Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kylmänpurkaus Eurooppaan Siperiasta ja Jäämereltä – lumisateita tulee…
Uutiset |

Kylmänpurkaus Eurooppaan Siperiasta ja Jäämereltä – lumisateita tulee laajalti! Suomessakin pakkanen kiristyy osassa maata

Eurooppaan virtaa kylmää ilmaa.
Eurooppaan on tulossa kylmää ilmaa. Karttakuva Foreca, taustakuva Pixabay

Sää on kylmenemässä sekä osassa Suomea että muutakin Eurooppaa. Kylmää ilmaa virtaa etelämmäs Siperiasta ja Jäämereltä.

Eurooppaan on leviämässä kylmää ilmaa.

– Kylmänpurkaus on tulossa osaan Eurooppaa. Ilma tulee sekä Venäjältä Siperian suunnalta että Jäämereltä. Kylmintä ilma on Pohjois-Euroopassa, Baltiassa ja Venäjällä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lunta ja pakkasia eri puolille Eurooppaa

Talvikauden sää on ollut Euroopassa vaihtelevaa. Lumisateita on nähty jo monissa maissa, aina Espanjassa asti. Toisaalta Espanjassa on mitattu jopa lähes 30 plusasteen lukemia.

Tällä hetkellä Eurooppa jakautuu kahteen osaan, lauhaan etelään ja koleaan pohjoiseen. Väliin jäävä alue Keski-Euroopassa saa sekä ajoittaisia lauhempia jaksoja että pakkasta – ja sekä lumi- että vesisateita.

Suomessakin pakkaset ovat kovenemassa. Kireä pakkanen on mahdollista maan eteläosaa myöten.

– Hyvin kylmää ilmamassaa leviää nyt loppuviikosta Baltiaan. Viikonloppuna siellä on kunnolla pakkasta, pilvisillä alueilla tämänhetkisessä ennusteessa sunnuntain vastaisena yönä 10–15 pakkasastetta, selkeillä alueilla 20 pakkasastetta tai jopa kylmempää. Valko-Venäjän selkeillä alueilla lämpötila voi myös laskea 20 pakkasasteen kylmemmälle puolelle, jopa 20–30 pakkasasteeseen, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kylmää ilmaa virtaa länteen aina Atlantille asti, mutta kaikista kylmin ilma jää Euroopan koillisosaan. Lunta sataa kuitenkin loppuviikolla muun muassa Saksassa ja Isossa-Britanniassa.

– Saksan pohjoisosassa on viikonloppuna jo pikkupakkasta. Lämpötila vain laskee siellä, viikon vaihtuessa jo 10 pakkasasteen vaiheille. Samaan aikaan Ison-Britannian eteläosassa ja Irlannissa asti lämpötila laskee nollan tuntumaan tai hieman pakkasen puolelle. Lunta ja räntää sataa näillä näkymin sekä tällä että ensi viikolla pitkin Isoa-Britanniaa ja paikoin Irlannissakin. Mahdollisesti Ranskan ja Espanjan ylänköalueillakin tulee lunta. Vuoristoissa, kuten Pyreneillä, sade on muuta ympäristöä lumisempaa. Ensi viikolla lunta voi sataa jo laajemmin Ranskassakin, jos uusin ennuste toteutuu, Anna Latvala kertoo.

Sää kylmenee myös meillä

Suomessakin pakkaset ovat kovenemassa. Kireä pakkanen on mahdollista maan eteläosaa myöten.

– Suomi jää siis tässä säätilanteessa selvästi kylmän puolelle. Pilvisyys hillitsee välillä pakkasta, mutta pilvipeite on repaleinen ja ajoittain sää myös selkenee. Jos esimerkiksi etelässä on selkeää, sekä perjantain että lauantain vastaisena yönä voi olla laajalla alueella 15–20 pakkasastetta. Maan keskiosassa pakkaslukemat ovat selkeässä säässä samaa luokkaa, ennustaa Anna Latvala.

Lue myös: Miksi tunturin huipulla on lauhempaa kuin laaksossa?

Pohjoistuuli vaikuttaa nyt meteorologin mukaan kahdella tavalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kylmä viima saa sään tuntumaan vielä kylmemmältä, mutta samaan aikaan tuulisilla seuduilla ilma pääsee sekoittumaan, eikä kylmene maanpinnan lähellä yhtä paljon kuin tyynillä seuduilla. Lappiin leviää Jäämereltä pilviä ja lumisateita. Pakkanen on näin ollen siellä monin paikoin maltillista, loppuviikon aikana pohjoisimmassa Lapissa voidaan jäädä jopa vajaaseen kymmeneen pakkasasteeseenkin. Selkeämmillä ja heikkotuulisilla alueilla pakkanen voi kuitenkin olla kireääkin.

Kireässä pakkastilanteessa paikallinen vaihtelu pakkaslukemissa saattaa olla suurta.

– Esimerkiksi jokilaaksossa voi olla useita asteita kylmempää kuin rinteessä, kun kylmä ilma valuu alaspäin. Paikoin voi siis olla selvästi muuta lähiseutua kylmempää.

Lumisateet jäävät Suomessa loppuviikolla melko vähäisiksi. 

– Pohjoisessa tulee lumikuuroja. Ajoittain heikkoa lumisadetta voi tulla etelässä asti pilvisillä alueilla. Pohjanlahdella pohjoisvirtauksessa muodostuvat lumikuurot menevät tässä tilanteessa enimmäkseen Ruotsin puolelle, toteaa Anna Latvala.

Lue seuraavaksi: Jäätävä kuukausiennuste helmikuulle: Arktinen korkeapaine jyrää – edessä 20–30 asteen pakkasia! Katso talvilomaviikon tilanne

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 5.2.2021 klo 12.21

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat