Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Hirmumyrskykausi vilkastumassa: Karibiaa riepotellut hurrikaani Fiona voimistui…
Uutiset |

Hirmumyrskykausi vilkastumassa: Karibiaa riepotellut hurrikaani Fiona voimistui jo nelosluokkaan ja uhkaa nyt Kanadaa – ”Hurrikaanin heikkeneminen voi olla tavallista hitaampaa”

Voimakas hurrikaani Fiona ja trooppinen myrsky Gaston etenivät Atlantilla syyskuussa 2022, trooppinen myrsky Newton kulki puolestaan Meksikon länsipuolella Tyynellämerellä.
Voimakas hurrikaani Fiona ja trooppinen myrsky Gaston etenevät Atlantilla, trooppinen myrsky Newton kulkee puolestaan Meksikon länsipuolella Tyynellämerellä.

Hurrikaani Fiona etenee Atlantilla kohti pohjoista. Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa pahoja tulvia aiheuttanut hurrikaani kulkee Bermudaa viistäen kohti Kanadan Nova Scotiaa. Hurrikaani Fionaa voimistaa nyt Atlantin selvästi tavanomaista lämpimämpi merivesi.

Trooppinen myrsky Fiona voimistui viime viikonloppuna viisiportaisella asteikolla mitattuna ykköskategorian hurrikaaniksi Karibian yllä. Hirmumyrsky toi useiden satojen millimetrien sademääriä ja pahoja tulvia etenkin Puerto Ricoon ja Dominikaaniseen tasavaltaan. Ainakin kymmenen ihmisen kerrotaan menehtyneen.

Fiona on tällä viikolla kaartanut Atlantilla kohti pohjoista ja jatkanut voimistumistaan. Torstaina Fiona on edennyt merellä nelosluokan hurrikaanina. Ennusteen mukaan Fiona ohittaa Bermudan saaret lännen puolelta torstain ja perjantain aikana ja on iskemässä viikonloppuna Kanadan Nova Scotiaan.

– Nopeasti voimistunut hurrikaani Fiona kulkee alueella, jossa olot ovat olleet sille suotuisia: merivesikin on lähes 30-asteista. Energiaa hurrikaanilla siis riittää. Kanadan lähettyvillä meriveden pintalämpötila on huomattavasti kylmempi kuin Bermudan luona, mutta kuitenkin jopa yli viisi astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpää. Hurrikaanin heikkeneminen voi siis olla tavallista hitaampaa, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Katso videolta hurrikaani Fionan ennuste! Videolla näkyvät lisäksi trooppiset myrskyt Newton ja Gaston. Kellonajat ovat Suomen aikaa.

Fionan puuskat jopa 50–80 m/s

Fionan ennakoidaan yltävän Kanadan rannikolle lauantaina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lähestyessään merellä Nova Scotiaa Fiona voi olla vielä kakkos- tai kolmosluokan hurrikaani. Vaikka se alkaakin muuttua Kanadassa hurrikaanista suomalaisille tutummaksi keskileveysasteiden matalapaineeksi, tuulennopeus on tämänhetkisen ennusteen mukaan vielä rantautumisenkin aikaan hurrikaaniluokkaa. Tuulennopeus on siis Nova Scotian rannikon tuntumassa paikoin 33 m/s tai vähän yli, puuskat voivat olla jopa 50 m/s. Nyt avomerellä kulkiessaan Fionan kovimmat puuskat saattavat olla jopa 70–80 m/s, Anna Latvala sanoo.

Lue myös: Hurrikaani: Mikä se on ja missä niitä esiintyy?

– Tämän hetken ennusteen mukaan Fiona törmää ja yhdistyy Kanadassa olevaan laajaan matalapaineen solaan. Samalla hirmumyrskyn rakenne muuttuu hurrikaanimaisesta. On vielä epävarmaa, tapahtuuko muutos ennen rantautumista Kanadaan vai vasta niihin aikoihin. Maihin iskemisen ajoituskin voi vielä muuttua, mutta tämän hetken ennusteen mukaan Fionan keskus rantautunee Nova Scotiaan lauantaina puoliltapäivin Suomen aikaa, Anna Latvala toteaa.

Sadetta kertyy ennusteen mukaan etenkin itäiseen Nova Scotiaan kahdessa vuorokaudessa 100–200 millimetriä. Yli sadan millimetrin sadekertymiä ennakoidaan paikoin myös Nova Scotian länsiosaan sekä Newfoundlandiin ja Prinssi Edwardin saarelle.

– Kovimman iskun saa Nova Scotian itäosa, mutta laajemminkin Nova Scotiassa, Prinssi Edwardin saarella ja Newfoundlandissa myrskyää. Aallonkorkeus kohoaa merellä alueen edustalla paikoin yli kymmeneen metriin. Fiona heikkenee melko nopeasti ylittäessään Nova Scotian. Tämä myrsky ei tule Eurooppaan, vaan hiipuu viikonloppuna Kanadassa.

Nova Scotian asukasluku on noin miljoona.

Hurrikaani riepottelee Key Westin aluetta Floridassa Yhdysvalloissa.
Hurrikaanit tuovat mukanaan voimakkaita tuulia ja rankkoja sateita. Myös esimerkiksi tulvat, korkeat aallot, myrskyvuoksi ja mutavyöryt ovat yleisiä seurauksia. Arkistokuva: Pixabay

Tyypillisemmin hurrikaaneja nähdään etelämpänä esimerkiksi Väli-Amerikassa, Meksikonlahdella ja Yhdysvaltojen rannikoilla, mutta sillon tällöin niitä yltää myös pohjoisemmas Kanadan vesille asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kanadan hurrikaanit eivät ole poikkeuksellisia. Kanadan merialueille hurrikaaneja päätyy vuosikymmenessä useita, mutta kategorian kolme hurrikaaneja tai voimakkaampia on tyypillisesti vain 0–2 kappaletta vuosikymmenessä, Anna Latvala toteaa.

Esimerkiksi viime vuoden syyskuussa hurrikaani Larry iski Kanadan Newfoundlandiin ykköskategorian hurrikaanina.

Atlantin hurrikaanikausi on alkanut rauhallisesti

Atlantin myrskykausi on ollut tänä vuonna toistaiseksi melko rauhallinen.

Sekä trooppiset myrskyt että niitä voimakkaammat hurrikaanit nimetään etukäteen päätettyjen nimien mukaan. Tähän mennessä Atlantilla on tänä vuonna nähty trooppiset myrskyt Alex, Bonnie, Colin ja Gaston sekä hurrikaanit Danielle, Earl ja Fiona.

– Fiona on kolmas ja tämän kauden toistaiseksi voimakkain Atlantilla muodostunut hurrikaani. Elokuussa trooppisia myrskyjä ei ollut alueella ainuttakaan. Syyskuun alussa Daniellesta tuli Atlantin kauden ensimmäinen hurrikaani, Anna Latvala sanoo.

Accuweatherin mukaan vuodesta 1960 lähtien ennen tätä vuotta elokuut ovat jääneet Atlantilla ilman yhtään nimettyä myrskyä vain vuosina 1961 ja 1997.

Atlantin trooppiset myrskyt ja hurrikaanit 2022
AlexHermineOwen
BonnieIanPaula
ColinJuliaRichard
DanielleKarlShary
EarlLisaTobias
FionaMartinVirginie
GastonNicoleWalter

Taulukossa ovat tummennettuina 22. syyskuuta 2022 mennessä syntyneet trooppiset myrskyt ja hurrikaanit.

Tällä hetkellä Fionan lisäksi Atlantilla on trooppinen myrsky Gaston, joka viistää loppuviikolla Azoreita. Ensi viikoksi puolestaan ennakoidaan myrskyä, joka voisi edetä mahdollisesti Etelä-Amerikan pohjoispuolelta ja Karibian alueelta kohti Meksikonlahtea ja Yhdysvaltoja voimistuen hurrikaaniksi. Tämän myrskyn ennuste on kuitenkin vielä hyvin epävarma.

Atlantin hurrikaanikausi kestää tyypillisesti kesäkuun alusta marraskuun loppuun. Vilkkaimmillaan kausi on tilastojen mukaan syyskuussa.

Trooppiset myrskyt Japaniin ja Filippiineille

Myös Tyynenmeren puolella on tällä hetkellä liikkeellä myrskyjä. Japaniin ennustetaan loppuviikoksi trooppista myrskyä.

Viime viikonloppuna Japaniin iski voimakas taifuuni Nanmadol, joka toi paikoin jopa 900 millimetrin sademääriä 24 tunnissa. Taifuunit ovat tyypillisesti aktiivisimmillaan kesäkuusta marraskuuhun yltävällä aikajaksolla, mutta niitä voi esiintyä myös muina aikoina. Vilkkaimmillaan taifuunikausi on tilastojen mukaan elo–syyskuussa.

Lue myös: Taifuunit ovat Tyynen valtameren tuhoisia hirmumyrskyjä

Myös Filippiineille on iskemässä trooppinen myrsky viikkojen taitteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tyynellämerellä Meksikon länsipuolella kulkee puolestaan trooppinen myrsky Newton kohti avomerta.

Lue seuraavaksi: Mikä on hirmumyrsky ja voiko niitä esiintyä Suomessa?

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 22.9.2022 klo 16.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat