Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 20.5.

  Siitepölytilanne 20.5.

  Ennuste 21.5.–25.5.

  Siitepölyennuste 21.5.–25.5.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2022

  Turun yliopiston siitepölytiedote 20.05.2022
  Tilanne
  Koivun kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa. Koivun siitepölyä kulkeutuu ilmavirtojen mukana koko maahan. Heinien kukinta on alkanut maan lounaisosien ja Uudenmaan lämpimillä kasvupaikoilla. Koivun siitepölymäärät ovat pääosin runsaita maan etelä- ja keskiosissa. Maan pohjoisosissa määrät vaihtelevat pääosin vähäisistä kohtalaisiin, mutta voivat Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ajoittain nousta runsaiksi. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat vielä pääosin nollatasolla, mutta voivat ajoittain nousta vähäisiksi.
  Ennuste
  Koivun kukinta jatkuu maan etelä- ja keskiosissa. Koivun kukinta alkaa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lämpimillä kasvupaikoilla. Koivun siitepölyä kulkeutuu ilmavirtojen mukana koko maahan. Heinien kukinta etenee maan lounaisosissa ja Uudellamaalla. Koivun siitepölymäärien odotetaan pysyvän maan etelä- ja keskiosissa enimmäkseen runsaina. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa määrät vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin. Keski- ja Pohjois-Lapissa määrät vaihtelevat pääosin vähäisistä kohtalaisiin, mutta voivat Keski-Lapissa ajoittain nousta runsaiksi. Heinien siitepölymäärien ilmassa odotetaan jäävän vähäisiksi heinien kukinta-alueella. Sade laskee ilman siitepölymääriä.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Lämpimin paikka 22.5.
  +20,4 °C
   
  Sateisin paikka 22.5.
  4,6 mm
   
  Kylmin paikka 22.5.
  -3,4 °C
   
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +21,1 °C
  19.5.
  Viime viikon sateisin paikka
  15,9 mm
   
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -7,4 °C
  17.5.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +18,2 °C
  20.4.
  Viime kuun sateisin paikka
  76,6 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -24,0 °C
  5.4.

  Päivitetty 23.05. 09.41

  Kuukausiennuste

  Kuukausiennuste: Uusi kuukausiennuste: ”Tällä hetkellä näyttää, että toukokuu jää helteettömäksi” – mitä tapahtuu kesäkuussa?

  Uusi kuukausiennuste: ”Tällä hetkellä näyttää, että toukokuu jää helteettömäksi” – mitä tapahtuu kesäkuussa?

  Viime vuonna toukokuussa oli viisi hellepäivää.

  Julkaistu 20.5.

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.