Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Maapallolla jylläävän La Niña -ilmiön pitäisi laskea planeetan keskilämpötilaa,…
Blogi |

Maapallolla jylläävän La Niña -ilmiön pitäisi laskea planeetan keskilämpötilaa, mutta näin ei käynytkään: 2021 oli jälleen merkittävän lämmin vuosi

Maapallo
Tyypillisesti La Niña -ilmiö viilentää maapalloa, mutta vuodesta 2021 muodostui ilmiöstä huolimatta mittaushistoriamme kuudenneksi lämpimin (NOAA, NASA). Esimerkiksi Kiinassa vuodesta muotoutui ennätyksellisen lämmin. Kuva: Pixabay

Kesän 2021 hätkähdyttävät lämpöennätykset Kanadassa ja Euroopassa, yli 30 asteen lukemat kaukana napapiirin pohjoispuolella, Venäjän ja Kiinan ennätyslämpö – tähän kaikkeen tiivistyy säävuosi 2021, joka oli NOAA:n ja NASA:n mukaan maapallon mittaushistorian kuudenneksi lämpimin. Erikoista tilanteessa on, että vuosi oli näin lämmin käynnissä olevasta La Niña -ilmiöstä huolimatta.

Eurooppalainen Copernicus-ohjelma analysoi vuoden 2021 mittaushistoriamme viidenneksi lämpimämmäksi. Viimeiset seitsemän vuotta ovat siis olleet globaalisti havaintohistoriamme seitsemän lämpimintä vuotta – siitäkin huolimatta, että mukaan on mahtunut kaksi peräkkäistä La Niña -vuotta (2020–2021), joiden aikana maapallon keskilämpötila tyypillisesti laskee.

La Niña on El Niñon sisarilmiö, ja nämä molemmat jaksoittaiset ilmiöt vaikuttavat säähän tavalla tai toisella lähes kaikkialla maapallolla. La Niñan aikana Tyynen valtameren keskisissä ja itäisissä osissa meriveden lämpötila laskee ja ilmanpaine kohoaa lähellä tropiikkia, kun taas El Niñon vaikutus on päinvastainen.

"Ikävä kyllä näyttää vahvasti siltä, että lämpöennätystehtailu on tullut jäädäkseen, eikä enää edes La Niña -ilmiö pysty jarruttamaan modernin ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Maapallo hohkaa kuumana, vaikka nyt pitäisi olla viileämpää. Se on huolestuttavaa."

On huomionarvoista, ettei La Niñan viilentävä efekti ole kahtena menneenä vuotena laskenut maapallon keskilämpötilaa juuri lainkaan – molemmat vuodet mahtuvat maapallon mittaushistorian seitsemän lämpimimmän vuoden joukkoon. Suomessa vuosi 2020 oli mittaushistoriamme lämpimin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Valtameren aallot
La Niña -ilmiön aikana meriveden lämpötila laskee Perun edustalla ja itäisellä Tyynellä valtamerellä. Tällä on vaikutusta lähes koko maapallon säähän. Kuva: Pixabay
Maapallon mittaushistorian 7 lämpimintä vuotta
SijoitusVuosiLämpenemisen voimakkuus esiteollisen ajan ilmastoon nähden (v. 1850–1900 keskiarvo)
1.20161,36 ± 0,03 °C
2.20201,36 ± 0,03 °C
3.20191,33 ± 0,03 °C
4.20171,27 ± 0,02 °C
5.20151,23 ± 0,03 °C
6.20211,21 ± 0,03 °C
7.20181,20 ± 0,03 °C

Tutustu myös näihin:

Pohjois-Amerikassa tuskastuttavan kuumaa

Vuodesta 2021 jäivät päällimmäisinä mieleen tolkuttomat lämpöennätykset ja monet muut sään ääri-ilmiöt eri puolilla maapalloa. Esimerkiksi Kanadassa rikottiin maan kaikkien aikojen lämpöennätys, kun lämpötila kipusi kesäkuun lopussa Lytton-nimisessä laaksokaupungissa 49,6 asteeseen. Aiempi lämpöennätys, tasan 45 astetta vuodelta 1937, rikkoutui lähes viidellä asteella.

Kanadan tapahtuma on sarjassaan niin erikoinen, että jos sama tapahtuisi Suomessa ja nykyinen lämpöennätyksemme, 37,2 astetta heinäkuulta 2010, rikkoutuisi 4,6 asteella, kohoaisi lämpötila jopa lähelle 42 astetta. Tällaisia lukemia en ainakaan itse haluaisi leveysasteillemme kuvitella, sillä sen seuraukset luonnolle ja ihmisille olisivat kurjat.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa koetun ennätyksellisen helleaallon toistuvuuden arvioitiin olevan kerran tuhannessa vuodessa, mutta ilmastonmuutoksen myötä todennäköisyys on kasvanut 150-kertaiseksi.

Lue aiheesta lisää: 

Auringonlasku Kanadassa.
Kanadassa ja osassa Yhdysvaltoja hikoiltiin ennätyksellisen paahtavassa helleaallossa kesäkuun 2021 loppupuolella. Alaskaa lukuun ottamatta vuosi 2021 oli eri puolilla Pohjois-Amerikkaa tavanomaista lämpimämpi. Arkistokuva: Pixabay, Kanada

Liuta muitakin ennätyksiä uusiksi

Kuumaa oli Pohjois-Amerikan lisäksi myös Euroopassa. Moskovassa ja Pietarissa rekisteröitiin mittaushistoriamme korkeimmat kesäkuiset lukemat, 30 asteen raja ylittyi epätavallisen korkeilla leveysasteilla napapiirin pohjoispuolella ja alustavien tietojen mukaan Italian Sisiliassa mitattiin elokuussa huimat 48,8 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Mikäli Italiassa mitattu lukema verifioidaan Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n toimesta, kyseessä on Euroopan mantereen uusi lämpötilaennätys. Nykyinen voimassaoleva ennätyslukema, 48,0 astetta, on mitattu Kreikan Ateenassa 10. heinäkuuta vuonna 1977.

Alueellisia lämpöennätyksiä tehtailtiin myös lukuisissa muissa maissa. Osa näistä seuraavista lukemista saattaa osoittautua vastaisuudessa kunkin maan tai itsehallintoalueen uudeksi viralliseksi lämpöennätykseksi (tai vaihtoehtoisesti lukema sivuaa aiempaa lämpöennätystä), mikäli WMO vahvistaa lukemat jälkitarkastuksessa:

  • Canefield, Dominika, 35,8 °C (12.8.2021)
  • Joba, Oman, 51,6 °C (16.6.2021)
  • Sidi Slimane, Marokko 49,6 °C (10.7.2021)
  • Furnance Creek, Yhdysvallat, 54,4 °C (9.7.2021)
  • Taimali, Taiwan, 40,6 °C (11.8.2021)
  • Cizre, Turkki, 49,1 °C (20.7.2021)
  • Kairouan, Tunisia, 50,3 °C (11.8.2021)
Auringonlasku Pohjois-Algeriassa.
Myös Afrikan mantereella mitattiin poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja viime vuonna. Kuva: Markus Mäntykannas, Alger, Algeria, arkistokuva

Muita huomionarvoisia sää- tai luonnonilmiöitä vuonna 2021:

  • Pohjois-Atlantilla hurrikaanikausi oli tavanomaista vilkkaampi. Nimettyjä trooppisia myrskyjä oli 21 kappaletta ja näistä seitsemän äityi hurrikaaneiksi. Grace-hurrikaanista muodostui yksi mittaushistorian voimakkaimmista Meksikoon rantautuneista hurrikaaneista.
  • Läntisellä Tyynellä valtamerellä taifuunikausi jäi tavanomaista vaisummaksi, mutta Surigae oli vuodenaikaan nähden ennätyksellisen voimakas taifuuni.
  • Trooppinen sykloni Tauktau rantautui Intian länsikolkkaan aiheuttaen merkittävää tuhoa. Se oli yksi voimakkaimmista alueella esiintyneistä sykloneista.
  • Kaiken kaikkiaan maapallolla esiintyi hyvin vähän hurrikaaniksi, taifuuniksi tai trooppiseksi sykloniksi yltyneitä trooppisia myrskyjä. Lukema oli alhaisin 41 vuoteen. Siitä huolimatta yksittäiset trooppiset hirmumyrskyt olivat paikoin ennätyksellisen voimakkaita.
  • Afrikan mantereella vuosi oli mittaushistorian kolmanneksi lämpimin vuoden 2019 ohella.

Kiinassa vuodesta 2021 muodostui ennätyksellisen lämmin paikallisen ilmatieteen laitoksen mukaan. Ennätyslämmintä oli NOAA:n analyysin mukaan myös osassa Afrikkaa, Lähi-itää, Japania, Mongoliaa ja Argentinaa.

Lukuisista lämpöennätyksistä huolimatta vuoteen 2021 mahtui myös kylmiä hetkiä. Erityisesti Yhdysvaltojen pohjoisissa osissa ja Kanadassa joulukuun loppupuolisko oli poikkeuksellisen, paikoitellen jopa ennätyksellisen kylmä. La Niña -ilmiön aikana arktiset purkaukset yleistyvät osassa Pohjois-Amerikkaa.

Lämpötilapoikkeamat vuonna 2021. La Niña -ilmiön kylmentämä alue näkyy itäisellä Tyynellä valtamerellä hyvin. Sen sijaan esimerkiksi Kiinassa ja paikoin muuallakin vuosi oli ennätyksellisen lämmin La Niña -ilmiöstä huolimatta.
Lämpötilapoikkeamat vuonna 2021. La Niña -ilmiön kylmentämä alue näkyy itäisellä Tyynellä valtamerellä hyvin. Sen sijaan esimerkiksi Kiinassa ja paikoin muuallakin maapallolla vuosi oli ennätyksellisen lämmin La Niña -ilmiöstä huolimatta. Kuva: NOAA

Ennätystehtailu voi kiihtyä, kun La Niña loppuu

On hyvin todennäköistä, että myös tulevien vuosien keskilämpötila maapallolla sijoittuu korkealle. Kunhan La Niña -ilmiö purkautuu ja vaihtuu lämpimämpään rinnakkaisilmiöön El Niñoon, on odotettavissa, että keskilämpötila nousee maapallolla. Todennäköisesti myös useat lämpöennätykset rikkoutuvat.

El Niño -ilmiön aikana pintaveden lämpötila kohoaa useilla asteilla Tyynen valtameren itäisissä osissa, millä on vaikutusta lähes koko planeettamme säähän.

Ikävä kyllä näyttää vahvasti siltä, että lämpöennätystehtailu on tullut jäädäkseen, eikä enää edes La Niña -ilmiö pysty jarruttamaan modernin ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Maapallo hohkaa kuumana, vaikka nyt pitäisi olla viileämpää. Se on huolestuttavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Suomen sää talvella 2100, katso meteorologin kuvitteellinen ennuste: Talvitulvia, tuulituhoja ja läpitunkematonta harmautta

Lähteitä: WMO, NASA, NOAA, Copernicus, Berkeleyearth

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat