Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologi uudesta kuukausiennusteesta: ”Lähtölaskenta kevääseen…
Kuukausiennuste |

Meteorologi uudesta kuukausiennusteesta: ”Lähtölaskenta kevääseen on alkanut” – katso ennuste!

Värikäs tammikuun auringonlasku Utajärvellä.
Sää jatkuu vaihtelevana. Kuva: Tommi Kujala, Utajärvi, 14.1.2022

Uuden kuukausiennusteen mukaan sää on Suomessa tammikuun lopussa ja helmikuussa laajalti ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää. Suomi on edelleen myrskyjen radalla. Myös föhn-tuulen tuomat lauhat tuulahdukset ovat todennäköisiä lähiviikkoina. Ajoittain Suomeen pääsee kuitenkin myös kylmempää ilmaa, joten vaihteleva sää jatkuu.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 17. tammikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan Suomen sää on lähiaikoina selvästi keskimääräistä lämpimämpää.

– Euroopassa on laaja korkeapaineen alue, joka dominoi talvisäätämme. Matalapaineet kulkevat korkeapaineen pohjois- tai eteläpuolella. Euroopan korkeapaineen sijainti vaikuttaa siihen, onko meillä Suomessa pääosin lauhaa länsivirtausta vai kääntyykö virtaus välillä kylmäksi pohjoistuuleksi. Jos korkeapaine pysyy lähellä Britteinsaaria, se tietäisi meillä pääosin lauhoja länsivirtauksia, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Viime aikoina sää on ollut Suomessa vaihtelevaa ja tuulista.

– Nyt näyttää siltä, että tämä uusi kuukausiennuste ei anna enää tilaa kovinkaan kylmille, pitkäkestoisille pakkastilanteille. Mahdolliset kylmänpurkaukset jäisivät siis meillä jatkossa vain muutamien päivien pituisiksi. Pääsääntöisesti Suomessa olisi tavanomaista lauhempaa säätä, ajoittain jopa föhn-tuulta myrskytilanteineen. Aika myrskyherkkää on siis jatkossakin – näyttää, että pysymme selkeästi myrskyjen radalla.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisupäivä 17.1.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
17.–23.1.Viikko on Suomessa laajalti yli kolme astetta tavanomaista lämpimämpi. Sää on hyvin vaihtelevaa, paikoin on tavanomaista sateisempaa.Hyvä
24.–30.1.Länsivirtaukset vallitsevat Suomessa, sää on yhä selvästi tavanomaista lämpimämpää. Sateisuudessa ei näy poikkeamia.Hyvä
31.1.–6.2.Viikko on osassa Suomea edelleen 1–3 astetta keskiarvoja lämpimämpi, mutta ennustettavuus heikkenee. Sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä.Kohtalainen
7.–13.2.Ennusteessa on vielä viitteitä normaalia korkeammista lämpötiloista, mutta ennustettavuus on jo huono.Heikko

– Tämän kuukausiennusteen perusteella vaikuttaakin siltä, että talven kylmimmät hetket olisivat takana. Jos tämä ennuste toteutuu, niin voi pikkuhiljaa virittäytyä siihen, että lähtölaskenta kevääseen on alkanut, varsinkin maan etelä- ja länsiosassa. Lumipeite voi huveta ennustetussa asetelmassa nopeasti. Helmikuussa, kun aurinko jo lämmittää, voikin tulla yllättävän varhain keväiseltä tuntuvia päiviä. Itä- ja Pohjois-Suomessa talvi kuitenkin vielä jatkuu. Kannattaa pitää mielessä, että maaliskuu on vielä usein ollut kunnon talvikuukausi Suomessa, Markus Mäntykannas sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tuore kuukausiennuste on hieman muuttunut edellisestä kuukausiennusteesta ja näyttää nyt lauhemmalta kuin 13. tammikuuta julkaistu ennuste.

– Suurin ero ennusteissa on se, että mahdollisesti aikaisemmassa kuukausiennusteessa korkeapaineen painopiste oli Euroopassa hieman lännempänä Britteinsaarten länsipuolella. Tämä olisi tarkoittanut, että Suomeen olisi päässyt useammin kylmää ilmaa pohjoisesta.

Tammikuun 17. päivä alkanut viikko: Selvästi keskimääräistä lämpimämpää – sää vaihtelee, lisää myrskyjä tulossa

Kuukausiennusteen perusteella 17. tammikuuta alkaneen viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 3–6 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpi, läntisessä Lapissa jopa 6–10 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Eteläisessä ja keskisessä Suomessa viikon sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella hieman tavanomaista suurempia.

– Tällä viikolla säässä mennään aikamoista vuoristorataa. Viikon keskivaiheilla on lauhaa. Keskiviikkona Keski-Lapin korkeudella asti on lämpöasteita, etelässä on paikoin lähemmäs viisi plusastetta, Markus Mäntykannas ennustaa.

Torstaiksi on tulossa myrsky. Matalapaineen osakeskus syvenee voimakkaasti Selkämerellä ja Ahvenanmerellä torstain vastaisena yönä. Voimakkaimmat tuulet ovat läntisillä merialueilla.

– Torstaiksi on tulossa kunnon lumipyry, etenkin keskiseen Suomeen. Puuskat ovat erittäin voimakkaita, myrskypuuskia mitataan varmaankin myös laajalti sisämaassa Länsi-Suomessa, keskisessä Suomessa ja osittain Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Keskisessä Suomessa myös tykkylumitilanne voi tulla paikoin kyseeseen.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

– Kylmä pohjoistuuli puhaltaa torstaina sulan merialueen yli. Tämä on sellainen yhdistelmä, joka voi voimistaa puuskia syys- ja talvikuukausina. Puuskat saattavat olla selvästi ennustemalleissa näkyviä tuulia voimakkaampiakin. Merellä voi olla yli 30 m/s puuskia, paikoin jopa hirmumyrskypuuskia eli yli 33 m/s puuskia, Markus Mäntykannas toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ajokeli on torstaina huono etenkin maan etelä- ja keskiosassa lumipyryn takia.

– Lunta voi kertyä kymmenenkin senttimetriä suunnilleen Tampere–Jyväskylä–Kuopio-akselilla, etelässä lumikertymät jäänevät vähäisemmiksi.

Vielä perjantainakin voidaan mitata myrskyä. Hyvin voimakas, puuskainen ja kylmä pohjoistuuli jatkuu. Sää alkaa pakastua.

– Näyttää siltä, että jatkossa vallitseva tuulensuunta on lännestä, vaikka välillä pohjoisesta pääsee purkautumaan kylmempää ilmaa. Lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä pakkanen voi mahdollisesti kiristyä 10–20 asteen välille selkeillä alueilla osittain maan etelä- ja keskiosassakin. Tämän jälkeen sää näyttää kuitenkin jälleen lauhtuvan.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Muun Euroopan osalta 17. tammikuuta alkanut viikko on Suomen lisäksi tavanomaista lämpimämpi myös laajemmin pohjoisessa Euroopassa. Välimerellä viikko on kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä kylmempi.

Sademäärät ovat eteläisessä ja läntisessä Euroopassa laajalti tavanomaista pienempiä, osassa Norjaa ja Baltiassa puolestaan tavanomaista suurempia.

Tammikuun 24. päivä alkava viikko: Föhn-tuulta useampanakin päivänä

Tammikuun 24. päivä alkavalla viikolla Euroopan korkeapaineen painopiste on edelleen Britteinsaarten ympäristössä. Suomeen kuukausiennuste näyttää laajalti jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää viikkoa.

– Yleinen asetelma viittaa siihen, että ilmavirtaus käy Suomeen pääsääntöisesti lännen puolelta, matalapaineita olisi puolestaan Jäämerellä. Föhn-tilanteita voi ensi viikolla syntyä useampanakin päivänä. Ajoittain meille voi kuitenkin päästä kylmempääkin ilmaa, Markus Mäntykannas sanoo.

Föhn-tuuliin viittaa myös se, että kuukausiennusteessa näkyy föhn-tilanteelle tyypillisesti runsaita sateita Norjan vuoristossa, kun taas Ruotsin puolella olisi tavanomaista kuivempaa.

– Tämä voisi tuoda Suomeen aika poutaisia, osin aurinkoisia ja jopa keväisiä päiviä. Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikolla mentäisiin useana päivänä lähes koko maassa reippaasti plussan puolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Föhn-tuuli lauhdutti säätä ja liukastutti teitä tammikuussa 2022.
Föhn-tuuli lauhdutti säätä ja liukastutti teitä 13. tammikuuta. Kuva: Karita Kontula-Sokka, Tuusula, 13.1.2022

Aika ajoin Suomen yli kulkee myös matalapaineita. Kuukausiennusteen mukaan 24. tammikuuta alkavan viikon sademäärät ovat ajankohdalle tyypillisiä.

– Etelässä lumipeite saattaa lähteä hupenemaan, mutta vahvistua Keski- ja Pohjois-Suomessa. Tämä riippuu sateiden olomuodosta.

Lue myös: Miten föhn-tuuli syntyy?

Tammikuun 31. päivä alkava viikko: Yhä tavanomaista lämpimämpää

Euroopan korkeapaineen painopiste näyttää kuukausiennusteen mukaan siirtyvän 31. päivä tammikuuta alkavalla viikolla Britteinsaarten länsipuolelle.

Suomen osalta viikon keskilämpötila olisi yhä laajalti hieman keskimääräistä lämpimämpi.

– Tässä vaiheessa voi olla kuitenkin vähän suurempi todennäköisyys sille, että meille pääsee ajoittain kylmää ilmaa, sanoo Markus Mäntykannas.

Sademäärät ovat kuukausiennusteen perusteella Suomessa 31. päivä tammikuuta alkavalla viikolla lähellä keskimääräisiä.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 0–6 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 4–10 pakkasastetta.

Helmikuun 7. päivä alkava viikko: Miltä näyttää helmikuun alkupuolisko?

Kuukausiennusteen mukaan 7. helmikuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila olisi osassa Suomea hieman tavanomaista lämpimämpi, osassa maata oltaisiin ajankohdan keskimääräisissä lukemissa.

– Euroopan sääasetelma viittaa edelleen siihen, että Suomessa vallitsevat länsi- tai lounaisvirtaukset, Markus Mäntykannas toteaa.

Helmiäispilviä Pohjois-Lapin yllä. Tämä pilvilaji voi syntyä ilmakehään voimakkailla länsi- tai luoteistuulilla. Vuoriston yli käyvä voimakas ilmavirtaus voi nostaa kosteutta ylemmäs ilmakehään, missä se tiivistyy helmiäispilviksi.
Helmiäispilviä voi esiintyä lähiviikkoina Lapissa voimakkailla länsi- ja luoteistuulilla. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, 17.1.2022

Sademäärissä ei näy enää Suomen osalta poikkeamaa suuntaan eikä toiseen 7. helmikuuta alkavalla viikolla, mutta ennustettavuus alkaa tässä vaiheessa jo heiketä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kartoilla näkyy viitteitä hieman tavanomaista lämpimämmästä säästä Suomeen myös 14. ja 21. helmikuuta alkavilla viikoilla, mutta ennustettavuus heikkenee jo näin pitkälle menevissä ennusteissa selvästi.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste helmi–huhtikuulle: Näin meteorologi kommentoi lopputalven ja alkukevään mielenkiintoista tilannetta!

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat