Paikanna

  Siitepölytiedote

  Tilanne 24.6.

  Siitepölytilanne 24.6.

  Ennuste 25.6.–29.6.

  Siitepölyennuste 25.6.–29.6.
  Siitepölykartan selite

  Siitepölytilanne 2021

  Turun yliopiston siitepölytiedote 24.06.2021
  Tilanne
  Heinien kukinta on alkanut Pohjois-Lapissa ja jatkuu muualla maassa. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat runsaita maan eteläosissa ja vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin maan keskiosissa. Maan pohjoisosissa määrät ovat enimmäkseen vähäisiä, mutta voivat nousta ajoittain kohtalaisiksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Koivun siitepölyä voi kulkeutua Norjasta vielä ajoittain vähäisiä määriä Käsivarren Lappiin. Männyn kukinta jatkuu Pohjois-Lapissa. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Sade laskee ilman siitepölymääriä. Cladosporium-homesienen itiömäärät vaihtelevat maan etelä- ja keskiosissa vähäisistä kohtalaisiin. Alternaria-homeitiöiden määrät ovat kohtalaisia maan eteläosissa.
  Ennuste
  Heinien kukinta jatkuu koko maassa. Heinien siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan maan etelä- ja keskiosissa kohtalaisista runsaisiin ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vähäisistä kohtalaisiin. Lapissa määrien odotetaan olevan enimmäkseen vähäisiä, mutta määrät voivat nousta ajoittain Etelä-Lapissa kohtalaisiksi. Norjan vuorilta voi kulkeutua ajoittain vähäisiä määriä koivun siitepölyä Pohjois-Lappiin. Männyn kukinta heikkenee Pohjois-Lapissa.

  Siitepölykausi

  Jopa miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta ja siitepölykauden mukana tuomista oireista. Siitepölykausi kestää noin puoli vuotta, yleensä helmi-maaliskuusta aina syyskuulle asti. Pohjois-Lapissa siitepölykausi alkaa kunkin lajin osalta tavanomaisesti muutaman viikon myöhemmin kuin eteläisimmässä Suomessa.

  Pähkinäpensaan siitepölyä ilmassa toisinaan jo helmikuusta lähtien

  Lauhoina vuosina siitepölykausi voi alkaa eteläisessä Suomessa pähkinäpensaan siitepölyn kaukokulkeumien vuoksi jo helmikuussa, mutta siitä kärsivien osalta pahin tilanne koittaa yleensä maaliskuun ja huhtikuun aikana.

  Lepän siitepölykausi voimakkaimmillaan huhtikuussa

  Lepän aiheuttamat allergiaoireet koetaan voimakkaimmin huhtikuun aikana, joskin ajoittain lepän siitepölyä tavataan jo helmi-maaliskuun vaihteesta aina toukokuun puoliväliin asti.

  Koivun siitepölykausi on pahimmillaan toukokuussa

  Koivun siitepölykausi alkaa kautta maan huhtikuun puolivälistä ja on voimakkaimmillaan toukokuun alkupuoliskolla. Etenkin Pohjois-Suomessa koivun siitepölyä tavataan usein vielä myös kesäkuussa ja ajoittain jopa heinäkuun alussa.

  Heinänuhasta kärsitään erityisesti heinäkuussa

  Heinän aiheuttaman allergian osalta vaikeimmat ajat ovat heinäkuussa kautta Suomen, mutta eteläisimmässä Suomessa sitä tavataan usein jo kesäkuun puolivälissä, ja sitä voi esiintyä ajoittain jo toukokuun lopulta elokuun puoliväliin saakka.

  Pujon siitepölyn esiintyvyys on voimakkainta heinä-elokuun vaihteessa

  Pujon siitepölytilanne on pahimmillaan heinä-elokuun vaihteessa kautta maan. Siitepölyä voi esiintyä ajoittain aina heinäkuun alkupuolelta elokuun loppuun asti. Pohjois-Suomessa pujon siitepölykausi on kuitenkin paljon lyhyempi, ja pohjoisimmassa Lapissa sitä ei tavanomaisesti esiinny lainkaan.

  Lue seuraavaksi: Miljoona suomalaista oirehtii siitepölystä

  Viimeksi katsomasi paikat

  Suomi-Trivia

  Sateisin paikka 23.6.
  67,6 mm
   
  Lämpimin paikka 23.6.
  +33,2 °C
   
  Kylmin paikka 23.6.
  Kilpisjärvi Saana
  0,6 °C
   
   
  Viime viikon sateisin paikka
  84,3 mm
   
  Viime viikon lämpimin paikka
  +31,1 °C
  20.6.
  Viime viikon kylmin paikka
  Kilpisjärvi Saana
  -2,4 °C
  16.6.
   
  Viime kuun lämpimin paikka
  +30,8 °C
  19.5.
  Viime kuun sateisin paikka
  122,8 mm
   
  Viime kuun kylmin paikka
  -15,1 °C
  2.5.

  Kuukausiennuste

  Foreca YouTubessa