Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> La Niña päättyy: Nämä muutokset nähdään maapallon säässä
Blogi |

La Niña päättyy: Nämä muutokset nähdään maapallon säässä

Etelä-Euroopassa lämpötila voi kuluvalla viikolla kohota jälleen 40 asteeseen.
La Niña -ilmiön päättyminen johtaa maapallon lämpenemiseen. Näköpiirissä on mahdollisesti rinnakkaisilmiön El Niñon alkaminen kesäkuukausina, mikä nostaisi entisestään planeettamme lämpötilaa. Kuva: Pixabay, arkistokuva

Maapallon säähän vaikuttava globaali sääilmiö La Niña on tulossa tiensä päähän. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Tyynen valtameren keskisissä ja itäisissä osissa meriveden lämpötila kohoaa ja sateisuus lisääntyy. Muutokset Tyynen valtameren virtaus- ja lämpöoloissa kytkeytyvät lähes koko maapallon säähän. La Niñan päättyminen enteilee väistämättä maapallon keskilämpötilan kohoamista tämän vuoden edetessä. Myös muita muutoksia on odotettavissa.

ENSO (El Niño-Southern Oscillation) on tärkeä termi, kun tarkkaillaan Tyynen valtameren virtaus- ja lämpöoloja tropiikin läheisyydessä. ENSO:lla on kolme eri vaihetta:

  • La Niña -vaihe on ENSO:n kylmä vaihe. Tällöin meriveden lämpötila laskee laajoilla alueilla Tyynellä valtamerellä tropiikissa. La Niñan aikana koko maapallon keskilämpötila tyypillisesti laskee.
  • El Niño on ENSO:n lämmin vaihe. Tällöin meriveden lämpötila nousee laajoilla alueilla Tyynellä valtamerellä tropiikissa. El Niño nostaa koko maapallon keskilämpötilaa ja monilla alueilla myös sadanta kasvaa. Useat ennätyslämpimät vuodet ovat olleet El Niño -vuosia.
  • ENSO:n neutraalissa vaiheessa Tyynen valtameren lämpötila on lähellä pitkän ajan keskiarvoa, jolloin Tyynen valtameren olosuhteet vaikuttavat vähemmän muun maapallon säähän.

ENSO:n lämmin ja kylmä vaihe vuorottelevat ja kumpaakin vaihetta kestää yleensä vuodesta kolmeen. Välissä on ainakin joitakin kuukausia myös ENSO:n neutraalia vaihetta. ENSO:n eri vaiheet vaikuttavat lähes koko maapallon säähän: mitä lähempänä tropiikkia tai Tyynen valtameren aluetta ollaan, sen selvemmin vaikutukset tulevat esiin.

Valtameren aallot
Tyynen valtameren lämpö- ja virtausoloissa tapahtuvat muutokset heijastuvat säähän muuallakin maapallolla. Kuva: Pixabay, arkistokuva

La Niña päättyy

Tuorein La Niña -ilmiö on jäämässä tilastoihin hyvin lyhytkestoisena. Kun ilmiö normaalisti kestää vuoden tai pari, kesti La Niña -vaihetta tällä erää vain neljännesvuoden. La Niña alkoi joulukuussa ja on parhaillaan päättymässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Ilmiö katsotaan päättyneeksi, kun Tyynen valtameren keskisissä ja itäisissä osissa meriveden lämpötila nousee lähelle pitkän ajan keskiarvoa. La Niña -ilmiö vaikuttaa, kun meriveden lämpötila on vähintään 0,5 astetta keskiarvon alapuolella.

Havainnoissa ja pitkän ajan ennusteissa laskennat on tehty Niño3.4-alueen sisällä. Alue kattaa Tyynen valtameren tropiikin.
Niño3.4-aluetta hyödynnetään ECMWF:n käyttämissä ENSO-laskennoissa. Havainnoissa ja pitkän ajan ennusteissa laskennat on tehty Niño3.4-alueen sisällä. Alue kattaa Tyynen valtameren tropiikin. Kuva: ECMWF

La Niña -ilmiön vaatimat ehdot eivät siis enää kevään edetessä täyty. Niinpä Tyynellä valtamerellä on alkamassa ENSO:n neutraali vaihe, jolloin meriveden lämpötila asettuu lähelle pitkän ajan keskiarvoa. ENSO:n aikana vaihtelu meriveden lämpötilassa voi enintään olla 0,5 astetta suuntaansa pitkän ajan keskiarvolukeman ulkopuolella. Ennen kaikkea Tyynen valtameren keskiset ja itäiset osat lämpenevät La Niñan päättymisen myötä, kun taas läntisissä osissa meriveden lämpötila voi paikoitellen vähän laskea.

Puolen vuoden havainnot ja pitkän ajan ennuste ENSO:n kehittymisestä. Kuluneen talven aikana maapallolla oli lyhytkestoisesti käynnissä La Niña -ilmiö, joka katsotaan olevan päällä silloin, kun tietyllä alueella Tyynen valtamerellä pintavesi on vähintään –0,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa kylmempää. Vastaavasti El Niño -ilmiön aikana merivesi on vähintään 0,5 astetta normaalia lämpimämpää. Väliin jäävää aluetta kutsutaan ENSO-neutraaliksi vaiheeksi. ECMWF:n ennusteen mukaan La Niña on päättynyt tai päättymässä kevättalven aikana ja maapallo suuntaa kohti ENSO-neutraalia vaihetta. Osa ennusteen jäsenistä ennakoi uuden El Niño -ilmiön alkamista tulevana kesänä, mutta sen todennäköisyys on hieman laskenut aiemmista ennusteista.
Puolen vuoden havainnot (musta katkoviiva) ja pitkän ajan ennuste (punaiset viivat ovat eri jäsenien näkemyksiä) ENSO:n kehittymisestä. Kuluneen talven aikana maapallolla oli lyhytkestoisesti käynnissä La Niña -ilmiö, joka katsotaan olevan päällä, kun tarkastelualueella Tyynellä valtamerellä pintavesi on vähintään 0,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa kylmempää. Vastaavasti El Niño -ilmiön aikana merivesi on vähintään 0,5 astetta normaalia lämpimämpää. Väliin jäävää aluetta kutsutaan ENSO-neutraaliksi vaiheeksi. ECMWF:n ennusteen mukaan La Niña on päättynyt tai päättymässä kevättalven aikana ja maapallo suuntaa kohti ENSO-neutraalia vaihetta. Osa ennusteen jäsenistä ennakoi uuden El Niño -ilmiön alkamista tulevana kesänä, mutta sen todennäköisyys on hieman laskenut aiemmasta ennusteesta. Kuva: ECMWF

Vaikutukset säähän

La Niña -ilmiön päättyminen tulee vaikuttamaan maapallon säähän pienellä viiveellä – todennäköisesti muutoksia nähdään jo tulevana kesänä.

Katsotaan kuitenkin ensin, mitä vaikutuksia La Niñalla oli kuluneen talven säähän maapallolla:

  • Yhdysvalloissa talvi oli tavanomaista kuivempi ja lämpimämpi lukuisista kylmänpurkutilanteista huolimatta.
  • Itä- ja Pohjois-Australiassa trooppiset myrskyt ja syklonit ovat tuoneet alueelle kosteaa säätä ja rankkasateita tulvineen.
  • Arvelen, että La Niña on suosinut pitkäkestoisen korkeapaineen syntymistä Keski-Eurooppaan ja ylläpitänyt voimakkaita ja lauhoja länsivirtauksia Pohjois-Euroopassa. Vastaavasti matalapaineita sateineen on ohjautunut erityisesti Välimerelle. Tutkimustulokset ENSO:n eri vaiheiden vaikutuksista Euroopan ja Suomen säähän vaihtelevat.
  • Japanissa on koettu rajuja kylmänpurkauksia ja erittäin suuria lumikertymiä.
  • Thaimaassa on nähty pitkäkestoisia rankkasateita ja tuhoisia tulvia.
Pohjoisen pallonpuoliskon talvikuukausina La Niña -ilmiöllä on viilentävä vaikutus laajoilla alueilla. Läntisellä Tyynellämerellä sateisuus lisääntyy.
Pohjoisen pallonpuoliskon talvikuukausina La Niña -ilmiöllä on viilentävä vaikutus laajoilla alueilla. Läntisellä Tyynellämerellä sateisuus lisääntyy. Kuva: Foreca

Miten tilanne sitten muuttuu, kun La Niña -ilmiö päättyy ja olemme mahdollisesti lähestymässä uutta El Niño -vaihetta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

  • Todennäköisesti maapallon keskilämpötila nousee jo pohjoisen pallonpuoliskon kesän aikana ja viimeistään sen jälkeen. Samalla sateiden todennäköisyys kasvaa niillä alueilla, missä on La Niñan vuoksi ollut kuivaa.
  • Vastaavasti monet suomalaisten suosimat matkailukohteet Kaakkois-Aasiassa muuttuvat kuivemmiksi ja aurinkoisemmiksi. La Niña on pitkittänyt ja voimistanut sadekautta esimerkiksi Thaimaassa, mutta vähitellen tilanne on kääntymässä normaaliksi.
  • Rankkasateiden todennäköisyys pienenee myös laajalti Australiassa, Indonesiassa ja Malesiassa.
  • Helleaaltojen ja rankkasateiden todennäköisyys kasvaa osassa Etelä-Amerikkaa.
  • Suomessa muutosta ei välttämättä huomaa.

Alkaako uusi El Niño kesällä?

ENSO:n normaaliin vaihteluun kuuluu viileiden ja lämpimien jaksojen vuorottelu. Kun yksi vaihe päättyy, seuraava alkaa pienen tauon jälkeen.

Tämänhetkinen La Niña -ilmiön päättyminen tekee tilaa rinnakkaisilmiö El Niñolle. Vielä helmikuun alussa näytti suorastaan melko todennäköiseltä, että El Niño syntyisi tulevana kesänä, mutta nyt sen todennäköisyys on hieman laskenut, mitä tulee ECMWF:n eli Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen maaliskuun alussa laskemaan skenarioon.

Tarkkailemme kuitenkin tilanteen kehittymistä, koska uusi El Niño -ilmiö tarkoittaisi väistämättä planeettamme kuumenemista kohti uusia ennätyslukemia. Tähän mennessä planeettamme mittaushistorian lämpimin vuosi on ollut edeltävä 2024, jolloin El Niño oli vielä käynnissä alkuvuoden ajan. El Niño -vuodet ovat usein näkyneet lämpöpiikkeinä tilastoissa.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste: Lämmin startti kohti kesää – tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso

El Niñon vaikutukset pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukausina ovat vähäisemmät.
El Niñon vaikutukset pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukausina.

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 11.3.2025 klo 17.25

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat