Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Huippupakkaset väistyvät lopullisesti – katso,…
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Huippupakkaset väistyvät lopullisesti – katso, milloin kevät pääsee alkamaan

Aurinkoinen maaliskuun päivä Jyväskylässä.
Sää on vähitellen lämpenemässä. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä 21.3.2020

Tuore kuukausiennuste antaa toivoa keväisemmästä säästä. Ennusteissa alkaa jo näkyä plusasteita osaan maata.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on kuitenkin Suomessa vielä laajalti 1–3 astetta tavanomaista kylmempi, idässä ja itärajalla paikoin jopa 3–6 astetta tavanomaista kylmempi. Viikko on kaksijakoinen. Viikon alkupuolisko on ollut hyvin kylmä, pakkanen on paukkunut jopa 20–35 asteen lukemissa, paikoin on ollut kylmempääkin. Viikon lopussa edessä on säätyypin muutos – sää on näillä näkymin lauhtumassa selvästi. Atlantilta alkaa tulla Suomeen matalapaineita ja sadealueita.

– Tällä viikolla näkyy, että mitä idempänä Suomessa ollaan, sitä kylmempää on. Alkuviikon huippupakkaset hilaavat viikon keskilämpötilaa alaspäin. Loppuviikolla ollaan jo aikalailla maaliskuun keskimääräisissä lämpötiloissa. Maan etelä- ja keskiosassa päivän ylin lämpötila kohoaa plussalle, pohjoisessakin pakkanen heikkenee selvästi, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Lue myös: Suomessa majailee nyt yhtä hyytävä ilmamassa kuin vuoden 1999 kylmyysennätyksen, –51,5, aikana: "Ei paljoa kylmempää voisi olla"

Tämä viikko on osassa läntistä ja eteläistä Suomea tavanomaista sateisempi. Tiistain pyryn lisäksi sateita on tulossa myös loppuviikolla. Itä- ja Pohjois-Suomessa viikko on puolestaan tavanomaista kuivempi.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

 

Paukkupakkaset pian ohi tältä talvikaudelta?

Ensi viikolla viikon keskilämpötila on suuressa osassa maata kuukausiennusteen perusteella lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia, idässä viikko näyttää hieman tavanomaista lämpimämmältä. Kuukausiennusteen mukaan sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä, etelässä on aavistus tavanomaista sateisempaan suuntaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tämän ennusteen perusteella näyttää, että ensi viikolla on tyypillistä maaliskuun puolivälin säätä. Se tarkoittaa plusasteita maan etelä- ja keskiosassa päivisin, pakkasta öisin. Saattaa olla niin, että enää ei palata näin kylmään säähän kuin tällä viikolla, tuskinpa enää ennen ensi talvea. Sää on ensi viikolla Suomessa matalapainevoittoista ja epävakaista, sadealueita on liikkeellä ajoittain, sanoo Markus Mäntykannas.

Pitkän ajan säätilastojen perusteella keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa 0…+2 astetta, maan keskiosassa −2…+2 astetta ja pohjoisessa −6...0 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

 

Miltä näyttää loppukuu?

Maaliskuun 22. ja 29. päivä alkavilla viikoilla kuukausiennusteen lämpötiloissa tai sademäärissä ei näy juurikaan poikkeamaa suuntaan eikä toiseen Suomen osalta. Maaliskuun 29. päivä alkavalla viikolla ennusteessa on Venäjälle muotoutuva korkeapaineen alue.

– Tämä saattaa viitata siihen, että meillä voisi olla etelänpuoleisia tuulia ja selvästi keväisempää. Jos ennuste toteutuu, lämpötila saattaisi kohota jo yli kymmeneen asteeseen. Tämän ennusteen perusteella voisi varovasti ennakoida, että terminen kevät pääsisi alkamaan tavanomaisessa aikataulussa etelässä, Markus Mäntykannas toteaa.

Terminen kevät alkaa etelässä tilastojen mukaan keskimäärin maaliskuun lopussa, maan keskiosassa huhtikuun alkupuoliskolla ja Lapissa laajalti huhtikuun loppupuoliskolla. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen yläpuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

 

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tutkimus: Ilman siitepölypitoisuudella on yhteys koronan tartuntatiheyteen – koivun kukinta tänä vuonna mahdollisesti viime vuotta runsaampaa

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 10.3.2021 klo 11.36

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat