Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 9.4.

  Siitepölytilanne 9.4.

  Ennuste 10.4.–14.4.

  Siitepölyennuste 10.4.–14.4.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 09.04.2021
  Tilanne
  Leppä kukkii maan etelä- ja keskiosissa. Pähkinäpensaan kukinta jatkuu heikkona lajin levinneisyysalueella maan eteläosissa. Lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat länsirannikolla vähäisistä kohtalaisiin ja ovat muualla kukinta-alueella enimmäkseen vähäisiä. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ilmassa ovat erittäin vähäisiä lajin koko levinneisyysalueella. Sade laskee ilman siitepölymäärät hetkellisesti nollatasolle.
  Ennuste
  Lepän kukinta heikkenee maan eteläosissa ja voimistuu maan keskiosissa. Kukinnan odotetaan alkavan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kahden viikon kuluessa. Pähkinäpensaan kukinta jatkuu heikkona maan eteläosissa. Lepän siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan keskiosissa kohtalaisen ja runsaan välillä, ja siitepölyä voi kulkeutua Etelä-Lappiin saakka. Maan eteläosissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Pähkinäpensaan siitepölymäärien odotetaan jäävän vähäisiksi koko kukinta-alueella. Koivun siitepölyn kaukokulkeumia Keski-Euroopasta on ensi viikon alussa odotettavissa noin Oulun korkeudelle saakka. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 10.4.
  12,2 mm
   
  Lämpimin paikka 10.4.
  +8,8 °C
   
  Kylmin paikka 10.4.
  -13,6 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +14,2 °C
  30.3.
  Viime viikon sateisin paikka
  34,8 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  -12,4 °C
  3.4.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +14,6 °C
  23.3.
  Viime kuun sateisin paikka
  63,1 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -38,9 °C
  9.3.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa