Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Meteorologi uudesta kuukausiennusteesta: "En olisi uskonut näkeväni tällaista" – katso heinäkuun tilanne
  Uutiset |

  Meteorologi uudesta kuukausiennusteesta: "En olisi uskonut näkeväni tällaista" – katso heinäkuun tilanne

  Uuden kuukausiennusteen kaikki tarkasteluviikot näyttävät tavanomaista lämpimämmiltä.
  Uuden kuukausiennusteen kaikki tarkasteluviikot näyttävät tavanomaista lämpimämmiltä. Erityisesti kesäkuussa voi mennä rikki useita paikkakuntakohtaisia, ehkä jopa valtakunnallisia lämpöennätyksiä. Kuva: Pixabay

  Euroopan keskus (ECMWF) on julkaissut perjantaina juhannusaattona uuden kuukausiennusteen, jossa ennustejakso yltää heinäkuun loppuun saakka. Ennusteen mukaan olemme siirtymässä kohti korkeapainevoittoista säätä, eikä tavanomaista lämpimämmälle jaksolle näy loppua. Tuleeko tästä kaikkien aikojen hellekesä?

  En olisi uskonut näkeväni tällaista ennustetta, jouduin toteamaan itselleni aamukahvia hörpätessäni uuden kuukausiennusteen äärellä. Odotin näkeväni viitteitä säätyypin muuttumisesta viileämmäksi kuuman kesäkuun päätteeksi.

  ECMWF:n keskipitkässä sääennusteessa kaikki seuraavat neljä tarkasteluviikkoa näyttävät Suomessa tavanomaista lämpimämmiltä, joten paikallisia lämpöennätyksiä lyövän kesäkuun jatkoksi saatamme saada toisen kuuman kuukauden.

  Pitkiin sääennusteisiin liittyy kuitenkin leveysasteillamme aina epävarmuuksia, joista voit lukea tarkemmin täältä. Parhaimmillaankin pitkän ajan sääennusteet ovat vain suuntaa-antavia ja niihin tulisi aina suhtautua tietyllä varauksella.

  Kesä–heinäkuun vaihde: Skandinaviaan korkeapaine, lämpö jatkuu

  Kuukausiennusteen ensimmäisellä, 28. kesäkuuta alkavalla tarkasteluviikolla, Skandinaviaan alkaa vahvistua korkeapaineen alue, jonka myötä sää on kuivahtamassa Suomessa. Juhannuksen epävakainen ja sadekuuroherkkä sää vaihtuu hiljalleen poutaisemmaksi ja aurinkoisemmaksi.

  Erityisesti maan eteläosassa tuleva viikko näyttää kuukausiennusteen mukaan olevan lämmin, kun ennustettu poikkeama lämpötilassa on 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpään suuntaan. Jos helteet vielä jatkuvat, jossain päin eteläistä Suomea alkukesän helleputkesta voi muodostua poikkeuksellisen, ellei sitten jopa ennätyksellisen pitkä.

  Pohjoisempanakin Suomessa tulevan viikon lämpötilapoikkeama on koholla 1–3 astetta. Helteitä ei välttämättä ole Lappiin tiedossa, mutta kesäistä lämpöä kylläkin.

  Skandinaviaan vahvistuvan korkeapaineen vaikutus näkyy ennusteessa selvästi, sillä kesä–heinäkuun vaihteesta ennustetaan Suomeen selvästi tavanomaista kuivempaa.

  Lue myös: Mikä on helteen määritelmä Suomessa ja missä on eniten hellepäiviä?

  Sateet ja ukkoset näyttäisivät vähitellen vähenevän ja Suomea kohden on puskemassa korkeapaineen alue. Sää muuttunee poutaisemmaksi ja aurinkoisemmaksi.
  Sateet ja ukkoset näyttäisivät vähitellen vähenevän Skandinaviaan vahvistuvan korkeapaineen myötä. Sää muuttunee poutaisemmaksi ja aurinkoisemmaksi. Kuva: Christian Nylund, Vaasa, 24.6.2021

  Heinäkuun alku: Korkeapaine pitää pintansa

  Kuukausiennusteen toisella tarkasteluviikolla, joka alkaa 5. heinäkuuta, Pohjois-Euroopan yllä on yhä merkkejä tavanomaista korkeammasta ilmanpaineesta ja tavanomaista alhaisemmista sademääristä.

  Lämpötila on ennusteessa yhä 3–6 astetta tavanomaista korkeammalla eteläisimmässä Suomessa, kun taas muualla maassa poikkeama on 1–3 astetta. Tästä voisi päätellä, että helteiden mahdollisuus on yhä koholla poutaisessa kesäsäässä.

  Tyypillisesti heinäkuu on vuoden lämpimin ja helteisin kuukausi Suomessa. Sisämaassa heinäkuun sadekertymät ovat vuoden kärkikastia, mikä selittyy ravakoilla kuurottaisilla sateilla. Rannikoilla sademäärissä nähdään piikki vasta elokuussa.

  Korkeapaineella tuuli on heikkoa ja vedenpinta tyyntä.
  Heinäkuun alku näyttää korkeapainevoittoiselta ja lämpimältä. Kuva: Pirjo Räisänen, Päijänne, Maakeski, Padasjoki, arkistokuva

  Heinäkuun jatko: Epävarmuus kasvaa, mutta lämpö pysyy sitkeästi Suomen yllä

  Kuukausiennusteen kahdella viimeisellä tarkasteluviikolla, 12.–25. heinäkuuta, sekä ilmanpaine- että sademääräennusteessa näkyy hiljalleen lisääntyvää epävarmuutta. Tässä vaiheessa sääennusteiden eri malliajot alkavat jo luonnollisestikin olla eri mieltä suursäätilan kehittymisestä Euroopan yllä, mikä näkyykin kuukausiennusteessa haalistuvina poikkeamina.

  On kuitenkin pieniä viitteitä siitä, että kesäinen matalapainetoiminta olisi vilkkaampaa Suomen eteläpuolella, kun taas korkeapainesää näyttäisi yhä suosivan pohjoista Eurooppaa.

  Kuukausiennusteen lämpötilapoikkeamassa sitä vastoin ei näy heinäkuun puolivälin tai kuun lopun osalta yhtä suurta epävarmuutta kuin ilmanpaine- ja sadantaennusteessa, sillä tavanomaista lämpimämpi sää näyttäisi sitkeästi pysyvän erityisesti Itä- ja Pohjois-Euroopan yllä.

  Lue seuraavaksi: Juhannuksen sää Suomessa tilastojen valossa

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa