Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näin lumitilanne kehittyy lähiaikoina – “Tällä hetkellä lumiraja…
Uutiset |

Näin lumitilanne kehittyy lähiaikoina – “Tällä hetkellä lumiraja noudattaa pitkälti varman lumisen joulun rajaa”

Kaunis talvi-ilta
Lunta on tällä hetkellä lähinnä pohjoisessa ja idässä. Arkistokuva: Joanna Rinne

Tuleeko tänä vuonna valkea vai musta joulu? Sitä saadaan jännittää vielä laajalti maan etelä- ja keskiosassa.

Tällä hetkellä lunta on maassa lähinnä pohjoisessa ja osassa itäistä Suomea, muualla maassa lunta on vain paikoin ja ohuelti tai ei ollenkaan.

– Lunta on nyt Lapissa paikasta riippuen joko tavallisen määrän verran tai vähän vähemmän kuin tavallisesti joulukuun puolivälissä. Maan etelä- ja keskiosasta aina Perämeren ympäristöön asti lunta on keskimääräistä vuotta vähemmän. Tällä hetkellä lumiraja noudattaa aika pitkälti tilastollisesti varman lumisen joulun rajaa, sen eteläpuolella lunta on vain vähän siellä sun täällä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Lumitilanne 10.12.2020.
Lumitilanne 10.12.2020.

Torstain 10. joulukuuta mittauksissa suurin lumensyvyys oli Kainuussa Puolangalla, 32 senttimetriä.

Miten lumitilanne kehittyy?

Tämän viikon loppupuolella hajanaisia lumisateita tulee pitkin maata, myös etelässä. Etelässä ja lännessä osa sateesta on kuitenkin vettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ensi viikko on ennusteiden mukaan ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpi. Varsinkin maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on ajoittain plussan puolella.

– Ensi viikolla matalapaineet tuovat Suomeen sateita, jotka tulevat Lapissa sekä laajemminkin pohjoisessa enimmäkseen lumena, maan etelä- ja keskiosassa tulee sekä lunta että vettä. Ajoittainen vesisade sekä lauha ilma sulattavat varsinkin etelässä ja lännessä vähintään osan uudesta lumesta, paikoin kaiken. Todennäköisesti lumitilanne siis sahaa ensi viikolla maan etelä- ja keskiosassa jopa päivittäin. Pohjoisessa lumimäärä lähinnä lisääntyy ensi viikon aikana, Anna Latvala sanoo.

Tarkempia joulun ajan ennusteita saadaan vielä odotella, mutta kuukausiennusteen mukaan korkeapaine alkaisi jouluviikolla jälleen vahvistua Suomessa.

– Sää muuttuisi jouluviikolla ensi viikkoa kuivemmaksi ja viileämmäksi, kohti ajankohdan tavanomaista säätä. Silloin myös mahdolliset sateet tulisivat laajalti lumena, joten varsinkin sisämaan puolella valkea joulu on edelleen mahdollinen myös muualla kuin Pohjois-Suomessa. Rannikoilla sateen olomuoto on epävarmempi, toteaa Anna Latvala.

Valkea joulu tilastoissa 1981–2010. Lähde: Ilmatieteen laitos
Valkea joulu tilastoissa 1981–2010. Lähde: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Lounais-Suomi ja etelärannikko ovat tyypillisesti joulun aikaan vähälumisimpia seutuja. Saaristossa joulu on valkea vain joka toinen vuosi, mutta jo lounaan sisämaassa keskimäärin kaksi joulua kolmesta on valkeita.

Lue myös: Tällainen on joulunajan sää Suomessa tilastojen valossa

Viime talvena Helsingissä oli “pysyvä lumi” vain neljä päivää

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan pysyvä lumi sataa pohjoisessa keskimäärin laajalti marraskuun puoliväliin mennessä, Perämeren ympäristössä marraskuun loppupuoliskolla tai joulukuun alussa. Maan itäosassa pysyvä lumi tulee keskimäärin marraskuun puolella, lännessä laajalti marraskuun lopussa tai vasta joulukuussa. Lounaassa, Ahvenanmaalla ja muualla lounaisessa saaristossa pysyvää lunta saadaan odotella pisimpään, keskimäärin joulukuun loppuun tai jopa tammikuun puolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pysyvä lumipeite tilastoissa 1981–2010. Lähde: Ilmatieteen laitos
Pysyvä lumipeite tilastoissa 1981–2010. Lähde: Ilmatieteen laitos

Pysyvällä lumipeitteellä tarkoitetaan talven pisintä jaksoa, jolloin lunta on maassa yhtäjaksoisesti vähintään yksi senttimetri.

Viime talvikaudella Helsingin Kaisaniemessä koettiin vuodesta 1961 alkavien tilastojen lyhyin "pysyvän lumen" lumipeiteaika, kun lunta oli maassa yhtäjaksoisesti pisimmillään vain neljä vuorokautta, 30.11.–3.12.2019. Pisin lumipeiteaika Helsingin Kaisaniemessä on talvelta 1965–1966, jolloin lunta oli maassa yhtäjaksoisesti 162 vuorokautta, 15.11.1965–25.4.1966. Keskimäärin lumipeiteaika Helsingissä on 98 vuorokautta eli reilut kolme kuukautta. Viime talvena niin sanottu terminen talvi alkoi etelässä ja lännessä sekä Ahvenanmaalla paikoin vasta 25. helmikuuta. Talven pituus oli joillain etelän havaintoasemilla vain viisi päivää, esimerkiksi Helsingissä ja Turussa.

Lue myös: Nämä ovat joulusään 2020 kaksi todennäköisintä skenaariota – "Antisykloni Venäjällä sanelee ehdot"

Vuodesta 1911 lähtien olevissa lumensyvyysmittauksissa viime talvikausi oli Helsingin Kaisaniemessä vähälumisin: suurin lumensyvyys mitattiin 3.4.2020, kun maassa oli lunta kolme senttimetriä. Tilastojen suurin lumensyvyys Kaisaniemessä on mitattu 23.3.1941, 109 senttimetriä.

Lue myös: Uusi kolmen kuukauden ennuste: Lauha vai kylmä talvi? Tältä näyttää tammi–maaliskuu nyt

Karita Kontula-Sokka

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat