Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Ennen joulua isohko käänne, ainakin hetkeksi –…
Kuukausiennuste |

Tuore kuukausiennuste: Ennen joulua isohko käänne, ainakin hetkeksi – tältä näyttää loppuvuoden tilanne

Suojasää sulatti lumet lintujen ruokailupaikan päältä joulupäivänä.
Nollassa ja hieman plussan puolella olevat lämpötilat ovat mahdollisia osassa maata ennen joulua. Arkistokuva: Foreca, Sauvo, 25.12.2018

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa 4–8 astetta keskimääräistä kylmempi, jouluviikolla olisi puolestaan 0–3 astetta keskimääräistä kylmempää. Ennen joulua edessä voi kuitenkin olla isompi käänne, kun tämän viikon lopussa ja jouluviikolla osassa maata voi vähintään käväistä lauhempaa ilmaa. Sateet saattavat tulla paikoin ja ajoittain myös vetenä. Meteorologi pitää kuitenkin valkeata joulua todennäköisenä suuressa osassa maata.

Lumimyräkkä on tuonut Suomeen reippaasti lisää lunta 12. joulukuuta alkaneen viikon aluksi, Lapissa on mitattu talven tähän asti kylmimpiä pakkaslukemia.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 12. joulukuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan alkaneen viikon keskilämpötila on Suomessa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi.

– Suomessa vaikuttaa matalapainesää, vaikka sateet jäävätkin kuluvalla viikolla maan pohjoisosassa paikoin ajankohtaan nähden vähiin. Sekä tällä että ensi viikolla useimpina päivinä sateet tulevat lumena, mutta jouluviikolla Suomessa voi käväistä lauhempaa ilmaa ja samalla on myös mahdollisuus vesisateisiin. Joulun jälkeen kuukausiennusteen epävarmuus kasvaa selvästi, mutta ennusteessa on viitteitä korkeapaineen suuntaan, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 12.12.2022)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
12.–18.12.Viikko on Suomessa 4–8 astetta keskimääräistä kylmempi. Pohjoisessa sademäärä on vähän tavanomaista pienempi, etelässä puolestaan paikoin hieman tavanomaista suurempi.Hyvä
19.–25.12.Jouluviikon keskilämpötila on 0–3 astetta keskiarvoa kylmempi, suurin poikkeama on aivan pohjoisessa. Sademäärä on laajalti tavanomaista suurempi.Kohtalainen
26.12.–1.1.Viikon keskilämpötila on lähellä ajankohdan tavanomaisia lukemia tai mahdollisesti vähän kylmän puolella. Sademäärä on tavanomainen tai vähän sitä pienempi.Heikko
2.–8.1.Viikon keskilämpötilassa tai sademäärässä ei ole selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Joulukuun 12. päivä alkanut viikko: Myräkän jälkeen paikoin lisää lumisateita – viikko on keskimääräistä kylmempi

Joulukuun 12. päivä alkanut viikko on kuukausiennusteen mukaan Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja kylmempi, samoin kuin muuallakin Pohjois-Euroopassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Suomessa viikon keskilämpötila on 4–8 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi. Sademäärän poikkeama ajankohdan tavallisesta ei ole Suomessa suuri, mutta etelässä on hieman tavanomaista sateisempaa, pohjoisessa sateita tulee hieman tavanomaista vähemmän. Tähän vaikuttaa paljon maanantain myrskymatalapaine, joka toi eteläiseen Suomeen paikoin jopa noin 20 senttimetriä uutta lunta, Anna Latvala sanoo.

Lumipyry huononsi ajokeliä Helsingissä 13. joulukuuta 2022.
Lumisateet ovat huonontaneet laajalti ajokeliä alkuviikolla. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 13.12.2022

Lumisateita on tulossa edelleen, mutta ne jäävät viikon puolivaiheilla melko paikallisiksi.

– Viikonloppuna seuraava matalapaine saattaa jo tuoda taas laaja-alaisia lumisateita ja samalla lauhempaa ilmaa Suomeen. Suurin osa viikosta pysytellään kuitenkin pakkasen puolella. Etelässäkin lämpötila voi käväistä varsinkin öisin ajoittain −15 asteen kylmemmällä puolella, Lapissa taas yli 20 pakkasasteessa. Yleisemmin on kuitenkin 5–15 pakkasastetta. Lapissa Utsjoella mitattiin tiistaina talven toistaiseksi kylmin lämpötila, −34,2 astetta, mutta näillä näkymin yhtä kylmää ei ole heti tulossa, Anna Latvala toteaa.

Tämän hetken ennusteen mukaan viikonloppuna lämpötila voi jo käväistä osassa maata nollan tienoilla ja plusasteilla, varsinkin lounaassa.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Tilastollisesti vuorokauden ylin lämpötila on joulukuun puolivälissä keskimäärin maan etelä- ja länsiosassa laajalti −2 ja 2 asteen välillä, rannikoilla paikoin hieman lauhempi. Idässä vuorokauden ylin lämpötila on keskimäärin 0–4 pakkasastetta ja pohjoisessa enimmäkseen 0–6 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumisade oli ajoittain sakeaa Helsingissä 13. joulukuuta 2022.
Lumisade on ollut ajoittain sakeaa maanantaina ja tiistaina. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 13.12.2022

Pohjoisen Euroopan lisäksi myös osassa läntistä ja keskistä Eurooppaa on viime aikoina koettu lumisateita, esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Puolassa.

Kuukausiennusteen mukaan 12. joulukuuta alkanut viikko on Euroopan pohjoisosassa ja keskisessä Euroopassa laajalti 1–10 astetta keskimääräistä kylmempi. Eteläisessä Euroopassa viikko on ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi, esimerkiksi Espanjassa, Portugalissa, Kreikassa ja eteläisessä Italiassa.

– Pienin poikkeama kylmempään on paikoin Keski-Euroopassa ja suurin Etelä-Norjan vuoristossa. Etelä-Euroopassa on siis puolestaan ajankohtaan nähden lämmintä, paikoin Välimeren rannikolla lämpötila on reilut 20 plusastetta, Anna Latvala sanoo.

– Pohjanmerta ympäröivissä maissa viikko on vähäsateinen, Euroopan itä- ja eteläosassa viikon sademäärä on puolestaan melko suuri. Keski-Euroopassa osa sateesta tulee lumena, etelämpänä lumet jäävät vuoristoalueille.

Joulukuun 19. päivä alkava viikko: Jouluviikolla voidaan kokea ainakin hetki lauhaa säätä

Näyttää siltä, että matalapainesää jatkuu jouluviikolla varsinkin Länsi- ja Pohjois-Euroopassa.

Kuukausiennusteen mukaan jouluviikon keskilämpötila on Suomessa 0–3 astetta keskiarvoa kylmempi, suurin poikkeama on aivan pohjoisessa.

– Suomeen pääsee tuoreiden ennusteiden mukaan matalapaineen yhteydessä virtaamaan hetkeksi lauhaa ilmaa, jolloin lämpötila voi kohota paikoin nollan yläpuolelle. Vielä on kuitenkin epävarmaa, miten laajalla alueella suojasää käväisee ja kuinka suuri osa sateesta tulee vetenä, Anna Latvala sanoo.

Espoossa oli runsaasti lunta 13. joulukuuta 2022.
Lunta on satanut joulukuun aikana runsaasti etenkin etelässä. Kuva: Pekka Aleksanteri Jussila, Espoo, 13.12.2022

Viikon sademäärä on ennusteen perusteella laajalti tavanomaista suurempi.

– Joulun tienoon säätilannetta ei kuitenkaan pysty vielä sanomaan. Lunta on tällä hetkellä niin paljon, paikoin Länsi-Suomea lukuun ottamatta, että sen sulamiseen vaadittaisiin hyvin lauha jakso ja reippaasti vesisadetta, joten todennäköisemmin suuressa osassa Suomea on jouluna lunta, Anna Latvala toteaa.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Etelä- ja Länsi-Euroopassa on jouluviikolla monin paikoin tavanomaista lämpimämpää, pohjoisessa Euroopassa tavanomaista kylmempää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sää hyppää Etelä-Euroopassa laajalti kuivan puolelle, mutta Atlantin rannikolta Itämeren ympäristöön on tavallista sateisempaa.

Joulukuun 26. päivä ja tammikuun 2. päivä alkavat viikot: Ennusteen signaalit hiipuvat

Joulukuun 26. päivä alkavalla viikolla kuukausiennusteessa ei enää näy juurikaan signaaleja poikkeamista Suomeen. Viikko voi kuitenkin kallistua hieman keskimääräistä kylmempään ja kuivempaan suuntaan.

– Ennusteen epävarmuus kasvaa tässä vaiheessa selvästi, mutta on viitteitä matalapainesään väistymisestä. Jos Suomeen ja Suomen itäpuolelle pääsee taas muodostumaan korkeapaine, voi sää olla kylmempi kuin nyt tässä kuukausiennusteessa, Anna Latvala pohtii.

Pohjois-Euroopassa viikon keskilämpötila on mahdollisesti keskimääräistä kylmempi, eteläisessä Euroopassa taas keskimääräistä lämpimämpi.

– Sademäärä on Euroopassa laajalti lähellä tavanomaista tai tavanomaista pienempi, lähinnä Välimeren länsiosan ympäristössä on sateisempaa.

Tammikuun 2. päivä alkavalla viikolla Suomessa ei näy juurikaan merkkejä keskimääräisestä poikkeavasta tilanteesta, mutta ennusteen epävarmuus on jo kasvanut entisestään.

– Euroopan eteläosassa keskimääräistä lämpimämpi sää voi paikoin jatkua, pohjoisessa Euroopassa tilanne on hyvin epävarma. Sademäärien poikkeamat keskiarvosta jäävät koko Euroopan alueella pieniksi, Anna Latvala sanoo.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Katso tammi–maaliskuun pitkä ennuste: ”Talven ennusteessa on ristiriitaisia signaaleja”

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 13.12.2022 klo 18.47

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat