Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lapissa luetaan pian maailman pohjoisimmat hellelukemat – toisaalla vielä päiväpakkasia
  Uutiset |

  Lapissa luetaan pian maailman pohjoisimmat hellelukemat – toisaalla vielä päiväpakkasia

  Fennoskandiassa on pian hyvin lämmintä. Ruotsissa ylimmät lukemat kohoavat lähelle 30 astetta, hellettä mitataan Suomen Lapissa saakka.
  Fennoskandiassa on pian hyvin lämmintä. Ruotsissa ylimmät lukemat kohoavat lähelle 30 astetta, hellettä mitataan Suomen Lapissa saakka. Kuva: Foreca

  Fennoskandian ylle vahvistuva korkeapaine pyöräyttää Suomeen helteistä ilmaa alkuviikoksi. Helleraja ylittyy todennäköisesti viimeistään maanantaina maan länsiosassa ja Länsi-Lapissa.

  Kaikkialla näin korkeilla leveysasteilla ei kuitenkaan nautita lämmöstä ja auringosta, sillä koleaa ilmaa on heti Fennoskandian itä- ja länsipuolella ja erityisesti osassa Pohjois-Amerikkaa.

  Lähelle hellerajaa jo sunnuntaina

  Hellerajaa kolkutellaan jo sunnuntaina Länsi-Lapissa, missä korkeimmat lukemat kohoavat 24–25 asteeseen. Hellekaistale hivuttautuu iltapäivän aikana Ruotsista kohti Tornionjokilaaksoa, ja onkin vähän siinä ja siinä, ylittyykö helleraja jo tänään ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

  Auringonlasku
  Kesäinen auringonlasku. Kuva: Joanna Rinne

  Suomen Lapissa ainutlaatuinen tilanne, Ruotsissa +30

  Alkuviikon sääasetelma Pohjois-Euroopan yllä on ainutlaatuinen, sillä missään muualla maapallolla näin korkeilla leveyspiireillä ei edes haaveillakaan kesäisestä säästä. Maapallomme pohjoisin hellerajan ylitys voi kesäkuun ensimmäisinä päivinä tapahtua Suomen Lapissa.

  Kaikista kuumin ilma jää tällä erää Ruotsin ylle, missä voidaan puhkaista 30 asteen raja. 

  Lue myös: Helle – mitä se on ja missä on eniten hellepäiviä?

  Rovaniemen halkaiseva Ounasjoki tulvii. Vesi tunkeutui jalankulkuväylille.
  Lappia koettelevat parhaillaan poikkeuksellisen ankarat tulvat, jotka yltyvät lämpöaallon myötä. Kuva: Lilli Peltonen (IG: @lillipeltonen), Rovaniemi, 28.5.2020

  Tasan eivät käy onnen lahjat: Kanadassa päiväpakkasia ja lumipyryä

  Suomen korkeudella asuvien kanadalaisten läpi saattaakin nyt vyöryä kateudenpuuska, jos he äkkäävät tutkia, miltä sääennusteet näyttävät muualla heitä vastaavilla leveyspiireillä.

  Itäisen Kanadan ja Yhdysvaltojen yllä liikkuu alkuviikolla niin kalseaa ilmamassaa, että paikoin jopa päivälämpötilat jäävät pakkasen puolelle. Näin on esimerkiksi käymässä osassa Québecin provinssia, missä miljoonakaupunki Montreal sijaitsee. Itäisellä rannikolla voi pyryttää yli 20 senttiä lunta kesäkuun alun kunniaksi.

  Kanadaan ja Yhdysvaltojen itärannikolle yltää vuodenaikaan nähden hyvin kylmää ilmaa alkuviikolla.
  Kanadaan ja Yhdysvaltojen itärannikolle yltää vuodenaikaan nähden hyvin kylmää ilmaa alkuviikolla. Kuva: Foreca

  Kanadan ilmasto ei suoraan ole vertailukelpoinen Suomen ilmastoon, sillä Golfvirran lämmittävä vaikutus ei Kanadaan yllä ja maassa on paljon vuoristoja, jotka vaikuttavat lämpötiloihin. Ilmasto on monin paikoin selvästi Suomea kylmempi vastaavilla leveyspiireillä.

  Lue seuraavaksi: Lapin tulvat: Katso hurjat tuhokuvat – tämä vasta alkusoittoa tulevasta

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 31.5. klo 10.54

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa