Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näin voimakas Vieno-kesämyrsky iskee Suomeen, loppuviikolla jopa yli +30 asteen helteitä – katso ennuste!
  Uutiset |

  Näin voimakas Vieno-kesämyrsky iskee Suomeen, loppuviikolla jopa yli +30 asteen helteitä – katso ennuste!

  Tuulta ja lämpöä.
  Tällä viikolla ennusteissa on sateita, voimakkaita tuulia, hallaa ja hellettä. Kuvat: Matti Hietala, Lohtaja, 31.5.2019 ja Vaasa, 8.6.2021

  Suomeen iskee maanantai-illan ja tiistain aikana Vieno-myrsky. Sisämaassa myrskypuuskat ovat mahdollisia aina etelästä Lappiin asti, mutta voimakkaimpia puuskia odotetaan länteen ja lounaaseen, maan keskiosaan koko maan leveydeltä sekä pohjoiseen aina Lapin keskivaiheille asti. Sadetta tulee eniten Lapissa. Sää myös viilenee myrskyn jälkeen niin, että Lapissa halla ja jopa yöpakkanen ovat mahdollisia. Loppuviikolla helle on palaamassa ainakin maan etelä- ja keskiosaan – ennusteissa on jopa yli 30 asteen lämpötiloja.

  Alkuviikolla Suomea riepottelee Vieno-kesämyrsky.

  – Maanantaina illalla Suomen länsipuolelle saapuu voimakas matalapaine, joka liikkuu tiistain vastaisen yön ja tiistain aikana Suomen yli koilliseen. Matalapaine voimistaa tuulet myrskyisiksi ja tuo myös sateita. Sähkökatkoja on odotettavissa, sillä tuuli on voimistumassa sen verran voimakkaaksi, että tuulituhoja on tulossa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Tuuli yltyy maanantai-iltaa kohti. 

  – Lännen merialueilla tuuli voimistuu myrskylukemiin maanantai-illan ja tiistain vastaisen yön mittaan. Myös länsirannikolla on ainakin paikoin myrskytuulta. Tiistaina myrskypuuskia on laajemmin maan keskivaiheilla ja päivän edetessä pohjoisessa, paikoin myrskypuuskia voi olla etelässäkin. Paikallisesti puuskat saattavat olla sisämaassakin yli 25 m/s. Kaikkein voimakkainta tuulta on odotettavissa länsirannikolle, etenkin Selkämeren ja Merenkurkun rannikoille, missä voi olla jopa 30 m/s puuskia. Merelle ei tässä myrskyssä kannata lähteä, Jenna Salminen sanoo.

  Katso Forecan tuuliennuste!

  Voimakkaimpien puuskien alue siirtyy tiistaipäivän edetessä kohti Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta sekä Etelä-Lappia ja Lapin keskivaiheita. Ennusteen mukaan pohjoisenkin sisämaassa voi olla myrskypuuskia, jopa yli 25 m/s puuskia.

  Katso videolta sateiden ja myrskytuulten ennuste!

  Myrsky on ohi keskiviikoksi. Lapistakin tuulet alkavat heiketä keskiviikon vastaisen yön mittaan.

  Suomessa myrskyksi kutsutaan tilannetta, missä kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 m/s. Myrskypuuskalla tarkoitetaan hetkellistä vähintään 21 m/s puhaltavaa tuulta. Maa-alueilla nimenomaan puuskat aiheuttavat vahinkoja.

  Myrskystä sadetta eniten Lappiin

  Myrskymatalapaine tuo myös sateita, paikoin runsaitakin.

  Matalapaineen sateita leviää länteen jo maanantaina illalla. Tiistain vastaisen yön ja tiistain mittaan sateet etenevät maan yli kohti itää sekä pohjoista.

  – Pohjanmaalta Lappiin vettä on tulossa laajalti 10–30 mm, Lapissa paikoin jopa 30–50 mm. Tiistaina iltapäivällä etelässä alkaa olla jo poutaista, maan keskivaiheilla tulee paikallisia sateita, pohjoisessa on pilvistä ja sateista, Jenna Salminen ennustaa.

  Loppuviikolla kuumaa hellettä

  Keskiviikoksi myrskymatalapaineen jälkeen Suomeen virtaa hetkeksi viileämpää ilmaa, joitain sateitakin on liikkeellä pohjoisessa ja maan keskivaiheilla. Maan etelä- ja keskiosassa ollaan keskiviikkona päivällä enimmäkseen 15–20 asteessa, pohjoisessa on laajalti 10–15 astetta, mutta Lapissa paikoin vain alle 10 astetta.

  Lapissa yöt ovat viikon keskivaiheilla kylmiä, paikoin voi olla hallaa tai jopa yöpakkasta keskiviikon ja torstain vastaisina öinä.

  "Tämän hetken ennusteen mukaan etenkin sunnuntaina 30 asteen lukemia on odotettavissa laajemminkin etelässä, mahdollisesti maan keskivaiheillakin."

  Torstai on tämän hetken ennusteen mukaan laajalti poutainen päivä, pilvisyys vaihtelee. Sää alkaa jälleen lämmetä. Etelässä ja maan keskiosassa päästään torstaina yli 20 asteen lämpötiloihin, hellettä voidaan hätyytellä paikallisesti lännessä ja etelässä. Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lukemia.

  Perjantaina pohjoiseen ja mahdollisesti maan keskivaiheille on tulossa sateita. Etelään sen sijaan alkaa virrata lämmintä ilmaa. Hellelukemat alkavat yleistyä.

  – Jo perjantaina jopa yli 30 asteen lukemiin on paikallinen mahdollisuus etelässä ja lännessä, todennäköisimmin lounaassa. Viikonloppua kohti lämpenee edelleen. Tämän hetken ennusteen mukaan etenkin sunnuntaina 30 asteen lukemia on odotettavissa laajemminkin etelässä, mahdollisesti maan keskivaiheillakin, Jenna Salminen sanoo.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Tämän vuoden korkein lämpötila tähän mennessä saattaa olla uhattuna loppuviikolla. Toistaiseksi vuoden korkein lukema on 19. toukokuuta Ilomantsissa mitattu 30,8 astetta.

  Myös viime vuoden kesäkuusta muistetaan kovia helteitä ja voimakkaita tuulia. Kesäkuun lämpöennätys oli lähellä 25. kesäkuuta 2020, kun Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä mitattiin 33,5 astetta. Kesäkuun lämpöennätys on 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä mitattu 33,8 astetta.

  Päivö-myräkkä puolestaan aiheutti tuhoa 30. kesäkuuta 2020. Päivö muun muassa kaatoi ja katkoi puita sekä aiheutti sähkökatkoja ja taajamatulvia. Enimmillään sähköttä oli myräkän aikana noin 100 000 kotitaloutta.

  Lue seuraavaksi: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 14.6. klo 17.08

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa