Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: Kiilaako kylmänpurkaus kevään edelle? 
Kuukausiennuste |

Uusi kuukausiennuste: Kiilaako kylmänpurkaus kevään edelle? 

Suojasää ja auringon paiste sulattavat lunta ja jäätä, mutta öiset pakkaset jäädyttävät vetiset pinnat. Varovaisuutta talvilomaliikenteessä!
Suojasää ja auringonpaiste sulattavat lunta ja jäätä, mutta öiset pakkaset jäädyttävät vetiset pinnat. Varovaisuutta talvilomaliikenteessä! Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 24.2.2022

Näillä näkymin stratosfäärin äkillisen lämpenemisen ja polaaripyörteen häiriöitymisen vaikutukset heijastuvat Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen, ECMWF:n, uusimpaan kuukausiennusteeseen. Tulevien viikkojen aikana lauhaan ja keväiseen suuntaan kehittyvään säähän voi tulla katko, jos kylmänpurkaus pääsee osumaan Suomeen.

ECMWF:n uuteen, 24. helmikuuta julkaistuun kuukausiennusteeseen on vahvistunut vaihtoehtoinen sään kehityssuunta. Tähän asti kuukausiennuste on puoltanut helmi–maaliskuun sään osalta enemmän ja vähemmän lauhaa kantaa niin, että sen pohjalta kevättäkin on odotelu pienellä varauksella. Kuukausiennusteessa kylmempi skenaario jäi useampien lauhempien arvioiden painottumisen varjoon.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Nyt muutos korkeammalla stratosfäärissä on kantautumassa mahdollisina muutoksina maaliskuun lämpöiseksi odotettuun säähän ja takapakkina aikaisen kevään kanssa.

Stratosfäärissä tapahtuva lämpeneminen vaikuttaa polaaripyörteeseen häiritsemällä sen virtausta. Häiriintynyt polaaripyörre voi hajota osiin, heikentyä tai siirtyä sijoiltaan napa-alueen läheisyydestä, jolloin pohjoisella pallonpuoliskolla polaaripyörteen talvisin pitkälti pohjoisnavan lähellä pitämää kylmää ilmaa pääsee virtaamaan etelämmäs esimerkiksi Eurooppaan, laajemmalle Pohjois-Amerikkaan tai Venäjälle.  

Lue lisää: Mikä on polaaripyörre ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista:

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 24.2.2022)

ViikkoEnnusteEnnustettavuus
28.2.–6.3.Viikko on 1–3 astetta, Pohjois-Suomessa 3–6 astetta tavanomaista lämpimämpi. Sää on keskimääräistä kuivempaa lähes koko maassa, Pohjois-Lappiin saattaa ulottua sateita tavanomaista enemmän.Hyvä
7.–13.3.Sateet ovat jäämässä keskimääräistä vähäisemmiksi. Jos korkeapaine vaikuttaa viikon aikana lännen puolelta,  Suomeen voi virrata laajalti kylmää ilmaa. Tällä hetkellä viikko ennustuu Itä-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle normaalia kylmempänä.Kohtalainen
14.–20.3.Lapissa ja paikoin lännessä viikko on keskimääräistä lämpimämpi, muualla keskimääräinen. Sateisuus on lähellä tavanomaisia määriä.Heikko
21.–27.3.Sää on yleisesti vuodenaikaan verrattuna tavanomaista lämpimämpää. Sateisuudessa ei ole havaittavissa poikkeamaa. Heikko

Helmikuun 28. päivä alkava viikko: Aurinko lämmittää etenkin etelässä, föhn pohjoisessa 

Helmi–maaliskuun vaihteen viikolla Keski-Euroopassa on odotettavissa korkeapaineista, keskimääräistä kuivempaa säätä, mutta korkeapaineen vaikutukset olisivat ainakin tämän hetken arviolta ulottumassa myös Pohjois-Eurooppaan. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Suomeen eteläpuolelta vaikuttaessaan korkeapaine suosii etelän ja lännen välisiä tuulia, joiden mukana meille on mahdollista kurkottaa lauhaa ilmaa Atlantin lisäksi kuivemmalta Länsi-Euroopan suunnalta. Kuivemman ilman myötä etenkin maan eteläosassa aurinkoisempi sää vaikuttaa todennäköiseltä. 

Pohjois-Atlantin kautta kurkottava ilma on kosteampaa, mikä voi ylläpitää runsaampaa pilvisyyttä maan pohjoisosassa, kauempana etelänpuoleisesta korkeapaineesta. Enimmät sateet vaikuttaisivat kuitenkin kiertävän Suomen kauempaa tai jäävän Norjan vuoristoon, ja viikko on tavanomaista kuivempi lähes koko maassa, vaikka joitakin sateita etenkin Pohjois-Lappiin voi viikon aikana yltää.

Skandien yli käyvä virtaus pitää yllä myös föhnauksen mahdollisuutta etenkin pohjoisessa ja lännessä. Vaikka Suomeen kurkottava ilma on jo itsestään lauhempaa, föhn-ilmiö voi käynnistyessään lämmittää ilmaa lisää useamman asteen verran. Kuukausiennusteen mukaan Pohjois-Suomessa kuunvaihde on vuodenaikaan nähden lämmin – viikon keskilämpötila on jopa 3–6 astetta tavanomaista korkeampi. Muualla maassa viikko on 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

Lue lisää: Föhn-tuuli – miten se syntyy?

Ensi viikon aikana lauha ilma ja päivää lämmittävä auringonpaistekin tuovat suojasäätä monin paikoin koko maassa. Paikallisesti käydään ehkä jälleen +5 asteen vaiheilla, mutta öisin esiintyy vielä yleisesti pakkasia. 

Vaikka lähitulevaisuuden näkymät ovat lauhat, lumipeite ei ihan hevillä häviä – vielä loppuviikolla lunta on todennäköisesti yhä laajalti koko maassa, vaikka päivisin sulaminen jäisillä ja lumisilla pinnoilla käynnistyykin. 

Sohjoa synnyttävän suojasään perään ennusteissa vilahtelee mahdollisuutta kylmenemiseen jo ensi viikon loppupuolella, mikä toppuuttelee sulamista ja voi jäädyttää vetiset pinnat ilkeän liukkaiksi. Nollan paikkeilla poukkoileva lämpötila pitää kuitenkin yllä liukasta ajokeliä myös viikon mittaan. 

Vaikka moni mieltää kevään alkavaksi kalenterin mukaan helmikuun vaihtuessa maaliskuuhun, maaliskuu tarjoaa usein tuntuvia pakkasöitä ja joskus talvista säätä pidemmällekin maaliskuulle.
Vaikka moni mieltää kevään alkavaksi kalenterin mukaan helmikuun loputtua, maaliskuu tarjoaa usein tuntuvia pakkasöitä ja joskus talvista säätä pidemmällekin maaliskuulle. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 12.2.2022

Maaliskuun 7. päivä alkava viikko: Osuuko kylmänpurkaus?

Tällä kertaa kuukausiennusteessa korostuu mahdollisuus, että kylmää ilmaa olisi maaliskuussa purkautumassa Euraasian alueelle, mikä olisi seurausta mahdollisesti paikkaansa vaihtavasta tai jopa osiin hajoavasta polaaripyörteestä. Talvinen muutos odotettuun, lauhaan ja keväisempään säähän on mahdollinen, sillä tuo kylmän purkaus saattaa osua vielä Suomeenkin – tai hujahtaa naapuriin. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen mukaan korkeapainevoittoista säätä olisi yhä odotettavissa Keski-Euroopan ja Pohjois-Euroopan suunnalla, minkä puolesta sateisuus jatkuisi normaalia vähäisempänä. Korkeapainesään painopiste siirtyisi kuitenkin enemmän Pohjois-Euroopan ylle.

Jos korkeapaine vaikuttaa viikon aikana Suomeen enemmän lännen puolelta, se edesauttaa meillä pohjoisvirtauksia ja kylmää ilmaa voi virrata Suomeen laajemminkin. Samalla liikkeellä olevien sateiden olomuoto painottuu lumisempaan suuntaan. Tällä hetkellä viikko ennustuu Itä-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle normaalia kylmempänä, mutta muuten tavanomaisena.

Vaikuttaisi siis jälleen, että kevät keikkuen tulevi. Nähtäväksi jää, pääseekö polaaripyörre vielä vahvistumaan vai alkaako tästä jo pyörteen keväinen heikkeneminen, jolloin ensi viikon mahdollista kylmenemistä seuraisivat viimein keväisemmät säät.

Lauhan alun jälkeen maaliskuun alkupuolen sääennuste on vielä Suomen suunnalla epävarma, vaikka ennuste tällä hetkellä pohjoisenpuoleista virtausta puoltaakin. 

Keväinen keikunta monesti nostaa ja laskee lämpötilaa nollan puolin ja toisin, mutta terminen kevät alkaa vasta, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi nollan ja +10 asteen välille.

Maaliskuun 14. ja 21. päivä alkavat viikot: Keväistä vai koleaa?

Maaliskuun puolivälin vaiheilla ja loppupuoliskolla kuukausiennuste vihjaa tavanomaista korkeammasta paineesta yhä isossa osaa Eurooppaa, mutta mahdollisten korkeapaineiden painopiste olisi siirtymässä jälleen Suomeen nähden etelämmäksi.

Tämä asetelma suosii Suomessa etelän ja lännen välisten virtausten paluuta sekä samalla sään lämpenemistä. Sateisuuteen ei kuukausiennusteen pohjalta pysty vielä tarkemmin ottamaan kantaa. Mahdollisten etelänpuoleisten korkeapaineiden vaikuttaessa etenkin maan eteläpuolella vuorossa voisi hyvinkin olla poutaisempaa, aurinkoisempaa ja jopa keväisempää säätä, jos kuukausiennuste pysyy samansuuntaisena.

Maaliskuun mittaan lämpötilat tyypillisesti nousevat nopeasti, mutta öisin pakkanen voi säätilasta riippuen päästä kireäksi. Toisaalta aurinkoisina päivinä tuulen ollessa heikkoa lämpötila voi kohota jopa 10–15 asteen lukemiin.

Lue myös: Suomen sää maaliskuussa tilastojen mukaan 

Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Pitkä sääennuste maalis–toukokuulle julki: Tältä näyttää kevään tilanne!

Jenna Salminen

Päivitetty 25.2.2022 klo 22.59

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat