Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennusteessa alkuun ”sininen” vire Suomeen – näin meteorologi…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennusteessa alkuun ”sininen” vire Suomeen – näin meteorologi kommentoi juhannusviikkoa! Mitä tapahtuu Euroopan kovalle kuumuudelle?

Kuuropilvestä tuli vettä Rääkkylässä kesäkuussa 2022.
Tällä viikolla liikkeellä on paikoin sade- ja ukkoskuuroja, ajoittain myös jatkuvampia sateita. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 13.6.2022

Tuoreen kuukausiennusteen kartoilla on Suomen osalta sinisen sävyjä merkkeinä ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämmästä ja tavanomaista sateisemmasta säästä tällä ja ensi viikolla. Osassa Eurooppaa kärsitään puolestaan tällä viikolla paahtavasta lämpöaallosta, kun lämpötilat kipuavat paikoin jopa yli 40 asteen lukemiin.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut tuoreen kuukausiennusteen 13. kesäkuuta. Suomessa on laajalti viitteitä ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämmästä säästä tällä viikolla ja juhannusviikolla.

– Kesäkuuta on vielä puolet jäljellä, mutta se puolisko ei tällä hetkellä näytä järin lämpimältä. Sadetta sen sijaan voi tulla reippaasti, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

– Juhannusviikko on vaihdellut ennusteissa tavanomaisesta viileään, nyt tuorein ennuste on vähän tavanomaista viileämpään suuntaan. Päivien välinen vaihtelu voi kuitenkin olla suurta, ja itse juhannuksen säätä ei vielä voi sanoa. Juhannusviikolla matalapaineiden välissä voi olla lyhytkestoinen korkeapainetilanne. Hetkellistä hellettäkään ei voi sulkea pois, Anna Latvala sanoo.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa. Tähän mennessä vuoden korkein lämpötila on 25. toukokuuta Oulussa mitattu 25,4 astetta.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 13.6.2022)
ViikkoEnnusteEnnustettavuus
13.–19.6.Suuressa osassa maata viikon keskilämpötila on 0–1 astetta keskimääräistä kylmempi, etelä- ja länsirannikolla keskilämpötila on kuitenkin lähellä keskimääräistä tai hieman keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on Suomessa tavanomaista suurempi, varsinkin maan keski- ja pohjoisosassa.Hyvä
20.–26.6.Juhannusviikon keskilämpötila on 0–1 astetta keskimääräistä viileämpi. Sademäärä on tavanomaista suurempi.Kohtalainen
27.6.–3.7.Viikon keskilämpötila on tavanomaista korkeampi tai lähellä tavanomaista. Sademäärä on ajankohdalle tavanomainen tai paikoin tavanomaista suurempi.Heikko
4.–10.7.Viikon keskilämpötila on tavanomainen tai vähän keskimääräistä korkeampi. Sademäärässä ei ole poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.Heikko

Kesäkuun 13. päivä alkanut viikko: Suomessa laajalti vähän tavanomaista viileämpää ja sateisempaa – osassa Eurooppaa erittäin kuumaa

Tällä viikolla Pohjois-Euroopan ylitse kulkee matalapaineita, etelämpänä Euroopassa vallitsee korkeapaine.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on suuressa osassa Suomea 0–1 astetta keskimääräistä kylmempi, etelä- ja länsirannikolla viikon keskilämpötila on ajankohdalle tavanomainen tai hieman tavanomaista lämpimämpi. Yleisesti siis ollaan lämpötilan suhteen aika lähellä tavanomaista kesäkuun puoliväliä. Keskilämpötilaa laskee keskiviikosta perjantaihin Suomessa vaikuttava matalapaine, joka tuo varsinkin itään ja pohjoiseen sadetta ja pilvistä säätä. Luoteen ja koillisen välinen tuuli voimistuu samalla, Anna Latvala kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Kuukausiennusteen perusteella tämän viikon sademäärä on varsinkin maan keski- ja pohjoisosassa tavanomaista suurempi.

– Kesäiseen tapaan osa sateista tulee sadekuuroina. Paikallinen vaihtelu on suurta, mutta viikon puolivälin matalapaineeseen liittyy myös jatkuvampaa sadetta maan itä- ja pohjoisosassa.

Vielä edellisessä kuukausiennusteessa tämä viikko näytti suuressa osassa Suomea tavanomaista lämpimämmältä, mutta ennuste on nyt muuttunut.

– Kuluvan viikon kylmeneminen aiempaan ennusteeseen verrattuna johtuu suurelta osin etelästä saapuvasta matalapaineesta. Se liikkuu keskiviikkona kohti pohjoista viistäen Suomen itärajaa. Keskiviikkoillasta alkaen sadetta leviää Pohjois-Suomeen. Pilvinen ja sateinen sää yhdistettynä pohjoisenpuoleiseen ilmavirtaukseen saa lämpötilan laskemaan. Varsinkin torstai on viileä päivä maan itä- ja pohjoisosassa, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Vielä tiistaina lämpötilat ovat eteläisestä Suomesta Keski-Lappiin asti 16–22 astetta, Pohjois-Lapissa on kuitenkin viileämpää.

– Jo keskiviikkona viilenee niin, että idän ja pohjoisen sateisilla alueilla ollaan 15 asteen tuntumassa ja Keski- sekä Pohjois-Lapissa 8–13 asteessa. Aurinkoisilla alueilla etelässä, lännessä ja vielä Oulun seudullakin on 17–22 astetta. Torstai on näillä näkymin viikon viilein päivä. Lounaassa päästään todennäköisesti vielä 20 asteen tuntumaan, mutta maan itä- ja pohjoisosassa on 7–13 astetta.

Auringonlaskun oranssi taivas ja sadekuurojen jälkeistä sumua yöllä 11.–12. kesäkuuta 2022 Utajärvellä.
Auringonlaskun oranssi taivas ja sadekuurojen jälkeistä sumua yöllä 11.–12. kesäkuuta Utajärvellä. Kuva: Mikko Kujala, Utajärvi

Sää on torstaina monin paikoin sateinen, poutaisinta on etelässä ja läntisimmässä Suomessa sekä Käsivarren Lapissa.

– Perjantaina lämpötila kohoaa hieman, mutta vaihtelee edelleen lounaan noin 20 asteesta itärajan 10 asteen vaiheille. Enimmät sateet kuitenkin väistyvät Suomen itäpuolelle. Viikonloppuna seuraava matalapaine sateineen voi jo tulla Suomeen lännestä, Anna Latvala ennustaa.

Osassa Eurooppaa paahtaa tällä viikolla voimakas lämpöaalto. Espanjassa ja Etelä-Ranskassa viikon keskilämpötila on jopa 5–9 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeampi, suurin poikkeama on Espanjassa.

– Alkuun osassa Espanjaa ja Portugalia voidaan mitata yli 40 asteen lämpötiloja, loppuviikolla myös paikoin Etelä-Ranskassa. Espanjassa jopa 44–45 asteen lukemat ovat mahdollisia. Viikonloppuna pahin lämpö hellittää lounaisessa Euroopassa, mutta lämpimän ilman kieleke pyyhkäisee Itämeren etelärannikolle asti ja siitä itään, Anna Latvala sanoo.

Myös esimerkiksi Saksaan ja Puolaan asti ennakoidaan paikoin yli 30 asteen lämpötiloja.

Lue myös: ​​Paahtava lämpöaalto Afrikasta kärventää ja leviää nyt Euroopassa

Etelä-Euroopassa on tällä viikolla yleisesti ajankohtaan nähden vähäsateista.

Kesäkuun 20. päivä alkava viikko: Juhannusviikolla Suomessa edelleen hieman keskimääräistä viileämpää ja sateisempaa

Juhannusviikolla Euroopassa vallitsee matalapainesää.

– Juhannusviikolla viikon keskilämpötila on Suomessa tämän kuukausiennusteen mukaan 0–1 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia viileämpi, eli ei kuitenkaan mitään suurta poikkeamaa tavanomaiseen. Koko Pohjois-Euroopassa on 0–3 astetta keskimääräistä kylmempi viikko, Anna Latvala kertoo.

Kuukausiennuste näyttää, että juhannusviikon sademäärät olisivat Suomessa ajankohdan tyypillisiä sademääriä suurempia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa 25. kesäkuuta maan etelä- ja keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 14–20 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin alle 14 astetta.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Kuukausiennusteen perusteella 20. kesäkuuta alkavalla viikolla Etelä-Euroopasta Ukrainaan ja Venäjälle yltävällä alueella on laajalti 0–2 astetta tavanomaista lämpimämpää.

– Näillä näkymin ainakaan aivan 20. kesäkuuta alkavan viikon alussa Espanjassa ei enää ole niin kovia helteitä kuin edellisellä viikolla, mutta viikon loppupuolesta ei voi sanoa vielä varmasti, Anna Latvala toteaa.

Pohjois-Euroopassa päivien välinen vaihtelu on suurta: tulossa on sekä sadetta että auringonpaistetta.

Kesäkuun 27. päivä alkava viikko: Tuleeko Suomeen lämpimämpää säätä?

Juhannuksen jälkeen 27. kesäkuuta alkavalla viikolla korkeapaine näyttäisi olevan Suomen itäpuolella. Ennusteen mukaan Venäjällä on lämmintä.

– Lämpö voi yltää Suomeen asti. Tämän kuukausiennusteen mukaan varsinkin Suomen itäpuoliskolla on keskimääräistä lämpimämpi viikko, Anna Latvala sanoo.

Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 14.6.2022
Kuva: Keijo Väänänen, Uusikaupunki, 14.6.2022

Viikon sademäärä on yhä paikoin tavanomaista suurempi Suomessa ja muuallakin Pohjois-Euroopassa. Keski- ja Etelä-Euroopassa on hieman keskimääräistä kuivempaa.

Välimeren ympäristössä eteläisessä Euroopassa on tämän ennusteen perusteella tavanomaista kesä–heinäkuun vaihdetta kuumempaa.

Heinäkuun 4. päivä alkava viikko: Mitä tapahtuu heinäkuun alkupuolella?

Näyttää siltä, että 4. heinäkuuta alkavalla viikolla ilmanpaineen poikkeama on Keski- ja Pohjois-Euroopassa pikemminkin korkeapaineen kuin matalapaineen suuntaan.

– Kuukausiennusteen perusteella viikon keskilämpötila on Suomessa ja yleisesti Pohjois-Euroopassa ajankohdalle tyypillinen tai vähän sitä korkeampi. Keski- ja Etelä-Euroopassa on lämmintä. Sademäärässä ei ole Suomessa selvää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen, mikä johtuu todennäköisesti ennusteen epävarmuuden kasvamisesta, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 14.6.2022 klo 16.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat