Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nämä ovat Suomen tukalimmat alueet lähipäivinä – sitten saapuu ärhäkkä "minimatala", joka kääntää säätyypin päälaelleen
  Uutiset |

  Nämä ovat Suomen tukalimmat alueet lähipäivinä – sitten saapuu ärhäkkä "minimatala", joka kääntää säätyypin päälaelleen

  Helteinen ja kuuma sää jatkuu maan eteläosassa sunnuntaille saakka. Perjantain vastainen yö voi olla vesistöjen äärellä trooppinen, eli lämpötila ei laske alle 20 asteen.
  Alkavalla viikolla lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosassa 30 asteeseen. Tiistain ja keskiviikon vastaiset yöt voivat suurten vesistöjen äärellä olla nk. trooppisia öitä eli lämpötila ei laske alle 20 asteen. Kuva: Sirpa Jyske, Kalajoki

  Kulunut kesä on alustavien tietojen mukaan ollut Suomessa mittaushistorian kuumin. Juuri alkanut hellejakso on kuitenkin jäämässä selvästi lyhyemmäksi kuin aiempi ja loppuviikolla säätyyppiin tulee täyskäännös.

  Viikon puolivälissä keskiviikkona on jo muutoksen makua säässä, kun Itämereltä on nousemassa eteläiseen ja keskiseen Suomeen pieni mutta ärhäkän näköinen matalapaine. Se voi tuoda myrskypuuskia, kaatosateita ja räväköitä ukkosiakin.

  Tämä etelän suunnalta saapuva intensiivinen "minimatala" on viikon odotetuin sääilmiö, sillä se käynnistää Suomessa pysyvämmän säätyypin muutoksen. Loppuviikko näyttääkin jo hyvin erilaiselta: lämpötila tippuu paikoin yli 10 asteella alkuviikon lukemista ja koko Suomi on kastumassa.

  Tuoreen kuukausiennusteen elokuu alkaa epävakaisena, eikä uusia hellejaksoja ole enää tämän viikon jälkeen näköpiirissä.

  Alkuviikon helle paikoin tukalaa, nämä ovat kuumimmat alueet

  Fennoskandian ylle vahvistuva korkeapaine on vastuussa alkuviikon aurinkoisista hellesäistä. Lämpötila kipusi jo sunnuntaina Kankaanpään Niinisalossa tasan 29 asteeseen, mutta jo tänään maanantaina ylitetään todennäköisesti 30 asteen raja.

  Kuuminta on maanantaina maan etelä- ja keskiosassa sisämaassa, missä päivän ylin lämpötila kohoaa yleisesti lähelle 30 astetta. Kainuussa ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan pohjoisosissa voi tulla yksittäisiä ja voimakkaita ukkoskuuroja, mutta muutoin päivän yleiskuva on poutainen.

  Helteet eivät vielä tänään yllä Lappiin, missä on muuta maata pilvisempää ja selvästi viileämpää. Päivälämpötila jää Tornionjokilaaksoa ja Meri-Lappia lukuun ottamatta alle 20 asteen.

  Maanantaina kuuminta on maan etelä- ja keskiosassa sisämaassa. Paikoin 30 astetta voi ylittyä jo tänään.
  Maanantaina kuuminta on maan etelä- ja keskiosassa sisämaassa. Paikoin 30 astetta voi ylittyä jo tänään.

  Tiistaita voisi luonnehtia viikon kuumimmaksi päiväksi. Silloin helteet yltävät osin myös Lappiin, joskin ukkoskuurot siellä yleistyvät iltapäivällä lännestä alkaen.

  Kuuminta on tiistaina maan länsiosassa aivan lounais- ja länsirannikon tuntumassa, minne mantereen suunnalta puhaltava tuuli kuljettaa kaikista kuumimman ilman. 30 astetta tulee todennäköisimmin ylittymään Turku–Pori–Vaasa-akselilla, mutta paikoin muuallakin maan etelä- ja keskiosassa.

  Kuluneen kesän lämpöennätyksiä ei kuitenkaan enää kolkutella. Heinolassa mitattiin 15. heinäkuuta tasan 34 astetta, eikä näin korkeita lukemia ole odotettavissa.

  Tiistaina 30 asteen raja ylittyy maan länsiosassa. Tiistai onkin todennäköisesti viikon kuumin päivä.
  Tiistaina 30 asteen raja ylittyy maan länsiosassa. Tiistai onkin todennäköisesti viikon kuumin päivä.

  Muutos käynnistyy keskiviikkona: voimakkaat puuskat ja rankkasateet mahdollisia

  Suomea on keskiviikon aikana lähestymässä pieni mutta pippurinen matalapaine pohjoiselta Itämereltä. Aiemmin näytti siltä, että ukkossateet saavuttavat eteläisen Suomen jo iltapäivän aikana, mutta nyt niiden saapuminen on hieman viivästynyt.

  Maan etelä- ja keskiosassa keskiviikko olisi siis vielä laajalti poutainen ja kuuma päivä, mutta pilvisyys lisääntyy etelästä alkaen. Kuuminta on niin ikään maan länsiosassa aivan rantaviivan tuntumassa, missä 30 asteen raja voi vielä ylittyä. Suuressa osassa Lappia sää viilenee keskiviikon aikana tuntuvasti.

  Sää muuttuu epävakaisemmaksi etelästä alkaen keskiviikkoillan kuluessa.
  Sää muuttuu epävakaisemmaksi etelästä alkaen keskiviikkoillan kuluessa. Kuva: Markus Mäntykannas, Ruokolahti, Saimaa, arkistokuva

  Palataan pippuriseen minimatalaan. Euroopan keskuksen ECMWF:n tuoreimmassa numeerisessa säämallissa etelästä lähestyvän säärintaman yhteyteen on kehittymässä ärhäkän oloinen matalapaine, jota täytyy tarkkailla suurennuslasin alla.

  "Etelästä lähestyvän säärintaman yhteyteen on kehittymässä ärhäkän oloinen matalapaine, jota täytyy tarkkailla suurennuslasin alla."

  Pienellä matalapaineella on potentiaalia voimistua kesämyräkäksi maan etelä- ja keskiosassa torstain aikana, jolloin paikalliset tuulituhot ovat mahdollisia.

  Päivö-myräkkä kaatoi puun tielle Enonkosken Ihamaniemellä 30. kesäkuuta 2020.
  Etelästä lähestyvä pieni mutta pippurinen matalapaine voi tuoda voimakkaita tuulenpuuskia maan etelä- ja keskiosaan keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Jos ennuste toteutuu, tuulituhot ovat mahdollisia. Kuva: Hanna Justiina Wallenius, Enonkoski, arkistokuva

  Piskuinen matalapaine näyttäisi tuovan rankkasateita ja ukkosia viimeistään torstaiksi maan etelä- ja keskiosaan. Matalapaineen ympäristössä voisi pienellä alueella esiintyä jopa myrskypuuskia. Ennuste on vielä jokseenkin epävarma, sillä edellisissä malliajoissa kyseistä matalapainetta ei vielä ollut olemassakaan.

  Tuli pikkuista matalapainetta tai ei – säätyyppi näyttäisi joka tapauksessa kääntyvän päälaelleen viimeistään torstaina. Silloin helteinen sektori kutistuu maan keskivaiheilla hyvin suppeaksi ja viikonloppuna ollaankin jo siinä tilanteessa, että helteet ovat ohi koko maasta. Aika ajoin vettä tulee kuin saavista kaatamalla ukkosen säestyksellä.

  Lue seuraavaksi: Tällainen on elokuun sää Suomessa tilastojen mukaan

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat