Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lumipommi uhkaa Suomen metropolia: "Liikenne takkuaa ja näkyvyys voi kadota"
  Uutiset |

  Lumipommi uhkaa Suomen metropolia: "Liikenne takkuaa ja näkyvyys voi kadota"

  Torstai voi tuoda etelärannikolle runsaasti höttöistä pakkaslunta. Kertymät voivat olla yli 10 senttimetriä.
  Torstai voi tuoda etelärannikolle runsaasti höttöistä pakkaslunta. Kertymät voivat olla yli 10 senttimetriä. Kuvat: Pixabay

  Suomenlahdella on torstaina tilanne päällä. Useampi sakeita lumisateita suosiva komponentti on läsnä ja tuloksena voi olla suuria lumikertymiä. Liikenteeseen on hyvä varata ylimääräistä aikaa ja malttia.

  Etelärannikolla koetaan tämän talvikauden ensimmäinen sakeita lumisateita suosiva tilanne. Etelästä lähestyvä rintamavyöhyke, lämmin Suomenlahti ja sopivasta suunnasta etelärannikkoomme törmäävä ilmavirtaus voivat yhdessä laukaista hyvin sankkoja lumikuuroja.

  Suuret lumikertymät mahdollisia – liikenne takkuaa

  Jo keskiviikkoillan aikana Suomenlahdella on kehittynyt lumikuuroja, mutta toistaiseksi ne ovat jääneet avomerelle. Torstain aikana tuulensuunta on kääntymässä myötäpäivään idästä kohti kaakkoa, mikä suosii etelärannikon tuntumaan syntyviä sakeita lumikuuroja ja niiden ajautumista kohti mannerta.

  Lunta on yleisesti odotettavissa etelärannikon tuntumaan 3–10 senttiä, mutta joillekin paikkakunnille lumikuuroja saattaa ajautua mereltä sen verran tiuhaan tahtiin, että kertymät voivat kasvaa yli kymmeneen senttimetriin.

  "Joillekin paikkakunnille lumikuuroja saattaa ajautua mereltä sen verran tiuhaan tahtiin, että kertymät voivat kasvaa kymmeniin senttimetreihin."

  On hankala sanoa, mihin kohtaan suurimmat lumikertymät osuvat, sillä kyse on paikallisista lumikuuronauhoista, joiden leveys voi olla vain kymmenisen kilometriä. Tyypillisimmin voimakkaimmat kuuronauhat ajautuvat kaakkoistuulilla jonnekin Porvoon ja Hankoniemen välille.

  Etelärannikolla on syytä varautua siihen, että liikenne takkuaa ja näkyvyys voi kadota pöllyävän pakkaslumen keskellä. Paras tapa seurata lumikuurojen liikettä on reaaliaikainen sadetutka.

  Lue myös: Miten sadetutka toimii ja mitä tietoa siitä saa?

  Torstaina sakeat lumikuurot ovat todennäköisiä Suomen etelärannikolla. Tilanne purkautuu perjantaiyönä.
  Torstaina sakeat lumikuurot ovat todennäköisiä Suomen etelärannikolla. Tilanne purkautuu perjantaiyönä.

  Kolme komponenttia yhdistyy

  Torstain sakeiden lumisateiden taustalla lymyää kolme komponenttia: rannikkokonvergenssi, sula Suomenlahti ja etelästä lähestyvä "pakote" eli rintamavyöhyke.

  Rannikkokonvergenssi voi syntyä Suomen etelärannikolla, kun tuuli käy kaakosta. Sinä vuodenaikana, kun meri on mannerta lämpimämpi, konvergenssi-ilmiö voimistaa sateita etelärannikon tuntumassa. Tuloksena voi olla myös jatkuvalla syötöllä samalle paikkakunnalle ajautuvia lumisateita.

  Toinen sakeita lumikuuroja suosiva komponentti on ilmamassaan nähden lämmin Suomenlahti. Pintavesi on tällä hetkellä laajalti vielä 2–4-asteista ja torstaina ilmamassa eli ilman lämpötila noin puolentoista kilometrin korkeudella Suomenlahden yllä on liki 15 astetta kylmempi. Vesistön ja ilmamassan välinen suuri lämpötilaero voi niin ikään voimistaa sakeille lumikuuroille elintärkeitä nousuvirtauksia.

  Ja vielä löytyy kolmaskin lumentuloa suosiva elementti: Baltiasta lähestyvä rintamavyöhyke ja siihen liimautunut kapea lumisadealue. Säärintaman alueella esiintyy jo luonnostaankin nousevia ilmavirtauksia ja sateenmuodostusta. Mikäli lisänä ovat vielä nämä kaksi muuta tekijää, voi tuloksena olla melkoinen lumipommi, joka laukeaa pahimmassa tapauksessa suoraan pääkaupunkiseudun yllä.

  Tilanne purkautuu perjantaiyöhön mennessä, jolloin lumisateet hiipuvat, sillä tuulensuunta kääntyy.

  Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste kevääseen asti: Tammikuu on kylmä – tältä näyttää lopputalven ja alkukevään ennuste!

  Päivitetty 6.1.2021 klo 21:22: Päivitetty torstain lumikertymiä Euroopan keskuksen uuteen säämalliin pohjautuen

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 6.1. klo 21.23

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa