Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste heitti kuperkeikkaa: Suomi myrskyjen radalla – ennusteen…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste heitti kuperkeikkaa: Suomi myrskyjen radalla – ennusteen lopussa häivähdys keväistä säätä?

Vaihtelevaa talvisäätä.
Säässä on tulossa vaihdellen tuulia, pakkasia ja lauhaa. Arkistokuvat: Matti Hietala

Tammikuu on alkanut ja myös jatkuu erittäin vaihtelevassa säässä. Välillä osassa maata mennään plusasteille, välillä on pakkasta. Sää on myös tuulista, ajoittain jopa myrskyisää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 13. tammikuuta julkaiseman kuukausiennusteen sekä päivittäissääennusteiden mukaan tammikuun loppupuolisko etenee hyvin vaihtelevassa säässä.

– Tilanne sahaa pakkassään, lumi- ja vesisateen sekä lauhan sään välillä. Hetkellinen kireä pakkanen ei ole maan etelä- ja keskiosassakaan pois suljettua, mutta välillä käväistään plussankin puolella. Tässä säätilanteessa lauha föhn-tuulikin voi ajoittain puhaltaa. Ylipäänsä sää on myös 17. tammikuuta alkavalla viikolla tuulinen, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

ECMWF muutti käsitystään esimerkiksi 17. tammikuuta alkavasta viikosta. Vielä  edellisessä kuukausiennusteessa viikon keskilämpötila näytti Suomessa laajalti tavanomaista kylmemmältä, uudessa ennusteessa viikon keskilämpötila on tavanomaista lämpimämpi.

– Syynä on suuri päivittäinen vaihtelu, kun luoteesta vyöryy matalapaine toisensa perään. Pienet muutokset matalapaineiden ajoituksessa sekä sijainnissa muuttavat myös lämpötilaa. Kuukausiennusteen viikkokeskiarvo ei anna kattavaa kuvaa viikon säästä, sillä sää vaihtelee kylmästä lauhaan, mutta tämän ennusteen mukaan viikon keskilämpötila menee hieman lauhan puolelle. Tähänkin kuukausiennusteeseen voi kuitenkin tulla vielä muutoksia lämpötilojen sahauksen takia, Anna Latvala toteaa.

Föhn-tuuli toi Suomeen lauhaa ilmaa tammikuussa 2022. Lauhtuminen liukastutti teitä.
Föhn-tuuli toi Suomeen lauhaa ilmaa torstaina. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 13.1.2022

– Nyt sydäntalvella tammikuun lopussa ja helmikuun alussa eletään tilastollisesti vuoden kylmintä aikaa. Keskimäärin lämpötila alkaa kuitenkin nousta hieman helmikuun jälkimmäisellä puoliskolla. Päivä on silloin selvästi pitempi, joten kuukausiennusteen lopussa oleva mahdollinen lauhempi jakso voi jo tuoda häivähdyksen keväistä säätä, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 13.1.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
17.–23.1.Viikko on keskimääräistä lauhempi, sademäärä on hieman keskimääräistä suurempi.Hyvä.
24.–30.1.Viikon keskilämpötila on lähellä keskimääräistä tai hieman kylmempi. Sademäärä on lähellä tavanomaista.Kohtalainen.
31.1.–6.2.Lämpötila ja sademäärä ovat lähellä tavanomaista.Heikko.
7.–13.2. Sää on lauhaa, mahdollisesti myös sateista. Heikko.

Tammikuun 17. päivä alkava viikko: Lämpötilat vaihtelevat osassa maata pakkasen ja suojan välillä, myrskyt mahdollisia

Tammikuun 17. päivä alkavalla viikolla laaja korkeapaineen alue sijaitsee Britteinsaarten ympäristöstä Etelä-Eurooppaan ulottuvalla alueella.

– Tämä korkeapaine sysää matalapaineet kohti pohjoista ja itää, eli Suomi jää juuri matalapaineiden reitille. Sää sahaa Suomessa kylmästä lauhaan ja sateisesta kuivaan. Päivien välinen vaihtelu on siis suurta, Anna Latvala ennustaa.

Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan 1–4 astetta keskiarvoa korkeampi, mutta sään vaihtelevuus voi aiheuttaa vielä muutoksia poikkeaman suuruuteen. Pienin ero keskiarvoon on näillä näkymin etelässä.

– Tuulinen sää nostaa etenkin vuorokauden alimpia lämpötiloja. Ylimmät lämpötilat eivät ole tämänhetkisen ennusteen mukaan erityisen korkeita.

Säätilanne on siis nyt otollinen myrskyille. Tammikuun 10. päivä alkaneella viikolla merellä on mitattu myrskyä jo keskiviikkona ja perjantaina, perjantaina puuskat ovat olleet Ahvenanmaan ympäristössä jopa yli 30 m/s.

– Uusimpien ennusteiden mukaan myös 17. tammikuuta alkava viikko käynnistyy myrskyisessä säässä. Maanantaina puuskat voivat olla läntisillä merialueilla erittäin voimakkaita. Matalapaineita sateineen tulee myös viikon edetessä. Voimakkaan tuulen suunta vaihtelee luoteesta lounaaseen ja takaisin, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Tammikuun 17. päivä alkavan viikon sademäärä on Suomessa vähän tavanomaista suurempi matalapainesään takia. Sadetta tulee viikon aikana sekä lumena että vetenä, myös jäätävänä sateena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lämpötilapoikkeama 17. tammikuuta alkavalla viikolla on kuukausiennusteen mukaan Euroopan keskiosassa samaa luokkaa kuin Suomessakin tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Läntisessä Euroopassa sekä Välimeren ympäristössä on sen sijaan keskimääräistä viileämpää, kun korkeapaine työntää sinne ajoittain viileää ilmaa Pohjois-Atlantilta.

Euroopan länsiosassa sekä Välimeren ympäristössä viikko on melko kuiva, Norjassa sen sijaan on erittäin sateista.

Tammikuun 24. päivä alkava viikko: Edelleen matalapaineita Suomen yli

Näyttää siltä, että 24. tammikuuta alkavalla viikolla suursäätilassa ei tapahdu merkittävää muutosta edelliseen viikkoon verrattuna.

– Korkeapaine pysyy yhä Euroopan länsi- ja eteläosassa, jossa on viileää ja etenkin lännessä kuivaa. Matalapaineet kulkevat todennäköisesti edelleen Euroopan itä- ja pohjoisosan eli myös Suomen yli, Anna Latvala sanoo.

Viikon keskilämpötila on Suomessa 0–1 astetta keskimääräistä kylmempi, sademäärä on lähellä tavanomaista.

– Todennäköisesti säätila sahaa edelleen päivästä toiseen. Myrskyt ja föhn-tuulet ovat mahdollisia.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Tammikuun 31. päivä ja helmikuun 7. päivä alkavat viikot: Helmikuulle tavanomaista lauhempaa?

Tammikuun 31. päivä alkavalla viikolla korkeapaine näyttää väistyvän vähän kauemmas länteen Atlantille.

– Kuukausiennusteen mukaan Suomessa sekä lämpötila että sademäärä ovat lähellä tavanomaista, mutta tämä voi johtua myös ennusteen epävarmuuden kasvamisesta, Anna Latvala toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 0–6 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 4–10 pakkasastetta.

Helmikuun 7. päivä alkavalla viikolla sää muuttuu kuukausiennusteen mukaan takaisin lauhaan ja sateiseen suuntaan Pohjois-Euroopassa, myös Suomessa. Viikon keskilämpötila olisi siis Suomessa ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeampi, sademäärä puolestaan keskimääräistä suurempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Keski- ja Etelä-Euroopassa viikon keskilämpötila on näillä näkymin lähellä tavanomaista, mutta sademäärä keskimääräistä pienempi.

– Korkeapaine vahvistunee Keski- ja Etelä-Euroopassa, jolloin matalapaineiden reitti siirtyy taas pohjoisemmaksi kohti Jäämerta, Anna Latvala sanoo.

ECMWF:n ennustekarttojen mukaan sää näyttää jatkuvan Suomessa tavanomaista lämpimämpänä koko helmikuun ajan, mutta ennusteen epävarmuus kasvaa pitemmälle mentäessä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 14.1.2022 klo 17.49

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat