Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Pohjolan energiasää paranee, mutta lohtu voi jäädä lyhyeen: "Joulukuun…
Blogi |

Pohjolan energiasää paranee, mutta lohtu voi jäädä lyhyeen: "Joulukuun loppu näyttää pahalta"

Energiasää
Sää lauhtuu Pohjois-Euroopassa ja tuulet ovat yltymässä. Energiasää paranee kuluvan viikonlopun aikana, mutta jääkö helpotus lyhyeen? Kuva: Pixabay

Pörssisähkön hinta on kuluneella viikolla käväissyt ennätyslukemissa. Kilowattitunti on enimmillään maksanut yli 70 senttiä. Energiasää on ollut huono vähäisen tuulisuuden ja kylmän säätyypin vuoksi – toisaalta myös Olkiluodon kolmosreaktorin viivästyminen nostaa pörssisähkön hintaa. Ankea tilanne on kuitenkin helpottamassa, kun säätyyppi muuttuu matalapainevoittoiseksi ja leudommaksi.

Vuodenaikaan nähden kylmä sää on lisännyt sähkönkulutuksen tarvetta joulukuun puolivälissä Pohjois-Euroopassa. Tilanne on kuitenkin helpottamassa sunnuntain aikana, kun lounaistuulet voimistuvat ja sähkön tuulituotantoa voidaan kasvattaa. Samalla sää lauhtuu, mikä vähentää sähkönkulutuksen tarvetta. Lapissa pakkaset jatkuvat vielä toistaiseksi kipakoina.

Sään vaikutus sähköntuotantoon ja -hintaan kiinnostaa nyt kenties enemmän kuin kertaakaan aiemmin. Niinpä olemme Forecalla julkaisseet Sähkön hintapuntarin, jossa ennakoidaan sään vaikutuksia pörssisähkön tuntihintoihin 10 vuorokauden ajalla. Kannattaa tutustua palveluun!

Lue myös tämä: Kuukausiennusteessa matalapainevyöry tuo ison muutoksen – millainen on vuoden loppu?

Aaton alla koko maahan saatiin lumipeite.
Sää lauhtuu jouluviikon alkupuolella koko maassa, mutta joulunpyhiksi saattaa kylmetä uudestaan. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala

Positiivinen NAO-vaihe alkamassa, energiasää helpottuu tilapäisesti

Euroopan suursääkuvioita voidaan ennustaa monilla eri tavoilla. Yksi meteorologien suosima tapa on tarkkailla Pohjois-Atlantin oskillaatiota, eli ilmanpaine-eroja Islannin ja Azoreiden välillä. Tämä paljastaa, onko potentiaalia kylmälle talvisäälle ja heikoille tuulille, vaiko onko sää ennemminkin länsituulivoittoista ja lauhaa.

Olemme jo pitkään eläneet negatiivisessa NAO-vaiheessa, jonka aikana Islannin edustalla ilmanpaine on normaalia korkeampi, kun taas Azoreilla on tavanomaista matalampi ilmanpaine. Käytännössä tämä on näkynyt niin, että matalapaineiden rata on liikkunut Euroopassa tavanomaista eteläisemmällä reitillä. Keski- ja Pohjois-Eurooppa ovat tässä asetelmassa kuuluneet kylmän polaarisen ilmamassan piiriin, ja lumisateita on nähty aina Isossa-Britanniassa saakka. Tyypillisenä talvena matalapaineet liikkuvat Yhdysvaltojen itärannikolta kohti Islantia ja siitä kohti Skandinavian pohjoisosia tai Jäämerta. Nyt matalapaineiden reitti on ollut selvästi eteläisempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Negatiivinen NAO-vaihe on päättymässä ja vaihtumassa positiiviseksi joulukuun puolivälin jälkeen. Positiivista NAO-vaihetta kestää ennusteen mukaan joulun aluspäiville saakka. Sen jälkeen sää voisi jälleen kylmetä, tai ainakin ennuste muuttuu selvästi epävarmemmaksi.
Negatiivinen NAO-vaihe on päättymässä ja vaihtumassa positiiviseksi joulukuun puolivälin jälkeen. Positiivista NAO-vaihetta kestää ennusteen mukaan joulun aluspäiville saakka. Sen jälkeen sää voisi jälleen kylmetä, tai ainakin ennuste muuttuu selvästi epävarmemmaksi. Kylmän talvisen korkeapaineen mahdollisuus kasvaa Skandinavian alueella joulukuun loppupuolella ja lauhan sään todennäköisyys laskee. Kuva: ECMWF

Pohjois-Euroopan kylmään asetelmaan on kuitenkin nyt tulossa muutos, joka toteutuu jo kuluvan viikonlopun aikana. Pohjois-Atlantilla matalapaineet pääsevät viimein raivaamaan tiensä pohjoisemmas kohti Islantia, kun alueella vallinnut korkeapaine hellittää. Matalapaineiden nytkähtäminen pohjoisemmalle reitille näkyy länsi- ja lounaisvirtausten voimistumisena Länsi- ja Pohjois-Euroopassa, ja samalla sää on lauhtumassa.

Suomessa energiasää helpottaa sunnuntaina: tuulet voimistuvat ja sää lauhtuu selvästi maan etelä- ja keskiosassa. Lapissa ja Skandinavian pohjoisosissa pakkanen on tässä vaiheessa vielä paikoin kireää. Energiasää helpottaa etelästä käsin, mutta Skandinavian ja Suomen pohjoisosissa energiankulutustarve pysyy kylmässä säässä ajankohdan keskiarvoa suurempana.

Voi kuitenkin olla, että energiasään paraneminen ja pörssisähkön hinnan madaltuminen jäävät vain tilapäisiksi ilmiöiksi ja pahin on vielä edessä. Euroopan keskuksen ECMWF:n 10 vuorokauden päähän yltävän operatiivisen sääennusteen ja Pohjois-Atlantin oskillaatiota kuvaavan NAO-ennusteen viestit ovat, että lauhtuminen on vain tilapäistä ja joulukuun loppu näyttää energiasään kannalta pahalta. Suomi voisi silloin tipahtaa uudelleen kylmään ilmamassaan ja tuulet saattavat heiketä. Tämä tietäisi pakkasen kiristymistä jo joulunpyhien aikana koko Pohjois-Euroopan alueella. Ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia.

Lue myös: Mikä on NAO, ja miten se vaikuttaa Suomen säähän?

Iso loskakerros kertyi kun räntää satoi pitkän ajan. 
Jouluviikko voi näyttäytyä loskaisena maan eteläosassa. Kuva: Foreca

Länsivirtaukset elpyvät

On eräs toinenkin indikaattori, joka viittaa energiasään tilapäiseen helpottumiseen. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan vaisut länsivirtaukset ovat nyt kovaa vauhtia elpymässä leveysasteillamme troposfäärin ja stratosfäärin rajamailla. Tämä ennuste lisää tuulisen sään mahdollisuutta myös lähellä maanpintaa, sillä länsivirtausten voimistuminen ylempänä ilmakehässä voi liittyä matalapainetoiminnan vilkastumiseen alempana troposfäärissä. Vaikka länsivirtaukset ovatkin keskimäärin ennusteen mukaan elpymässä Suomea vastaavilla leveysasteilla, ei tämä automaattisesti tarkoita, että nimenomaan Suomessa tuulisi lauhasti ja voimakkaasti lännestä.

Lauhtuminen alkaa meillä kuluvan viikonlopun aikana. Sunnuntaista lähtien lämpötilan ennustetaan kohoavan maan eteläosassa sekä osassa Skandinaviaa selvästi nollan yläpuolelle ja jouluviikolla osa sateista voi maan etelä- ja länsiosassa tulla vetenä. Matalapaineiden nytkähtäminen pohjoisemmalle reitille lisää meillä myös tuulisuutta, ja sään lauhtuminen vähentää sähkönkulutuksen tarvetta. Todennäköisesti pörssisähkön hinta tulee laskemaan jouluviikolla tämän viikon huippulukemista olettaen, että sähkönkulutuksen tarve vähenee Pohjoismaissa ja tuulituotantoa lisätään useampana päivänä.

Länsivirtaukset ovat keskimäärin vahvistumassa selvästi Suomea vastaavilla leveysasteilla joulua kohden mentäessä. Sininen paksu viiva kuvastaa ennusteen keskiarvoa, kun taas punainen paksu viiva on vuodenajan tyypillinen keskiarvo. 
Länsivirtaukset ovat keskimäärin vahvistumassa selvästi Suomea vastaavilla leveysasteilla joulua kohden mentäessä. Sininen paksu viiva kuvastaa ennusteen keskiarvoa, kun taas punainen paksu viiva on vuodenajan tyypillinen keskiarvo.  Kuva: ECMWF

Lounaistuulien viriäminen Suomessa tietää sitä, että sulan Itämeren yllä olevaa lämmintä ilmaa pääsee kulkeutumaan kohti eteläistä ja läntistä Suomea, samalla lumipeite lähtee hupenemaan. Ahvenanmaan eteläpuolella merivesi on vielä 16. joulukuuta ollut noin kuusiasteista, ja tarpeeksi voimakas lounaistuuli voi tuoda tämän kostean lämmön myös lounais- ja etelärannikon tuntumaan. Jouluviikolla korkeimmat lämpötilat voivatkin pääkaupunkiseudun ja Turun välillä kohota viiden asteen hujakoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lapissa ja Skandinavian pohjoisosissa kipakat pakkaset saattavat kuitenkin vielä ajoittain jatkua jouluviikollakin, joten voimakas lauhtuminen koskee näillä näkymin maan etelä- ja keskiosaa.

Lue seuraavaksi: Forecalta uusi sähkön hintapuntari – ennakoi pörssisähkön hintoja jopa 10 päivää eteenpäin

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat