Siitepölytiedote

Tilanne 24.3.

Siitepölytilanne 24.3.

Ennuste 25.3.–29.3.

Siitepölyennuste 25.3.–29.3.
Siitepölykartan selite

Siitepölytilanne 2023

Turun yliopiston siitepölytiedote 24.03.2023
Tilanne
Pähkinäpensaan kukinta jatkuu Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla. Ensimmäiset lepät ovat aloittaneet kukinnan Lounais-Suomen lämpimillä kasvupaikoilla. Lisäksi lepän siitepölyä kaukokulkeutuu maan etelä- ja itäosiin etelämpää Euroopasta. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat erittäin vähäisistä vähäisiin maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Lepän siitepölymäärät ovat vähäisiä maan etelä- ja itäosissa. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
Ennuste
Pähkinäpensaan kukinnan odotetaan voimistuvan Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla. Lepän kukinta voimistuu Lounais-Suomessa ja kukinnan odotetaan alkavan lämpimillä kasvupaikoilla Uudellamaalla. Lepän siitepölyä kaukokulkeutuu maan etelä- ja itäosiin etelämpää Euroopasta. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen vähäisiä kukinta-alueella. Vähäisiä määriä pähkinäpensan siitepölyä voi kulkeutua myös muualle maan eteläosiin. Lepän siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä maan etelä- ja itäosissa, mutta voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi.

Siitepölykausi

Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

Viimeksi katsomasi paikat

Suomi-Trivia

Sateisin paikka 27.3.
16,4 mm
 
Lämpimin paikka 27.3.
+1,0 °C
 
Kylmin paikka 27.3.
-32,4 °C
 
 
Viime viikon sateisin paikka
38,0 mm
 
Viime viikon lämpimin paikka
+10,2 °C
23.3.
Viime viikon kylmin paikka
-37,5 °C
24.3.
 
Viime kuun lämpimin paikka
+9,1 °C
13.2.
Viime kuun sateisin paikka
67,0 mm
 
Viime kuun kylmin paikka
-33,4 °C
22.2.

Päivitetty 28.03. 09.00

Kuukausiennuste

Foreca YouTubessa