Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kesän sinileväennuste: Näillä merialueilla riski on huomattava –…
Uutiset |

Kesän sinileväennuste: Näillä merialueilla riski on huomattava – katso kartta

Sinileväkukintoja.
Sinileväkukinta alkaa yleensä aikaisintaan juhannuksen jälkeen. Arkistokuva / Riku Lumiaro/SYKE

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväkukintojen riski on Suomen merialueilla viime vuoden tapaan huomattava tai kohtalainen. Lopullisen tilanteen ratkaisee kesän sää.

Suomen ympäristökeskuksen ennusteessa voimakkaiden ja laajojen sinileväkukintojen riski on tänä kesänä huomattava Suomenlahdella lukuun ottamatta sen itäosaa. Riski on kohtalainen Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, pääosassa Saaristomerta ja Selkämeren eteläosassa. Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella riski on vähäinen.

Sinilevien leväkukintariski kesällä 2020.
Sinilevien leväkukintariski kesällä 2020. Lähde ja kuvat: Suomen ympäristökeskus SYKE

Riskin toteutumisen ratkaisee kesän sää, sillä Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ravinnetilanne on samankaltainen kuin vuonna 2018. Lämmin kesä 2018 oli paha sinileväkesä, sillä sääolot olivat silloin erittäin suotuisat sinilevälauttojen synnylle.

Sinilevät vaativat lämmintä vettä ja valoa

Ympäristökeskuksen mukaan talven ravinnetilanne antaa alueellisen yleiskuvan ravinteiden saatavuudesta seuraavana kesänä. Viime talven sateisuus ja leutous aiheuttivat normaalia voimakkaamman ravinnekuormituksen jokivesistä Suomen rannikoille. Ratkaisevaa sinilevien kannalta on kuitenkin kesän sää. Itämeren kukintoja muodostavat sinilevälajit viihtyvät lämpimässä vedessä ja vaativat kasvuunsa runsaasti valoa. Ensimmäiset levälautat voivat näkyä parin kauniin kesäviikon jälkeen, sillä lämmin poutasää edesauttaa kukintojen syntyä. Jatkuva korkeapaine vuoden 2018 tapaan voi johtaa hyvin runsaisiin ja pitkäaikaisiin kukintoihin.

– Toukokuun alun tietoihin perustuvan vuodenaikaisennusteen mukaan kesä-, heinä- ja elokuun jakson keskilämpötila olisi Suomen merialueilla vuodenajan keskiarvon yläpuolella, maa-alueilla lähellä keskiarvoa tai hieman sen yläpuolella. Keskimääräinen ilmanpaine on samalla jaksolla ennusteen mukaan hitusen keskimääräistä vuotta korkeampi. Ennustettu sademäärä on keskimääräisen vuoden tasolla tai hieman sen alapuolella, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Sinilevää rantavedessä.
Eniten sinilevää on merellä yleensä heinäkuussa ja elokuun alussa. Arkistokuva / Pirjo Ferin/SYKE

Vuodenaikaennuste ei ota kantaa siihen, millaisia jaksoja kesän aikana on.

– Ei kuitenkaan ole mahdotonta, että ainakin jokin vuodenaikaan nähden lämmin korkeapainejakso tähän kesään mahtuu. Kesäkuun kuukausiennuste näyttää, että kuukausi on Suomessa tavanomaista lämpimämpi, sanoo Joanna Rinne.

Sinileväkukinta alkaa yleensä aikaisintaan juhannuksen jälkeen. Kukinnan huippu on Suomen merialueella yleensä heinäkuussa ja elokuun alussa. Levälauttoja voi havaita vielä pitkälle syksyyn, mutta laajemmat kukinnat ovat silloin yleensä jo ohi.

Ympäristökeskus muistuttaa, että Itämeren sinilevät voivat muodostaa erilaisia myrkkyjä ja ihoa ärsyttäviä aineita. Runsaaseen sinilevään on aina syytä suhtautua varoen.

Lue seuraavaksi: Meteorologi kesäkuusta: "Lämpimältä näyttää – helteen todennäköisyys vain kasvaa"

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 4.6.2020 klo 16.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat