Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Euroopan helleaallon jälkeen lämpötilat putoavat jopa yli 20 asteella…
Uutiset |

Euroopan helleaallon jälkeen lämpötilat putoavat jopa yli 20 asteella – ”Paikoin lunta voi sataa alavammillakin seuduilla”

Ilmamassa
Kylmä ilma valtaa alaa Euroopassa.

Sää kylmenee tällä viikolla rajusti eri puolilla Eurooppaa viime aikojen kuuman sään jälkeen.

Sää on viilenemässä niin Suomessa kuin laajalti muuallakin Euroopassa. Vielä viime viikolla Suomessa mitattiin kevään ensimmäinen 20 asteen ylitys ja esimerkiksi Virossa oli paikoin jopa yli 25 astetta. Eteläisessä ja keskisessä Euroopassa on puolestaan ollut viime aikoina paikoin jopa yli 30 asteen lämpötiloja.

– Euroopan yllä on vaikuttanut voimakas korkeapaine. Korkeapaineen myötä kehittynyt helleaalto vaihtuu nyt nopeasti kylmään säähän ja paikoin jopa lumisateisiin. Viikonlopun ja alkuviikon aikana lämpötila kohosi eteläisessä Euroopassa vielä yleisesti yli 30 asteen lukemiin, monin paikoin rikottiin jopa huhtikuun lämpöennätyksiä. Ylimmillään lämpötila kohosi yli 33 asteeseen niin Espanjassa, Bosnia-Hertsegovinassa, Romaniassa, Serbiassa kuin Bulgariassakin, Forecan meteorologi Joonas Koskela toteaa.

Paikoin öisiä pakkasia sekä vesi- ja lumisateita

Nyt Euroopassa on edessä käännös selvästi kylmempään säähän. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat tällä viikolla Euroopassa laajalti ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tällä viikolla korkeapaine vaihtuu matalapainesäähän. Pohjoisesta virtaa suurimpaan osaan Euroopan mannerta kylmää ilmaa. Liikkeellä on myös sateita. Etenkin vuoristoisilla alueilla on odotettavissa runsaita sateita myös lumena ja paikoin lunta voi sataa alavammillakin seuduilla. Runsaisiin sateisiin voi liittyä myös ukkosia, Joonas Koskela ennustaa.

Tulossa on jopa yli 20 asteen pudotuksia lämpötiloissa aiempiin lukemiin verrattuna.

– Päivälämpötilat jäävät monin paikoin alle 10 asteen sellaisilla alueilla, missä vielä viikonloppuna ja alkuviikolla mitattiin yli 30 asteen lukemia. Öisin lämpötila laskee monin paikoin lähelle nollaa ja jopa pakkasia on odotettavissa etenkin Balkanilla, mutta paikoin myös Länsi- ja Keski-Euroopassa. Tämä selvästi tavanomaista kylmemmän sään jakso voi jatkua laajalti Euroopassa näillä näkymin huhtikuun loppuun saakka, Joonas Koskela ennustaa.

Katso videolta lähipäivien ennuste Eurooppaan!

Kuukausiennusteen mukaan tavanomaista lämpimämpiä alueita on tällä viikolla kuitenkin Espanjassa, Portugalissa ja kaakkoisessa Euroopassa. Ensi viikolla näilläkin alueilla viikon keskilämpötilat jäävät ennusteen mukaan lähelle tavanomaisia lukemia.

Lue seuraavaksi: Vielä jopa 20–25 pakkasastetta – ”Loppuviikolla kaakosta voi saapua osaan maata kunnon lumipyry”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat