Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Huh heinähellettä! Antaako heinäkuun kuumuus tippaakaan periksi? Katso…
Kuukausiennuste |

Huh heinähellettä! Antaako heinäkuun kuumuus tippaakaan periksi? Katso uusin kuukausiennuste! 

Kuumana alkaneen heinäkuun maisemaa.
Kuuma kesäkorkeapaine käynnisti heinäkuun, mutta päättääkö myös? Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 2.7.2021

Jopa ennätyksellisen kuumasta, helteisestä kesäkuusta on tullut aika vaihtaa heinäkuun puolelle. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen valossa edessä siintää pitkälti lämpimiä sekä ajankohtaan nähden normaalia kuivempia viikkoja.

Alkaneella viikolla erityisesti Suomessa mutta myös laajalti muualla Pohjois- ja Itä-Euroopassa kesäsää on normaalia kuumempi sekä isoilta osin keskimääräistä kuivempi. 

Kesä–heinäkuun vaihteessa etelästä aina Oulun korkeudelle tyypillinen päivän korkein lämpötila on 20–22 asteessa, mutta Ilomantsin kulmilta Kainuun poikki Lapin keskivaiheille 18–20 astetta, pohjoisempana Lapissa 14–18 astetta. Keskimääräiset, päivän korkeimmat lämpötilat ovat yhä tilastollisesti noususuunnassa heinäkuun puoliväliä kohti.

Kuukausiennusteessa on lisäksi normaalista lämpimämpään päin poikkeavat näkemykset vielä pitkälti edessä olevalle kuukaudelle. 

Heinäkuun aloittaneena viikonloppuna sekä nyt alkuviikolla korkeapaine on pitänyt yllä kuumaa säätä. Utsjoen Kevolla lämpötila kohosi maanantaina vuoden toistaiseksi korkeimpaan lukemaan, 33,6 asteeseen, eli yhtä korkealle kuin kesäkuun 22. päivänä Parikkala Koitsanlahdella. 

Lue myös: Suomen sää heinäkuussa tilastojen mukaan

Muotoaan muuttavia pilviä tunturin laelta katsottuna.
Kuluvan viikon alussa sää on ollut lämpimin pohjoisessa. Kuva Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 3.7.2021

Kuiva ja kuuma korkeapaine on kuitenkin väistämässä maan itäpuolelle, ja viikon puolivälin vaiheilla tuon korkeapaineen alueen painopiste alkaa siirtyä etäämmälle maan kakkoispuolelle. Tämä antaa tilaa lännen puolelta ylle leviäville paikallisille sateille, mutta voimistuva lounaisvirtaus ylläpitää helteisen ilman syöttöä Suomen ylle. Liikkeellä olevat sateet viilentävät hetkittäin, mutta poutaisemmaksi jäävillä seuduilla korkeimmat lämpötilat kipuavat aina jopa 30 asteen tuntumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelämpää Euroopasta saapuva ilma tuo mukanaan myös kosteutta, joka ruokkii ukkoskehitystä viikon mittaan. Vaikka laajalti koko maassa ukkosta on mahdollista päästä muodostumaan, luonteeltaan ne ovat paikallisia niin kuin sadekuurotkin. Ukkosherkkänä päivänä salamoiva sadekuuro voi yhtä hyvin kulkea vierestä ohitse tai suunnata suoraan ylle. 

Jos kuurottelun tilanteesta haluaa pysyä kartalla, sade- ja ukkoskuurojen syntymistä kannattaa seurata sadetutkalta. Sen avulla on mahdollista saada kuva, minne suuntaan jo syntyneet sateet ovat liikkumassa lähihetkinä.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Aurinkoa ja sadetta Lohtajalla.
Auringonpaistetta ja sadetta mahtuu molempia alkaneeseen heinäkuuhun. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, 25.8.2020

Heinähelteisen lämmin sää jatkuu laajalti

Suomen yllä taipumus korkeapaineeseen hieman vähenee ennusteessa ensi viikoksi, mutta lähistöllä niitä todennäköisesti yhä on. Kuukausiennuste enteilee, että korkeapaineita voisi esiintyä Euroopan länsipuolella sekä itäisessä Euroopassa.

Mahdollinen korkeapaine Euroopan länsipuolella edesauttaisi viileää virtausta pohjoisesta Euroopan keskivaiheille ensi viikon aikana. Odotettavissa oleva korkeapaine itäisessä Euroopassa olisi näillä näkymin pitämässä Suomen kuitenkin lämpimän, todennäköisesti yhä helteisen, virtauksen vaikutuspiirissä. 

Suomessa ensi viikko onkin uusimman kuukausiennusteen perusteella keskimääräistä lämpimämpi erityisesti etelässä. Myös pohjoiseen lämpöä todennäköisesti ulottuu, mutta koko viikon lämpöoloihin saattaa sisältyä jonkin verran enemmän vaihtelua.

Suomen jääminen Euroopan korkeapaineiden painopisteiden väliin avaa myös mahdollisuuden sille, että sateita pääsisi paremmin ylle. Suomessa kuukausiennuste enteileekin sateisuuden olevan lähemmäs normaalia. Sateet tuovat vähintäänkin paikoin virkistystä helteisen sään keskellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Joko luit? Näin Suomen kesät kärventyvät, jos ilmastotavoitteisiin ei päästä – "Kanadan kohtalo voi pian olla täällä"

 

Loppukuuksi todennäköisyys kuivemmalle korkepainesäälle jälleen kasvaa Pohjois-Euroopassa. Näiden esiintyminen mahdollistaisi Suomessa laajalti jälleen kuivat kuumat jaksot tai yhden pidemmän sellaisen.

Sateisempi sää jää näillä näkymin Suomen pohjoispuolelle, jonne pohjoisen korkeapaineet ohjaisivat enimmät kohti puskevat matalapaineet. Pohjoisen kiertoreitillä olevat matalapaineet voivat silti vaikuttaa etenkin maan pohjoisosaan. Pohjoisesta päin saattaa hipoa ajoin viileämpi ilma ja kurottaa ylle sateita. Sään vaihtelu ei ole poissuljettua etelämpänäkään.

Tilastoissa heinäkuu on monin paikoin, etenkin sisämaassa, vuoden sateisinta aikaa. Sadetta kertyy kuukaudessa keskimäärin 70–90 mm. Kaakkois-Suomessa, aivan rannikolla ja Ahvenanmaalla sekä paikallisesti Lapissa sadetta kertyy normaalisti muuta maata vähemmän, enimmäkseen 50–70 mm tai paikallisesti vähemmänkin.

Vaikka sateita on odotettavissa, nämä voivat jäädä enimmiltään paikallisiksi lähipäivinä ja koko heinäkuussa vähäisiksi, jos kuunloppu toteutuu kuukausiennusteen mukaan normaalia kuivempana. Kuiva sää pitää myös maaston kuivana ja metsäpalojen riskiä yllä.

Lue seuraavaksi: Pitkä kuuma kesä vielä edessä? Vuodenaikaisennuste ei näkemyksessään hetkahda – katso loppukesän ja alkusyksyn ennuste!

Jenna Salminen

Päivitetty 6.7.2021 klo 17.01

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat