Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Lapin tulvat: Katso hurjat tuhokuvat – tämä vasta alkusoittoa tulevasta
Blogi |

Lapin tulvat: Katso hurjat tuhokuvat – tämä vasta alkusoittoa tulevasta

Rovaniemen halkaiseva Ounasjoki tulvii. Vesi tunkeutui jalankulkuväylille.
Rovaniemen halkaiseva Ounasjoki tulvii. Vesi tunkeutui jalankulkuväylille. Kuva: Lilli Peltonen (Instagram: @lillipeltonen), Rovaniemi, 28.5.2020

Lapin tulvien ennustetaan huipentuvan toukokuun viimeisten päivien aikana, paikoin vasta kesäkuun alussa. Tämä vedenpaisumus voi hyvinkin olla vasta alkusoittoa tulevasta.

Runsasluminen talvi, hitaasti edennyt kevät ja äkillinen lämpöaalto ovat tehneet tehtävänsä: lappilaiset haukkovat parhaillaan henkeänsä ja jännittävät ennätyskorkealle nousevaa tulvavettä.

Pahin skenaario jäi toteutumatta

Vaikka tulvavesi nouseekin parhaillaan Lapissa paikoin ennätyskorkealle, kaikista pahimmalta skenaariolta onneksi vältyttiin. Nopeasti lämmennyt sää on sulattanut lumia vauhdilla, mutta onni onnettomuudessa on se, ettei alueelle ole tällä erää luvassa runsaita sateita. Mikäli sadetta kertyisi nyt yli 10 millimetriä vuorokaudessa, voisivat seuraukset olla katastrofaaliset.

Tulvavesi imaisi parkkipaikan.
Tulvavesi imaisi parkkipaikan. Kuva: Sari Vierimaa (IG: @sarivierimaa), Rovaniemi 28.5.2020

Lumen vesiarvo erittäin suuri

Runsaslumisen talven lisäksi Lapin tulvatilannetta hankaloittaa se, että lumen vesiarvo on ollut keväällä erittäin suuri. Lumi on päässyt monin paikoin kinostumaan ja toisaalta myös tiivistymään lauhan talven seurauksena. Tämän johdosta lumikuorma on valtava, ja kun tämä tiiviiksi paketiksi pakkautunut lumi lähtee sulamaan, muodostuu siitä poikkeuksellisen paljon vettä.

Hiekkasäkkejä kasattiin Pulkamontien terveyskeskuksen eteen tulvavettä ehkäisemään.
Hiekkasäkkejä kasattiin Pulkamontien terveyskeskuksen eteen tulvavettä torjumaan. Kuva: Anssi Kaikkonen, Rovaniemi, 28.5.2020

Vuosi 2020 tuo esimakua tulevaisuuden tulvista

Tämän kevään poikkeuksellisen ankarat tulvat tuskin jäävät Lapissa tähän. Ilmaston lämpenemisen ja talvisadannan lisääntymisen myötä on odotettavissa, että erityisesti kevättulvat pahenevat pohjoisen Suomen alueella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lumipeitekausi lyhenee vuosien edetessä koko Suomen alueella, mutta pohjoisessa Suomessa lunta voi tulevaisuuden talvina olla nykyistä enemmän. Tämä perustuu siihen, että talvisadanta kasvaa, mutta Lapissa sateen olomuoto pysyy vastaisuudessakin pääosin lumena.

Tulevaisuudessa yhä useammin voikin käydä niin, että Lapin paksut hanget lähtevät sulamaan ripeästi keväisten lämpöaaltojen myötä. Kevät tulee alkamaan aikaisemmin ja mikäli lämpimään säähän hypätään yhtä nopeasti kuin tänä vuonna, pahoja tulvia tullaan näkemään vastaisuudessakin.

Eteläisessä Suomessa on puolestaan ilmastonmuutoksen myötä syytä ottaa huomioon talvitulvien riski. Kun yhä suurempi osa talvisateista tulee vetenä, eikä haihdunta lisäänny, maaperä ei kykene imemään kaikkea vettä, jolloin tulvimista pääsee esiintymään.

Sanoisin, että vastaisuudessa kevättulvat ovat eteläsuomalaisille huomattavasti talvitulvia pienempi riski. Potentiaalinen tulvakausi voi kuitenkin sateisen talven seurauksena kestää koko Suomen mittakaavassa kuukausia: Etelä-Suomessa runsaat talvisateet aiheuttavat tulvimista lyhyellä viiveellä, Lapissa viive voi olla jopa puoli vuotta.

Tulvavesi tunkeutuu maihin Kittilän kunnassa.
Tulvavesi tunkeutuu maihin Kittilän kunnassa. Kuva: Matti Haverinen, Kaukonen, 28.5.2020

Lue seuraavaksi: Pitkä ennuste: Hyviä uutisia kesäkuun säästä – juhannusviikon yllä uhka

Lue myös: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa sateisiin?

Markus Mäntykannas

Päivitetty 29.5.2020 klo 16.17

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat