Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 23.6.

  Siitepölytilanne 23.6.

  Ennuste 24.6.–28.6.

  Siitepölyennuste 24.6.–28.6.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2022

  Turun yliopiston siitepölytiedote 23.06.2022
  Tilanne
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun kukinta on pääosin päättynyt Käsivarren Lapissa. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat maan lounaisosissa ja Uudellamaalla runsaita. Muualla maan eteläosissa sekä maan keskiosissa määrät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin. Maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta määrät ovat vähäisiä. Koivun siitepölymäärät ovat vähäisiä Käsivarren Lapissa. Männyn kukinta on päättynyt maan keskiosissa, ja jatkuu maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Kukinta on alkamassa Pohjois-Lapissa. Runsaana esiintyessään männyn siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Sade laskee ilman siitepölymääriä.
  Ennuste
  Heinien kukinta voimistuu koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun kukinta päättyy Käsivarren Lapissa. Heinien siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan eteläosissa kohtalaisista runsaisiin. Määrät ovat maan keskiosissa enimmäkseen kohtalaisia ja vaihtelevat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vähäisistä kohtalaisiin. Etelä- ja Keski-Lapissa siitepölymäärät jäävät vähäisiksi. Koivun siitepölymäärät ovat enimmäkseen vähäisiä Käsivarren Lapissa, mutta Norjasta kulkeutuva siitepöly voi nostaa määrät ajoittain kohtalaisiksi. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä voi kulkeutua myös muualla Pohjois-Lappiin.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 23.6.
  +23,5 °C
   
  Sateisin paikka 23.6.
  14,3 mm
   
  Kylmin paikka 23.6.
  +1,1 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +21,1 °C
  19.5.
  Viime viikon sateisin paikka
  15,9 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -7,4 °C
  17.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +25,4 °C
  25.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  77,4 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -18,7 °C
  5.5.

  Päivitetty 24.06. 10.17

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Tuore neljän viikon kuukausiennuste: Kuuma hellejakso alkamassa juhannuksen tienoilla – mitä kesäsäässä tapahtuu sen jälkeen?

  Tuore neljän viikon kuukausiennuste: Kuuma hellejakso alkamassa juhannuksen tienoilla – mitä kesäsäässä tapahtuu sen jälkeen?

  Juhannusviikonlopun ennusteissa on jopa 25–30 asteen lämpötiloja. 

  Julkaistu 21.6.

  Foreca YouTubessa