Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Torstaina osittainen auringonpimennys: Näillä alueilla pimennys näkyy…
Uutiset |

Torstaina osittainen auringonpimennys: Näillä alueilla pimennys näkyy parhaiten – infrapunasäteily voi vaurioittaa silmän verkkokalvoa jo muutamassa sekunnissa

Osittainen auringonpimennys näyttää siltä, että Auringosta puuttuisi palanen.
Osittainen auringonpimennys näyttää siltä, että Auringosta puuttuisi palanen. Kuva: Jari Piikki

Koko Suomessa koetaan osittainen auringonpimennys torstaina 10. kesäkuuta iltapäivällä. Pilvisyys haittaa pimennyksen näkymistä osassa maata. Pimennystä ei tule katsoa paljain silmin tai esimerkiksi tavallisilla aurinkolaseilla, sillä infrapunasäteily aiheuttaa silmän verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa.

Torstain osittainen auringonpimennys näkyy syvimpänä pohjoisessa Suomessa, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Vähiten auringosta peittyy etelässä.

Esimerkiksi Utsjoella Auringon halkaisijasta peittyy parhaimmillaan 61 % ja Helsingissä 39 %.

Pimennys alkaa ennen kello 13, on syvimmillään kello 14 ympäristössä ja päättyy kello 15 jälkeen. Esimerkiksi Utsjoella pimennys alkaa kello 12.51, on maksimissaan kello 14.06 ja päättyy kello 15.19. Helsingissä pimennys alkaa kello 12.52, on maksimissaan kello 14.04 ja päättyy kello 15.15.

Osittaisen auringonpimennyksen vaiheet Helsingissä 10.6.2021.
Osittaisen auringonpimennyksen vaiheet Helsingissä 10.6.2021. Kuva: Veikko Mäkelä/Ursa

Pimennyksen aikaan selkeintä säätä idässä

Forecan meteorologi Jenna Salminen ennustaa torstai-iltapäivälle pimennyksen ajankohtaan selkeintä säätä maan itäosaan, paikoin rannikoille sekä osaan Meri-Lappia. Pilvisintä on ennusteen mukaan lännen sisämaassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ennuste torstaille 10. kesäkuuta 2021.
Ennuste torstaille 10. kesäkuuta 2021.

Alueellinen pilvisyysennuste torstaille:

Etelä

  • Maan eteläosa jakautuu torstai-iltapäivänä pimennyksen aikaan sään puolesta kahtia alueen läntisen ja itäisen osan välillä. Etenkin sisämaassa lännen puolella pilvisyyttä on liikkeellä enemmän. Idempänä odotettavissa on selkeämpää säätä, vaikka sisämaahan voi mahdollisesti kehittyä jokunen pilvi. Rannikolla sää on pitkälti aurinkoista, lännempää ylle voi yltää himmentävää yläpilveä.

Länsi ja Pohjois-Pohjanmaa

  • Lännen sisämaasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella kehittyy päivällä kumpupilvisyyttä, joka haittaa pimennyksen näkymistä. Osa pilvistä kasvaa kuuropilviksi asti ja ukkostakin esiintyy.
  • Kuitenkin länsirannikolla on odotettavissa yleisesti aurinkoisempaa säätä pimennyksen aikana. Paikallisesti sisämaasta kulkeutuu sadekuuroja pilvineen todennäköisesti Pohjanmaan maakuntien rannikolle. 
  • Torstain vastaisena yönä Selkämerelle voi kehittyä sumua, joka saattaa päästä levittäytymään rannikkoa kohti torstaiaamuksi. Jos Merenkurkkua kohti siirtyvä sumu yltää kiinni rannikkoon, paikoin rannikon tuntumassa on vielä päivällä hetken sumuista.

Lounas

  • Lounaan yllä on mahdollisesti runsaammin yläpilveä pimennyksen alkuaikoihin, mutta aurinko voi päästä paistamaan yläpilven läpi.

Itä

  • Pimennyksen ajan sää on selkeintä idässä, missä ovat siis tällä kertaa parhaat olot pimennyksen seuraamiseen.

Lappi

  • Lapissa pilvisyydessä on vaihtelua ja joitakin sadekuuroja syntyy myös Lapin keskivaiheille. Torstaiaamulla Lapissa on laajalti selkeää tai puolipilvistä, mutta iltapäiväksi pilvisyys lisääntyy jonkin verran, joten parhaimmat mahdollisuudet pimennyksen seurantaan painottuvat pimennyksen alkuun. 
  • Pohjoisimpaan osaan Lappia saattaa ulottua runsaampaa pilvisyyttä pohjoisesta. Meri-Lapissa on odotettavissa aurinkoisempaa, jopa selkeää säätä pimennyksen keston ajaksi.

Katso Forecan pilvisyysennuste!

Osittaisen auringonpimennyksen näkyminen Suomessa 10.6.2021.
Osittaisen auringonpimennyksen näkyminen Suomessa 10.6.2021. Kuva: Veikko Mäkelä/Ursa

Miltä näyttää osittaisessa auringonpimennyksessä?

Osittaisessa auringonpimennyksessä näyttää siltä, että Auringosta puuttuu pala. Täydellisessä auringonpimennyksessä maisema hämärtyy, mutta miltä tuntuu osittainen auringonpimennys?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kyllä osittainen auringonpimennyskin vähän hämärtää maisemaa, mutta ei lainkaan niin paljoa tai dramaattisesti, kuin täydellisen auringonpimennyksen hetkellä, jolloin taivaalla voi nähdä hetken aikaa tähtiäkin. Silmä tottuu nopeasti hitaasti voimistuvaan hämärtymiseen osittaisen pimennyksen aikana. Osittaista pimennystä ei käytännössä huomaa, ellei satu havaitsemaan, että Auringosta näyttää puuttuvan pala. Aurinko on hyvin kirkas, ja valoa piisaa, vaikka osa Auringon kiekosta onkin piilossa, toteaa toiminta- ja tiedotussuunnittelija Anne Liljeström Ursasta.

Pimennyksen alun, syvimmän vaiheen eli maksimin ja lopun ajanhetket sekä pimennyksen suuruus (%) halkaisijasta syvimmän pimennyksen hetkellä / Lähde: Ursa
PaikkaAlkuMaksimiPimennysprosenttiLoppu
Kilpisjärvi12.45.2814.00.176015.15.00
Utsjoki12.51.2314.06.036115.19.55
Sodankylä12.51.2114.06.025615.19.51
Oulu12.50.4514.05.025015.18.31
Vaasa12.46.1413.59.564615.13.28
Jyväskylä12.52.2114.05.244415.17.34
Joensuu12.58.0314.11.044415.22.31
Maarianhamina12.44.4013.56.364015.08.45
Helsinki12.52.4114.04.163915.15.05

Lue myös: Auringonpimennyksen kolme lajia – täydellinen auringonpimennys, rengasmainen auringonpimennys ja osittainen auringonpimennys

Auringonpimennystä katsoessa silmät tulee suojata erityisvarustein – tavalliset aurinkolasit eivät riitä

Ursa varoittaa, että kun Aurinkoa tarkkailee pimennyksen aikana, on syytä muistaa, että Auringon säteily on haitaksi suojaamattomalle silmälle.

Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti. Näön heikkenemisen huomaa vasta muutaman tunnin kuluttua Auringon tarkkailusta. Mikäli Aurinkoa on tarkkailtu suojatta pitempään kuin joitakin sekunteja, syntyy pysyviä vaurioita.

Esimerkiksi Ursa on välittänyt tarkkailua varten vaatimukset täyttäviä auringonpimennyslaseja, joiden pisin sallittu yhtäjaksoinen katseluaika on kolme minuuttia kerrallaan. Ursan mukaan myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa infrapunasäteilyä riittävän hyvin. Myöskään tällä lasilla Aurinkoa ei tule tarkkailla pidempään kuin muutaman minuutin kerrallaan.

Valotettuja filmejä, noettuja laseja tai tavallisia aurinkolaseja ei missään nimessä tule käyttää pimennyksen tarkkailuun. Myös kamerat, kiikarit ja kaukoputket on suojattava asianmukaisella suodatinkalvolla.

Suomessa nähtiin edellisen kerran osittainen auringonpimennys 11.8.2018 ja seuraava osittainen auringonpimennys nähdään koko maassa lokakuussa 2022.

Pimennyksen aikana on kuitenkin täysin turvallista mennä normaalisti ulos. Oleellista on, ettei Aurinkoon katso suoraan.

– Auringonpimennyksen tarkkailemisen vaara piilee siinä, että Aurinkoa ei ole tosiaan tapana normaalisti katsella, koska se häikäisee silmiä ja tuntuu ikävältä. Mutta kun pimennys on käynnissä, ihmisillä onkin äkkiä syy katsella Aurinkoa. Jos tällöin käytetään välineitä, jotka himmentävät Auringon näkyvää valoa, mutta eivät sieltä tulevaa ultravioletti- sekä infrapuna- eli lämpösäteilyä, näkö voi vaurioitua nopeastikin, ja vaurio voi olla pysyvää, Anne Liljeström sanoo.

Ursa: Auringon tarkkaileminen turvallisesti

– Silmän verkkokalvo ei tunne vaurioituvansa, joten varoittavaa kipua ei koeta, ja silmänsä voi altistaa vaarallisille määrille lämpösäteilyä. Vauriot eivät myöskään ilmene heti, vaan vasta joidenkin tuntien kuluttua altistumisesta. Mitään tavallista vaarallisempaa säteilyä Auringosta ei siis tule pimennysten aikana, pikemminkin tavallista vähemmän, koska Kuu on siinä edessä. Ongelma tulee siitä, jos Aurinkoa katsellaan väärin ja liian pitkään.

Miten auringonpimennys syntyy?

Auringonpimennys nähdään silloin, kun Kuu menee radallaan Maasta katsottuna Auringon eteen. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu kulkee taivaalla yleensä joko Auringon kiekon yli tai ali.

Täydellinen pimennys havaitaan samalla paikkakunnalla keskimäärin kerran 400 vuodessa. Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran tämä tapahtuu vasta lokakuussa 2126.

Nyt nähtävä osittainen auringonpimennys on yhteydessä 26. toukokuuta tapahtuneeseen täydelliseen kuunpimennykseen, joka ei näkynyt Suomessa. Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat nimittäin kahden viikon välein 1–3 pimennyksen sarjoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Jaksottaisuus johtuu siitä, että auringon- ja kuunpimennyksiä voi tapahtua vain, kun Kuun kallistunut rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen. Radan asento kääntyy verkkaisesti, mutta Kuu saattaa ennättää sujahtaa kolmekin kertaa Auringon editse ja/tai Maan varjoon. Sitten Kuun rata on kääntynyt jo liikaa pimennysten kannalta, ja seuraavan kerran pimennysten rypäs voi tapahtua vasta, kun rata on kääntynyt taas sopivaan asentoon. Tähän menee 173 vuorokautta.

Osittaisen auringonpimennyksen vaiheet Utsjoella 10.6.2021.
Osittaisen auringonpimennyksen vaiheet Utsjoella 10.6.2021. Kuva: Veikko Mäkelä/Ursa

Tämänkertainen auringonpimennys ei näy missään päin maailmaa täydellisenä, vaan kyseessä on parhaimmillaankin niin sanottu rengasmainen auringonpimennys. Rengasmaista pimennystä ei voi nähdä Suomessa, vaan täällä pimennys näyttää hieman siltä, kuin joku olisi haukannut Auringosta palan pois.

Saitko kuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Suomessa nähtiin edellisen kerran osittainen auringonpimennys 11.8.2018 ja seuraava osittainen auringonpimennys nähdään koko maassa lokakuussa 2022. 

Täydellinen pimennys havaitaan samalla paikkakunnalla keskimäärin kerran 400 vuodessa. Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran tämä tapahtuu vasta lokakuussa 2126.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa sekä useat muut tahot seuraavat pimennystä suorassa verkkolähetyksessä torstaina iltapäivällä. Lisäksi tähtiharrastusyhdistykset ympäri Suomea järjestävät pimennyksen seurantatapahtumia.

Lähteet:

Ursa: Aurinko pimenee osittain koko maassa 10.6.

Ursa: Auringon tarkkaileminen turvallisesti

Lue seuraavaksi: Kesäkuun kuukausiennuste: Nauti lämmöstä nyt – näin meteorologi kommentoi juhannusviikkoa

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 9.6.2021 klo 20.26

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat