Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Talvista vai keväistä? ”Hajonneen polaaripyörteen…
Kuukausiennuste |

Kuukausiennuste: Talvista vai keväistä? ”Hajonneen polaaripyörteen vaikutuksia koetaan nyt maaliskuun aikana”

Maaliskuun aurinkoa ja 19 astetta pakkasta Lempäälässä.
Yöt ja aamut ovat tällä viikolla kylmiä, päivisin pakkaset heikkenevät. Kuva: Pasi Seppänen, Lempäälä, 7.3.2023

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan maaliskuu etenee Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja kylmemmässä säässä. Tällä viikolla poikkeama tavanomaista kylmempään suuntaan on jopa 3–10 astetta. Pakkaset ovat öisin laajalti 10–30 asteen lukemissa, paikoin voi olla kylmempääkin. Myös lumisateita on liikkeellä.

Suomeen on virrannut idästä ja pohjoisesta hyvin kylmää ilmamassaa. Öisin pakkanen on kiristynyt osassa pohjoista yli 30 asteeseen. Tiistaiaamuna etelässäkin lämpötila oli paikoin −20 asteen vaiheilla.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 6. maaliskuuta julkaiseman kuukausiennusteen perusteella sää jatkuu Suomessa ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempänä.

– Hajonneen polaaripyörteen vaikutuksia koetaan nyt maaliskuun aikana, sillä sää jatkuu uuden kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmempänä koko maaliskuun ajan. Suurin poikkeama tavanomaisesta on kuluvalla viikolla, kun viikon keskilämpötila on Suomessa kolmesta jopa kymmeneen astetta keskimääräistä kylmempi, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Napa-aluetta kiertävän polaaripyörteen hajoaminen tarkoittaa, että kylmää ilmaa pääsee napa-alueelta etelämmäs.

– Talvi jatkuu. Tämän hetken ennusteiden mukaan ei näytä, että keväisiä säitä olisi ihan heti tulossa, Joonas Koskela sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 6.3.2023)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
6.–12.3.Sää on Suomessa selvästi keskimääräistä kylmempää. Sadetta tulee etelässä ja paikoin idässä keskimääräistä enemmän.Hyvä
13.–19.3.Säätyypissä ei tapahdu juuri muutosta. Edelleen on tavanomaista kylmempää ja etelässä ja idässä voi olla vähän keskimääräistä sateisempaa.Kohtalainen
20.–26.3.Sää jatkuu yhä keskimääräistä kylmempänä, mutta muuttuu vähäsateisemmaksi.Heikko
27.3.–2.4.Sää on yhä hieman keskimääräistä kylmempää. Sateita tulee hieman keskimääräistä vähemmän.Heikko

Maaliskuun 6. päivä alkanut viikko: Hyytävän kylmiä öitä ja lumipyryä

Tällä viikolla koululaisten talvilomia vietetään muun muassa Joensuussa, Kajaanissa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Kuukausiennusteen mukaan kuluva viikko on selvästi keskimääräistä kylmempi Euroopan pohjoisosassa. Suomessa viikon keskilämpötila on jopa 3–10 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi. Eteläisessä Euroopassa on puolestaan yleisesti jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Ilmamassojen ero Etelä- ja Pohjois-Euroopan välillä onkin suuri.

– Tämä näkyy myös ilmanpaine-ennusteessa, jonka mukaan suuri osa Eurooppaa kuuluu alkaneella viikolla keskimääräistä matalamman ilmanpaineen alueeseen. Ilmamassojen rajalla kehittyy ja kulkee matalapaineita Euroopan yli itään. Suuressa osassa Eurooppaa kuluva viikko on keskimääräistä sateisempi. Tämä sateisempi vyöhyke ulottuu myös Etelä-Ruotsiin ja Etelä-Suomeen, Joonas Koskela kertoo.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Keskiviikkona voimakas matalapaine liikkuu Suomen eteläpuolelta itään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tämän matalapaineen yhteydessä maan eteläosassa sataa lunta 5–15 senttimetriä. Seuraava matalapaine on saapumassa viikonlopuksi, mutta sen ennuste on vielä epävarma.

Kylmän ilmamassan takia pakkaset ovat kuluvalla viikolla kireitä jatkossakin. Tämä tarkoittaa laajalti öisiä 10–30 pakkasasteen lukemia, paikoin voi olla yli 30 pakkasastettakin.

– Päivisin kuitenkin auringonpaiste jo heikentää pakkasia tuntuvasti. Monin paikoin pakkanen heikkenee kymmenkunta astetta aamun lukemista, Joonas Koskela sanoo.

Jako keskimääräistä kylmempään pohjoiseen Eurooppaan ja keskimääräistä lämpimämpään eteläiseen Eurooppaan on siis tällä viikolla iso. Kun meillä on hyvin talvista, Espanjassa voidaan yltää viikon mittaan paikoin jopa 30 plusasteen lukemiin, kun Afrikasta virtaa lämmintä ilmaa kohti eteläistä Eurooppaa.

Lue myös: Helleaalto Afrikasta: 30 asteen raja rikki Euroopassa

Maaliskuun 13. päivä alkava viikko: Suomessa 3–6 astetta keskimääräistä kylmempää

Maaliskuun 13. päivä alkavalla viikolla Euroopan sääasetelma on lähes muuttumaton. Kylmin signaali on edelleen Pohjois-Euroopan yllä, mutta kuitenkin jo edellisviikkoa heikompana. Eteläisessä Euroopassa on edelleen tavanomaista lämpimämpää.

Suomessa viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella 3–6 astetta keskimääräistä kylmempi. Viikon sademäärä on meillä lähellä tavanomaista, etelässä ja idässä voi sataa vähän keskimääräistä enemmän.

– Kylmän ilmamassan vaikutuksesta odotettavissa on lähinnä lumisateita, mutta jos etelästä välillä pääsisi vähän lauhempaakin ilmaa, voi maan eteläosassa osa sateista tulla vetenä, Joonas Koskela kertoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä aivan lounaisimmassa Suomessa 2–4 plusastetta, laajalti maan etelä- ja keskiosassa −2 ja 2 asteen välillä ja pohjoisessa −6 ja 2 asteen välillä.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Matalapaineita saapunee edelleen lännestä Euroopan ylle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Tästä kielii käytännössä koko Euroopan kattava matalamman ilmanpaineen alue. Myös keskimääräistä sateisemmat alueet painottuvat samoille seuduille, kuin edellisellä viikolla.

Suurimmat poikkeamat tavanomaista sateisempaan suuntaan ovat läntisessä ja keskisessä Euroopassa.

Maaliskuun 20. päivä alkava viikko: Edelleen tavanomaista kylmempää

Maaliskuun 20. päivä alkavalla viikolla säätyypissä on näkyvissä muutosta Euroopassa. Matalamman ilmanpaineen signaali heikkenee ja painottuu eteläiseen Eurooppaan. Pohjois-Atlantille muodostuu puolestaan korkeamman ilmanpaineen alue.

– Tämä näkyy viilenevänä säänä etenkin Euroopan eteläosassa. Lämmin signaali vaihtuu lähelle keskimääräistä suuressa osassa Eurooppaa. Pohjois-Euroopassa, myös Suomessa, on kuitenkin edelleen keskimääräistä kylmempää. Mikäli korkeapaineen alue on Pohjois-Atlantilla, olisi todennäköisin ilmavirtauksen suunta meille pohjoisen kantilta, Joonas Koskela kertoo.

Sademäärä on Suomessa lähellä tavanomaista tai hieman keskimääräistä pienempi.

Maaliskuun 27. päivä alkava viikko: Miltä näyttää kuunvaihde?

Maaliskuun 27. päivä alkavalla viikolla Suomi saattaa yhä kuulua Pohjois-Atlantilla sijaitsevan korkeapaineen vaikutuspiiriin.

– Sää on kuukausiennusteen mukaan meillä edelleen keskimääräistä kylmempää. Sateet jäävät Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa hieman tavanomaista vähäisemmiksi, Joonas Koskela toteaa.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan terminen kevät alkaa Suomen eteläosassa keskimäärin maaliskuun loppupuolella ja pohjoisessa Lapissa huhtikuun loppupuolella.

Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020.
Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä tilastoissa 1991–2020. Kuva: Foreca

Läntisessä Euroopassa 27. maaliskuuta alkavan viikon keskilämpötila on laajalti lähellä keskimääräistä tai vähän keskimääräistä korkeampi. Sademäärä on Euroopassa enimmäkseen keskimääräisen tienoilla, Euroopan itäosassa voi sataa vähän tavanomaista enemmän.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 7.3.2023 klo 21.17

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat