Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Planeettaamme kylmentävä sääilmiö ei osoita heikkenemisen merkkejä…
Blogi |

Planeettaamme kylmentävä sääilmiö ei osoita heikkenemisen merkkejä – näin se vaikuttaa tulevan kesän säähän eri puolilla maapalloa

La Niña -ilmiö vähentää sadantaa Perun edustalla ja laskee lämpötiloja. La Niña -ilmiön aikana maapallon keskilämpötilan on havaittu laskevan.
Käynnissä oleva La Niña -ilmiö vähentää sadantaa ja laskee lämpötiloja Tyynen valtameren itäosassa. La Niña -ilmiön aikana maapallon keskilämpötilan on havaittu laskevan. Kuva: Pixabay

Tyynellä valtamerellä jo vuodesta 2020 saakka jyllännyt sääilmiö, La Niña, ei osoita heikkenemisen merkkejä. Ilmiö laskee meriveden lämpötilaa Tyynellä valtamerellä ja aiheuttaa muutoksia sääkuvioihin eri puolilla maapalloa. Toisaalla kuivuus lisääntyy, toisaalla rankkasateiden ja tulvien riski kasvaa.

La Niña -ilmiön aikana pasaatituulet Tyynellä valtamerellä voimistuvat kuljettaen lämmintä pintavettä idästä kohti länttä. Ilmiö aiheuttaa voimakasta meriveden kumpuamista Tyynen valtameren itäosissa, jolloin syvemmistä kerroksista nousee pintaan kylmempää vettä. Pintaveden lämpötilan lasku johtaa ilmakehän nousuliikkeiden vähenemiseen, jolloin alueelle pääsee syntymään korkeapaine ja sadanta vähenee.

El Niño puolestaan on La Niñan vastakkaisilmiö. La Niñan aikana maapallon keskilämpötila tyypillisesti laskee, kun taas El Niñolla on päinvastainen vaikutus. Globaalit keskilämpötilaennätykset ovat todennäköisiä juurikin El Niñon vallitessa, mutta viime vuodet ovat olleet tavanomaista lämpimämpiä La Niña -ilmiöstä huolimatta.

Meriveden lämpötilapoikkeamat satellittimittausten perusteella paljastavat, että Etelä-Amerikan länsipuolella La Niña -ilmiö on tehnyt tehtävänsä ja laskenut meriveden lämpötilaa.
Meriveden lämpötilapoikkeamat satelliittimittausten perusteella paljastavat, että Etelä-Amerikan länsipuolella La Niña -ilmiö on tehnyt tehtävänsä ja laskenut meriveden pintalämpötilaa. Kuvan tilanne on 1. toukokuuta 2022. Kuva: NOAA

Käynnissä oleva La Niña -ilmiö on muhinut Tyynellä valtamerellä jo vuodesta 2020 saakka, eikä siinä vieläkään ole ollut havaittavissa heikkenevää trendiä. Päinvastoin – ilmiö on ollut vuodenaikaan nähden voimakkain sitten vuoden 1999.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Näin ilmiö vaikuttaa säähän eri puolilla maapalloa

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mukaan La Niña -ilmiö voi jatkua tulevan kesän yli. Ilmiön esiintymisen todennäköisyys on kesä–elokuussa 59 % ja syyskuukausinakin vielä 50–55 %.

La Niña -ilmiöllä tulee näin ollen olemaan vaikutuksia säähän eri puolilla maapalloa.

Katsotaan seuraavaksi, mitä vaikutuksia La Niñan tiedetään aiheuttavan pohjoisen pallonpuoliskon kesäkautena eri mantereilla.

Etelä-Amerikka

  • Perun, Ecuadorin ja Pohjois-Chilen rantaviivan edustalla on normaalia viileämpää ja kuivempaa.
  • Mantereen pohjoisosassa sekä osittain myös Karibialla on tavanomaista sateisempaa ja viileämpää.
  • Brasilian eteläosassa ja Argentiinan pohjoisosassa on normaalia vähäsateisempaa.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennusteessa näkyy toukokuun 2. päivä alkaneella viikolla sademäärissä La Niña -ilmiön aiheuttama voimakas kuiva poikkeama (ruskea väri) Perun länsipuolella Tyynellä valtamerellä.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennusteessa (laadittu 2. toukokuuta) näkyy toukokuun 2. päivä alkaneella viikolla sademäärissä La Niña -ilmiön aiheuttama voimakas kuiva poikkeama (ruskea väri) Perun länsipuolella Tyynellä valtamerellä. La Niña -ilmiö suosii pitkäkestoisen korkeapaineen syntymistä Perun länsipuolelle. Kuva: ECMWF

Australia ja Uusi-Seelanti

  • Australian itä- ja pohjoisosassa sekä Uuden-Seelannin pohjoiskolkassa talvikuukaudet (pohjoisen pallonpuoliskon kesä) ovat normaalia lämpimämpiä.
  • Eteläisimmässä Australiassa ja Tasmaniassa on tavanomaista kylmempää.

Kaakkois-Aasia

  • Indonesiassa ja Malesiassa monsuunisateet ovat runsaampia.
  • Sää on laajoilla alueilla tavanomaista viileämpää.

Afrikka

  • Läntisessä Afrikassa on tavanomaista viileämpää.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennusteessa näkyy toukokuun 2. päivä alkaneella viikolla kylmä poikkeama lämpötiloissa laajalti Etelä-Amerikan rannikon länsipuolella johtuen vallitsevasta La Niña -ilmiöstä.
Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennusteessa (laadittu 2. toukokuuta) näkyy toukokuun 2. päivä alkaneella viikolla kylmä poikkeama lämpötiloissa laajalti Etelä-Amerikan rannikon länsipuolella johtuen vallitsevasta La Niña -ilmiöstä. Kuva: ECMWF

Entä vaikutukset Eurooppaan ja Suomeen?

La Niña -ilmiö on vaikuttanut vuodesta 2020 saakka, ja edessämme tuleekin olemaan jo kolmas peräkkäinen kesä La Niñan alaisuudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kaksi kulunutta La Niña -ilmiön aikaista talvea ovat olleet Suomessa runsaslumisia. Osassa läntistä ja erityisesti eteläistä Eurooppaa on myös satanut tavanomaista enemmän. Tästä ei kuitenkaan kannata vielä vetää mitään johtopäätöksiä – ei varsinkaan, kun pohditaan tulevan kesän säätä Euroopan mantereella ja La Niñan mahdollista vaikutusta siihen.

Huhtikuu alkaa talvisena.
Kaksi edellistä La Niñan aikaista talvea ovat olleet Suomessa runsaslumisia, mutta tämän perusteella ei vielä kannata vetää johtopäätöksiä La Niñan vaikutuksista Suomen säähän. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 26.3.2022

Tutkimustuloksia La Niñan vaikutuksesta Euroopan kesäsäähän on hyvin niukasti, enkä itse uskalla suoralta kädeltä ottaa kantaa, vaikuttaako ilmiö millään tavalla. On kuitenkin mielenkiintoista perehtyä asiaan tilastoja hyödyntäen.

Alla olevaan taulukkoon on koottu La Niña -ilmiön aikaisia poikkeamia Suomen kesäkuukausien (kesä–elokuu) lämpötiloissa 1990-luvulta saakka. La Niña on vaikuttanut vuosina 1995, 1998–1999, 2000, 2005, 2007–2008, 2011–2012, 2017–2018 sekä 2020–2021.

La Niñan aikainen kesäsää Suomessa
La Niña -vuosiKesän tilanne lämpötiloissaKokonaisuus (+ / 0 / –)
2021Laajalti tavanomaista lämpimämpää++ (selvä pos. poikkeama)
2020Etelä- ja Itä-Suomessa lähellä tavanomaista, muualla hieman lämpimämpää+ (pieni pos. poikkeama)
2018Suuressa osassa maata tavanomaista lämpimämpää+ (pieni pos. poikkeama)
2017Koko maassa tavanomaista viileämpää– – (selvä neg. poikkeama)
2012Koko maassa tavanomaista viileämpää– (pieni neg. poikkeama)
2011Koko maassa tavanomaista lämpimämpää+ (pieni pos. poikkeama)
2008Koko maassa tavanomaista viileämpää– – (selvä neg. poikkeama)
2007Lämpötila lähellä tavanomaista0 (ei poikkeamaa)
2005Keski- ja Pohjois-Suomessa tavanomaista lämpimämpää, etelässä tavanomaista+ (pieni pos. poikkeama)
2000Etelä- ja Keski-Suomessa tavanomaista viileämpää, pohjoisessa tavanomaista– (pieni neg. poikkeama)
1999Etelä- ja Itä-Suomessa tavanomaista, muualla lähellä normaalia tai vähän sen alapuolella0 (ei poikkeamaa)
1998Koko maassa tavanomaista viileämpää– – (selvä neg. poikkeama)
1995Lähellä tavanomaista, pohjoisessa tavanomaista viileämpää– (pieni neg. poikkeama)

Pisteytetään kesät seuraavaksi siten, että selvät negatiiviset poikkeamat saavat kaksi (– –) ja pienemmät negatiiviset poikkeamat yhden (–) miinuspisteen, neutraalien kesien pisteytys on 0 ja vastaavasti selvät positiiviset poikkeamat saavat kaksi (++) ja pienemmät positiiviset poikkeamat yhden (+) pluspisteen.

Yhteensä kolmentoista (13) La Niña -kesän keskiarvo on pisteytyksen jälkeen vuodesta 1995 lähtien laskettuna –0,2. Nettotulos on aavistuksen verran negatiivinen indikoiden, että La Niña -ilmiön aikaiset kesälämpötilat ovat keskimäärin Suomessa olleet hitusen tavanomaista alhaisempia.

Poikkeama on kuitenkin niin pieni ja tarkastelujaksokin verrattain lyhyt, joten tämän perusteella ei voida tehdä arvioita, miten ilmiö tulee näkymään tulevan kesän säässä meillä, vai onko sillä mitään vaikutusta.

Lue seuraavaksi: Mikä on El Niño ja vaikuttaako se Suomen säähän?

Markus Mäntykannas

Päivitetty 5.5.2022 klo 10.41

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat