Hellettä vai hallaa – miksi toukokuussa on niin paljon vaihtelua vuosien välillä?

Toukokuun säässä on rajua vaihtelua vuosien välillä ja ero naapurimaihin voi olla suuri. Suursäätilanne määrää sen, kuluvatko päivät pohjoisviimassa vai paahdutaanko Suomessa helteessä.
Viime vuonna toukokuussa sää oli hetken viileää ja luntakin tuli. Kuun puolivälistä alkaen Suomeen kuitenkin virtasi hyvin lämmintä ilmaa, ja helteen puolelle eli vähintään 25,1 asteeseen meni 14. toukokuuta alkaen useimpina päivinä. Lämpimintä oli lopulta Hattulan Lepaan havaintoasemalla, jossa lämpötila käväisi kuun lopulla 29,9 asteessa.
Tänä vuonna tilanne on ollut mielenkiintoinen. Hallaa on ollut vielä 20. päivän jälkeen paikoin etelärannikolla asti. Kevään toistaiseksi ylin lämpötila oli pitkään 16. huhtikuuta Raumalla mitattu 22,9 astetta, mutta viimein 25. toukokuuta Ilomantsissa oli 23,0 astetta.
Lue myös: Pötsönvaarassa vuoden toistaiseksi korkein lämpötila – jo 23 astetta!
Jos Suomea verrataan esimerkiksi Skandinaviaan, tilanne on tänä vuonna aivan toinen. Ylimmillään Ruotsissa on ollut noin 26 astetta, Norjassa jopa yli 29 astetta. Miksi sää vaihtelee näin paljon?
Suursäätilanne ratkaisee
Keväällä, myös toukokuussa, ero Etelä- ja Keski-Euroopan sään ja arktisen alueen välillä on suuri. Suomen pohjoispuolella Jäämerellä on vielä kylmää, mutta etelämpänä lämpötilat ovat suomalaisesta näkökulmasta usein jo kesäisiä.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Viime viikkoina Pohjois- ja Länsi-Euroopassa on ollut pitkiä korkeapainesään jaksoja. Korkeapaine on yltänyt myös Suomeen, mutta olemme jääneet suurimmaksi osaksi sen itäreunalle – suoraan kylmän pohjoisvirtauksen kohdalle. Kun tähän lisätään vielä korkeapaineen reunalla Suomenkin yli liikkuneet matalapaineet, ei ole ihme, että ajoittain sää on ollut koleaa ja osassa maata on satanut lunta tai räntää vielä toukokuun puolivälin jälkeen.
Laajan korkeapaineen kehittyminen suoraan Suomen päälle tai itä- ja eteläpuolelle nostaa puolestaan jopa helteisen sään todennäköisyyttä tähän aikaan vuodesta. Tällöin tuuli puhaltaa enimmäkseen lännen tai etelän suunnalta, ja Etelä- sekä Keski-Euroopan lämmin ilma leviää kohti pohjoista.
Viime vuonna tämä lämmin vaihtoehto toteutui kuun jälkimmäisellä puoliskolla ja lopputuloksena oli toukokuun helle-ennätys, peräti 16 päivää. Keskimääräisenä vuotena hellettä on toukokuussa kolmena päivänä.
Miten tänä vuonna käy toukokuun lopun?
Kylmä pohjoistuuli on jo hellittänyt ja kylmä ilma on väistymässä. Lämpimin näille leveysasteille päätyvä ilmamassa ei todennäköisesti tule kuitenkaan Suomeen, vaan se pyyhältää itäpuolitse Venäjälle.

Lämpötila kohonnee ainakin paikoin yli 20 asteeseen 26. toukokuuta alkaneen viikon aikana. On myös pieni mahdollisuus, että jonakin päivänä käväistään helteen puolella, jos idän lämmin ilma yltää Suomeen ja on tarpeeksi aurinkoista.
Puutarhan kastelua miettiville on hyviä uutisia, mutta pihajuhlia suunnittelevien kannalta tilanne on vaikeampi. Sää nimittäin jatkuu lämpenemisestä huolimatta epävakaisena. Sateita, varsinkin kuurotyyppisiä, on liikkeellä päivittäin aina jossakin päin maata.
Lue seuraavaksi: Näin tulkitset sade-ennusteita kesällä
26.5.2025: Päivitetty vuoden toistaiseksi ylintä lämpötilaa.
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Päivitetty 27.5.2025 klo 12.29