Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Mikä on, kun kevät ei etene? Tässä kaksi syytä, miksi huhtikuusta…
Blogi |

Mikä on, kun kevät ei etene? Tässä kaksi syytä, miksi huhtikuusta ei kannata odottaa järin lämmintä

Maaliskuu päättyi tänä vuonna hyvin talvisissa merkeissä.
Maaliskuu päättyi tänä vuonna hyvin talvisissa merkeissä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 30.3.2022

Huhtikuun alkaessa kolea säätyyppi näyttäisi jämähtävän Pohjois-Eurooppaan pidemmäksi aikaa. Syypäitä "huhtihytinöihin" voidaan hakea ylempää ilmakehästä.

Maaliskuun alun ja puolivälin lämmin sää sai jo hetkeksi suomalaiset innostumaan kevään saapumisesta, mutta sitten vedettiin matto alta. Maaliskuun loppupuoliskoa vietettiin tuntuvasti ajankohdan keskiarvoja kylmemmässä säässä, eikä ennustemalleissa ole mitään merkkejä tilanteen muuttumisesta huhtikuun ensimmäisellä puoliskolla.

Kylmyyden taustalla piilevät polaaripyörteen keväinen hajoaminen ja poikkeuksellisen heikot länsivirtaukset ylemmässä ilmakehässä. Näiden johdosta huhtikuu alkaa hyisenä eri puolilla Eurooppaa, ja kunnon kevätsäitä saadaan vielä odotella.

Ensi viikolla kannattaa varautua siihen, että eteläistä Suomea myöden lunta pyryttää ajoittain sakeasti ja päivälämpötilatkin ovat ajoittain pakkasen puolella.

Lue myös: Mikä on polaaripyörre ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Lumi- ja räntäsateista tuskin päästään eroon huhtikuussakaan.
Lumi- ja räntäsateista ei päästä eroon huhtikuussakaan, mutta poikkeuksellista huhtikuinen lumentulo ei Suomessa ole. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 30.3.2022

Polaaripyörteen keväinen hajoaminen

Joka kevät se tapahtuu ennemmin tai myöhemmin – nimittäin pohjoista napa-aluetta kiertävän polaaripyörteen hajoaminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pyörteen syntymisen ja hengissä pysymisen edellytys on pohjoisen napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden välinen suuri lämpötilaero. Mutta kun auringonsäteilyä jälleen kevätkuukausina lankeaa pohjoisen napajäätikön ylle ja alue lämpenee, tietää tämä eri leveysasteiden välisten lämpötilaerojen kutistumista. Pyörre ei enää pyöri, kun sen polttoaine loppuu.

Tyypillisesti tämä vaihe koetaan huhtikuussa. Se on se aika vuodesta, kun polaaripyörre tulee luonnollisista syistä päätökseensä. On normaalia, että polaaripyörre jakaantuu useampiin "kylmän ilman pussukoihin", jotka valahtavat napa-alueelta etelämmäs ja jämähtävät pitkiksi ajoiksi paikoilleen jonnekin päin keskileveysasteita.

Auringonpaiste ja sakeat lumikuurot ovat vuorotelleet viime päivinä kylmässä ilmamassassa. Helsingin rannikon edustalla oli kylmien öiden aikana muodostunut uutta jääpeitettä.
Auringonpaiste ja sakeat lumikuurot ovat vuorotelleet viime päivinä kylmässä ilmamassassa. Helsingin rannikon edustalla oli kylmien öiden aikana muodostunut uutta jääpeitettä. Kuva: Markus Mäntykannas, 31.3.2022, Helsinki, Laajasalo

Täysin on sattumasta kiinni, milloin ja mihin nämä pussukat parkkeeravat, mutta nyt yksi niistä näyttäisi viihtyvän pidemmän aikaa Pohjois-Euroopassa. Polaarista ilmamassaa sisältävän polaaripyörrepussin sisäpuolella kevään eteneminen on vaivalloista sään ollessa epävakaista ja koleaa.

Polaaripyörteen muodostama kylmän ilman pussi on ikään kuin kupla, jota lämpimät ilmat eivät pääse läpäisemään. Usein vaaditaan jokin merkittävä sääilmiö, kuten myrskymatalapaine tai voimakas korkeapaineen alue, jotta tilanne jollain tasolla purkautuu. Ja jos tämäkään ei auta, niin viimeistään kevään kuluessa lisääntyvä auringonsäteily purkaa tilanteen pidemmällä aikavälillä.

Mitä pidemmälle kevättä mennään, sitä merkityksettömämpi koko polaaripyörteestä tulee. Tyypillisesti toukokuuhun mennessä auringonsäteily on tasoittanut napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden välisiä lämpötilaeroja niin tehokkaasti, että polaaripyörteen olemassaolo voidaan unohtaa liki puoleksi vuodeksi kokonaan. Kesällä se ei enää vaikuta Suomen säähän.

Polaaripyörteen hajoamisen jälkeen se voi jakaantua useammaksi pienemmäksi kylmän ilman
Polaaripyörteen hajoamisen jälkeen se voi jakaantua useammaksi pienemmäksi kylmän ilman "pussiksi". Yksi näistä näyttää jämähtävän Pohjois-Euroopan ylle pitkälle huhtikuuhun saakka. Talviset olosuhteet jatkuvat, eikä Etelä-Euroopan lämpö yllä Suomeen.

Globaalit länsivirtaukset poikkeuksellisen vaisuja

On myös toinen mahdollinen syy, miksi varsinkaan huhtikuun ensimmäisestä puoliskosta ei kannata odottaa lämmintä. Itse asiassa koko huhtikuu näyttää tuoreimman kuukausiennusteen valossa kolealta, vaikka ennustettavuus heikkeneekin jo kuun puolivälissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Eurooppalaisen keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan länsivirtausten keskimääräinen voimakkuus keskileveysasteilla ylemmässä ilmakehässä on laskemassa huhtikuun ensimmäisellä viikolla poikkeuksellisen alhaiseksi. Tämä on selvä merkki ylemmän ilmakehän polaaripyörteen käytöksen muuttumisessa.

ECMWF:n ennusteen mukaan länsivirtaukset ovat hyytymässä huhtikuun alussa ylemmässä ilmakehässä keskileveysasteilla pohjoisella pallonpuoliskolla. Tämä voi suosia kylmän ilmamassan purkauksia. Sininen paksu viiva edustaa parviennusteiden keskiarvoa, kun taas punainen paksu viiva on länsivirtausten ilmastollinen keskiarvo. Punaiset ohuemmat viivat puolestaan kuvastavat ennusteen vaihteluväliä 90 % todennäköisyydellä.
ECMWF:n ennusteen mukaan länsivirtaukset ovat hyytymässä huhtikuun alussa ylemmässä ilmakehässä 10 hPa:n painepinnalla, mikä kieli siitä, että polaaripyörre menettää nyt nopeasti potkuaan. Polaaripyörre kiertää eri korkeuksissa ilmakehää vajaan 10 kilometrin ja 60 kilometrin välissä. Tuleva asetelma voi suosia kylmän ilmamassan purkauksia pohjoisen pallonpuoliskon keskileveysasteilla. Sininen paksu viiva edustaa parviennusteiden keskiarvoa, kun taas punainen paksu viiva on länsivirtausten ilmastollinen keskiarvo. Punaiset ohuemmat viivat puolestaan kuvastavat ennusteen vaihteluväliä 90 % todennäköisyydellä. Kuva: ECMWF

Tämä on selvä merkki siitä, että matalapainetoiminta ja länsivirtaukset ovat todennäköisesti hiipumassa myös alemmassa ilmakehässä, mikä mahdollistaa kylmän ilmamassan purkaukset lähiviikkoina.

Täytyy kuitenkin muistaa myös asian toinen puoli. Kevään edetessä länsivirtausten heikkeneminen on luonnollinen tapahtuma pohjoisen pallonpuoliskon keskileveysasteilla, sillä länsivirtauksia ruokkiva mekanismi, pohjois-eteläsuuntaiset lämpötilaerot, ovat hiipumassa kesää kohden.

Kesällä tilanne muuttuukin päinvastaiseksi: mitä heikompia länsivirtaukset keskimäärin leveysasteillamme ovat, sitä lämpimämpää sää todennäköisesti on.

Lue seuraavaksi: Suomen sää huhtikuussa tilastojen mukaan

Päivitetty tekstiin 2.4.2022 klo 14.55 polaaripyörteen mahdolliset esiintymiskorkeudet.

Markus Mäntykannas

Päivitetty 3.4.2022 klo 11.27

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat