Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Kastepistelämpötila kertoo, kuinka kosteaa ilma on
Blogi |

Kastepistelämpötila kertoo, kuinka kosteaa ilma on

Kaunis kevätpäivä
Kumpupilvien litteät alareunat muodostuvat sille tasolle, jossa ilman lämpötila on sama kuin sen kastepistelämpötila. Kuva: Joanna Rinne

Lämpötilaa, jossa ilman näkymätön vesihöyry alkaa tiivistyä kasteeksi, kutsutaan kastepistelämpötilaksi. Usein puhutaan lyhyemmin kastepisteestä.

Lämpimään ilmaan mahtuu näkymätöntä vesihöyryä enemmän kuin kylmään ilmaan. Laskemalla ilman lämpötilaa riittävästi siinä oleva näkymätön vesihöyry tiivistyy lopulta näkyviksi pisaroiksi, mikäli pisaroiden muodostumiseen tarvittavista ns. tiivistymisytimistä ei ole pulaa. Mikäli kosteuden tiivistyessä lämpötila on pakkasen puolella, näkymätön vesihöyry tiivistyy suoraan kuuraksi.

Lue myös: Ilmankosteus kertoo, kuinka paljon ilmaan on sitoutunut näkymätöntä vesihöyryä

Tämän kastepistelämpötila kertoo ilmankosteudesta

Kosteuden tiivistyessä jäähtyneelle pinnalle puhutaan kasteesta, kosteuden tiivistyessä pakkaspinnalle kuurasta. Ilmaan tiivistyvää kosteutta, joka on maanpinnan tuntumassa, kutsutaan sumuksi, ja maanpinnasta irrallaan sitä kutsutaan pilveksi.

Kastepistelämpötila on lähes aina ilman lämpötilaa matalampi. Mikäli ilman lämpötila ja kastepistelämpötila ovat lähellä toisiaan, suhteellinen ilmankosteus on suuri, ja jos ne ovat kaukana toisistaan, suhteellinen ilmankosteus on pieni.

Pisaroiden muodostumiseen tarvittavien pienhiukkasten eli tiivistymisytimien määrän ollessa liian vähäinen lämpötila voi laskea kastepistelämpötilan alapuolelle, eikä kosteus pääse tiivistymään näkyväksi. Tällöin suhteellinen ilmankosteus nousee 100% yläpuolelle; kosteutta on sitoutunut ilmaan enemmän kuin normaalitilanteessa olisi mahdollista.

Pisaroita sateen jälkeen.
Pisaroita sateen jälkeen. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsinki, 18.5.2020

Pilvien muodostuminen

Lämpimänä kesäpäivänä ilman lämpötila laskee maanpinnasta ylöspäin noustessa, normaalitilanteessa lämpötila laskee korkeuden mukana ylöspäin mentäessä keskimäärin 6–7 astetta kilometriä kohden.

Kesäpäivän kumpupilvien litteä alareuna muodostuu sille korkeudelle, jossa ilman näkymätön kosteus alkaa tiivistyä näkyväksi, eli sille korkeudelle, jossa ilman lämpötila on sama kuin kastepistelämpötila.

Lue seuraavaksi: Kaste kertoo jäähtyneestä maanpinnasta

Päivitetty 8.2.2021 klo 14.00

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat