Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Hurja lämpöputki, trooppisia öitä ja ukkosta ennen juhannusta: Onko tässä kesän kuumin jakso – hätyytelläänkö jopa kesäkuun lämpöennätystä? Katso myös juhannuksen ennuste!
  Uutiset |

  Hurja lämpöputki, trooppisia öitä ja ukkosta ennen juhannusta: Onko tässä kesän kuumin jakso – hätyytelläänkö jopa kesäkuun lämpöennätystä? Katso myös juhannuksen ennuste!

  Auringonlasku kesäillassa.
  Edessä on lämmintä säätä, paikoin voi olla jopa trooppisia öitä. Kuva: Maarit Siitonen, Valkeala, Kouvola, 12.6.2021

  Suomeen on tulossa kova helleaalto, kun lämpötilat kohoavat useana päivänä jossain päin maata 30 asteeseen ja jopa sen ylittäviin lukemiin loppuviikolla ja juhannusviikon alussa. Lämpötilaerot etelän ja pohjoisen välillä ovat kuitenkin alkuun suuria. Viikonloppuna ja ensi viikolla on odotettavissa paikoin sateita ja ukkosia, myös trooppiset yöt ovat mahdollisia. Entä miltä näyttää juhannuksen ennuste tässä vaiheessa?

  Euroopassa on tällä viikolla käynnissä kuuman ilman aalto, joka etenee loppuviikolla myös Suomeen asti.

  – Loppuviikko ja juhannusviikko mennään isossa kuvassa siten, että Länsi-Venäjällä vaikuttaa korkeapaine, Atlantilta puolestaan suuntaa matalapaineita kohti Pohjois-Eurooppaa. Suomi on näiden vaikutusten välimaastossa. Tämä sääasetelma syöttää lämpöä maan eteläosaan, ajoittain pohjoisemmaksikin. Alkuun etenkin pohjoiseen ja maan keskivaiheille on tulossa myös sateita ja ukkosia. Myös juhannusviikolla ukkonen jyrisee, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Tämän vuoden toistaiseksi korkein lämpötila on vaarassa jo loppuviikolla. Tähän mennessä vuoden korkein lukema on 19. toukokuuta Ilomantsissa mitattu 30,8 astetta

  Lue myös: Kuumuus korventaa Eurooppaa, Yhdysvalloissa vaarallista hirmuhellettä – Kuolemanlaaksoon yli +50 astetta

  Helle leviää – loppuviikolla liikkeellä myös sateita ja ukkosia

  Lämpötilat ovat alkaneet nousta jo tänään torstaina. Maan etelä- ja keskiosassa on mitattu 20–25 asteen lukemia. Lapissa lämpötilat ovat olleet torstaina enimmäkseen 10–18 asteessa.

  Lue myös: Mitä on helle ja missä on eniten hellepäiviä?

  Sää lämpenee viikon edetessä. Maan pohjois- ja keskiosan yli on liikkumassa sateita, paikoin myös ukkostaa. Etelässä sää on poutaisempaa.

  – Perjantaina lämpimän ilman syöttö ja lämpimän ilman virtaus voimistuvat. Nämä kuljettavat lämpöä pohjoisemmaksikin päin. Pohjoisen sateiden eteläpuolella Kajaanin korkeudelta etelään ollaan reippaasti 20 asteen yläpuolella, lännessä ja etelässä on hellettä. Lännessä aletaan jo perjantaina hätyytellä 30 asteen lukemia, Jenna Salminen ennustaa.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lukemia.

  Katso videolta loppuviikon ennuste!

  Pohjoiseen leviää perjantaina sateita ja runsasta pilvisyyttä, etenkin Lappiin. Lämpötilat ovat Lapissa 10–15 astetta. Lauantain vastaisena yönä sateiden rintama voimistuu lännestä Kainuuseen ulottuvalla alueella, sateita tulee mahdollisesti myös lounaassa.

  Lauantaina etelässä on ennusteen mukaan 25–30 astetta, maan keskiosassa 20–25 astetta, paikoin hellettäkin. Pohjoisessakin sää vähän lämpenee. Lämpötilat ovat siellä laajalti 15–20 astetta.

  Lauantaipäiväksi sadekuurojen rintama keskittyy maan keskivaiheille, paikallisesti voimakkaat ukkoskuurotkin ovat mahdollisia. Etelässä on laajalti poutaa ja selkeää, pohjoisessa pilvisyys vaihtelee.

  Sunnuntain vastaisena yönä sadekuurojen alue siirtyy pohjoisemmaksi ja voimistuu, kun matalapaine saapuu Suomeen lännestä.

  Paahtavaa hellettä – onko jopa kesäkuun lämpöennätys 33,8 astetta lähellä?

  Sunnuntaiksi sää kuumenee etelässä edelleen.

  – Sunnuntaina etelässä ollaan jo 30 asteen vaiheilla ja päivän korkeimmat lukemat voivat olla 32 asteessa, paikoin ylikin. Etelässä pilvisyys vaihtelee. Sateita tulee maan keskivaiheilta Lappiin ja mukana on myös reippaampaakin ukkosta. Maan keskivaiheilta Lapin eteläpuoliskolle sade laskee lämpötilaa. Maan keskivaiheilla vähemmän sateita saavilla alueilla on 25–30 astetta. Suunnilleen Oulun korkeudella ollaan 20 asteen molemmin puolin, kun taas Lapissa lämpötilat ovat sunnuntaina 15 asteen ympäristössä.

  "Ehtivätkö sateet sitten vähentyä juhannukseksi – tällä hetkellä on viitteitä sitä kohti. Nyt näyttää, että kaikkein kuumin ilma olisi väistymässä juuri juhannuksen alla, mutta lämmintä säätä olisi silti odotettavissa juhannuksenakin. Vähintäänkin paikallisen helteen mahdollisuus jää edelleen kytemään myös juhannukseksi."

  Ensi viikon alussa etelänpuoleinen virtaus kuljettaa lämmintä ilmaa myös pohjoisemmas.

  – Etelässä lämpötilat ovat maanantaina edelleen 30 asteen vaiheilla, maan keskiosassa hellelukemat ovat mahdollisia. Lapissa voidaan olla maanantaina 20 asteen vaiheilla. Tiistaina jopa 32 asteen tai paikallisesti 33 asteen lukemat voivat olla mahdollisia etelässä ja lännessä, toteaa Jenna Salminen.

  Lue myös: Miten ukkonen syntyy?

  Laulujoutsenet vesillä poikasineen.
  Tämän vuoden korkein lämpötila tähän mennessä on 19. toukokuuta Ilomantsissa mitattu 30,8 astetta. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 14.6.2021

  Viime vuoden kesäkuussa hätyyteltiin Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätystä, kun 25. kesäkuuta 2020 Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä mitattiin 33,5 astetta. Kesäkuun lämpöennätys on 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä mitattu 33,8 astetta. 

  – Näyttää siltä, että Suomessa voitaisiin lähiaikoina mennä paikoin 30 ja 33 asteen välille nouseviin lämpötiloihin. Eli ennätyksellistä lämpöä lähestytään, mutta toistaiseksi ei ole selviä säveliä sille, että ennätys menisi uusiksi, Jenna Salminen sanoo.

  Juhannusviikon alun mittaan lämpöä on leviämässä myös pohjoiseen. Tämän hetken ennusteen mukaan myös Lapissa asti voitaisiin yltää hellelukemille.

  Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kuumuudesta?

  Juhannusviikolla ukkosia – tältä näyttää juhannuksen ennuste nyt

  Juhannusviikon edetessä Venäjän puolella on yhä korkeapainetta, sateita puolestaan puskee Suomea kohti lännestä.

  – Juhannusviikon keskivaiheilla on mahdollista, että sää epävakaistuu laajemminkin eli sateilta ei vältyttäisi ainakaan juhannuksen alla. On odotettavissa, että juhannusviikolla taivas rytisee sade- ja ukkoskuuroista. Ehtivätkö sateet sitten vähentyä juhannukseksi – tällä hetkellä on viitteitä sitä kohti.

  Lue myös: Juhannuksen sää Suomessa tilastojen mukaan

  – Nyt näyttää, että kaikkein kuumin ilma olisi väistymässä juuri juhannuksen alla, mutta lämmintä säätä olisi silti odotettavissa juhannuksenakin. Vähintäänkin paikallisen helteen mahdollisuus jää edelleen kytemään myös juhannukseksi. Näin pitkälle menevä ennuste on kuitenkin edelleen epävarma, Jenna Salminen muistuttaa.

  Juhannusruusut puhkesivat kukkaan lämpimässä alkukesän säässä.
  Juhannusruusut puhkesivat kukkaan lämpimässä alkukesän säässä. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 15.6.2021

  Trooppiset yöt mahdollisia – Lapissa ollut vielä yöpakkasta

  Viime öinä Lapissa on ollut vielä paikoin pakkasta ja hallaa, mutta maan etelä- ja keskiosassa niin sanotut trooppiset yöt ovat pian mahdollisia. Se tarkoittaa, että lämpötila ei laske yölläkään alle 20 asteeseen.

  – Loppuviikon mittaan vesistötkin ovat sään mukana lämpenemässä ja lämpenevät yli 20 asteen etelässä ja jo maan keskivaiheillakin, joten trooppisia öitä on todennäköisesti tulossa ainakin ensi alkuun suurempien vesistöjen lähellä jo tämän viikon lopussa. Juhannusviikon alussa trooppiset yöt ovat laajemminkin mahdollisia etenkin maan eteläisellä puoliskolla, Jenna Salminen kertoo.

  Lue myös: Mikä on trooppinen yö?

  Aurinkoista säätä myrskypäivän jälkeen.
  Juhannusviikon keskilämpötila on kuukausiennusteen mukaan Suomessa 4–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 15.6.2021

  Miltä näyttää kesän jatko?

  Entä mitä meteorologi sanoo, onko ennen juhannusta edessä oleva hellejakso jo kesän kuumin jakso?

  – Kesä on vasta alkutekijöissään. Lähiviikot ovat kuukausiennusteen mukaan yhä keskimääräistä lämpimämpiä, mutta pitkän ajan säätilastojen mukainen lämpimin aika on vielä edessä. Toistaiseksi kuukausiennuste jatkaa melko lämpimällä linjalla aina heinäkuun puolellekin asti. Tällä ja ensi viikolla suursäätila syöttää meille sysäykset kuumuutta. Heinäkuun suursäätilasta ei ole vielä varmuutta, mutta jos Suomeen pääsee korkeapainetta ja sen alla ilma kuumenemaan, myös korkeapaineinen kuuma ja kuiva kausi voi vielä olla odottamassa, Jenna Salminen sanoo.

  Lue myös koko kesän ennuste: Yllättävä kesän pitkä ennuste – tältä näyttää heinä–syyskuun tilanne!

  – Tällä hetkellä näyttää, että juhannuksen jälkeisellä viikolla Euroopan länsiosassa on laajalti taas lämmintä ja sieltä voisi kiskoutua lämpöä jälleen myös kohti Suomea. Uudet kuumuudet eivät ole siis pois suljettuja, toteaa Jenna Salminen.

  Lue seuraavaksi: Kuukausiennuste hehkuu lämpöä: Edessä paahtava helleaalto

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 17.6. klo 20.00

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa