

  Ensi viikollakin Suomi näyttäisi kuuluvan viileän ilman vaikutuspiiriin, mutta hyvin maltillista nousua päivälämpötiloissa on mahdollisesti odotettavissa.

  Sää näyttäisi alkuviikon jälkeen muuttuvan selvästi sateisempaan suuntaan, kun laaja-alaiset matalapaineet pääsevät jyräämään kohti Suomea. Tämän myötä yöpakkaset vähitellen väistyvät, mutta osa sateista tulee yhä lumena tai räntänä maan keskivaiheilla ja pohjoisessa.

  Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa